ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:103/571)

Pizza z mąki owsianej 543

dodania wartości odżywczych. Zachęca do wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka     niecała łyżka soli zioła(...)wymieszane z woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Dodać swoje ulubione składniki. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni

Mania Gotowania
Portugalia do zjedzenia - Bartek Kieżun - recenzja książki a także przepis na portugalski chleb kukurydziany. 130

Powiem, Wam, że smakuje obłędnie. Nie spodziewałam się ,że chleb kukurydziany może smakować i jeszcze upieczony w domowych warunkach. Pao de milho. Składniki na 1 bochenek; 30 dag maki kukurydzianej 45 dag mąki pszennej 300 ml wrzącej wody 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7g suchych drożdży Przygotowanie; Mąkę kukurydzianą dzielimy na dwie części. Jedna(...)powinno być gotowe. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką pszenną podczas zagniatania. Ciasto przekładamy do czystej natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto obsypujemy częścią maki kukurydzianej która nam została, formujemy kształt bochenka i wykładamy do formy wyłożonej papierem. Posypujemy pozostałą mąką po wierzchu, przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na około

Radość kipiąca uśmiechem.
Wuzetka z kremem serowym 165

bitej smietany.Podstawe kremu stanowi twarozek.Jesli go nie znacie wyprobujcie koniecznie,bo jest nie tylko ubozszy w kalorie,ale tez cudowny w smaku,po prostu przepyszny. Skladniki na ciasto: 200 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 200 g masla 250 g cukru 4 jajka 2 cukry waniliowe 50-60 g kakao 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka(...)smietany kremowki 6 lyzeczek (listkow) zelatyny 1-2 lyzki rumu-opcjonalnie Polewa czekoladowa: 50 g masla 2 lyzki cukru 4 lyzki wody 2 czubate lyzki kakao Wykonanie ciasta:  przygotowaac blaszke o wymiarach 24x32 cm.Natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik.Odzielic bialka od zoltek maslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym na puszysta mase dodac make wymieszana z kakao

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 155

ponieważ na blogu jeszcze takiej nie ma. Ciasto zrobiłam jak na tradycyjną pizzę, dodałam tylko ciut więcej oleju. Farsz to pieczarki, cebula, tuńczyk i oliwki. Składniki na ciasto: 400 g. maki 1 łyżeczka soli 30 g. drożdży 250 ml. ciepłej wody z mlekiem 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oleju Składniki na farsz: 300 g. pieczarek 1 duża cebula(...)ciepła wodą z mlekiem. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Na koniec dodać olej i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie, przygotować farsz. Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub margaryny. Dodać pokrojone

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z serem i jagodami 196

Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy kilka kropel nadzienie : - 650 g sera(...)rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem i olejkiem waniliowym Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko

Wypieki Rene
Bułeczki z serem 146

Ważne , że smaczne i smakują .      Składniki na rozczyn:   125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki ksylitolu    składniki na ciasto:   340 g maki tortowej 40 g masła ( dałam margarynę) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli     składniki na nadzienie:     500 g twarogu ( kupiłam(...)ksylitol   , wymieszałam do rozpuszczenia. Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina. Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.   Wykonanie ciasta na bułeczki:   Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier  waniliowy i szczyptę soli. Włączyłam

Różowa kuchnia
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 194

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.  Składniki na dużą prostokątną blaszkę: Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek  Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych(...)pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto. 3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki. 4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez

Apetyczna babeczka
Ciasto zebra z masą kryształową 166

domownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)Forma 25x40 cm. Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach formy wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego

Bajeczna Kuchnia
Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym 195

otartą z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy widelcem składniki do połączenia, a następnie krótko zagniatamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale jednolite. Blat i ciasto podsypujemy mąką – delikatnie rozklepujemy ciasto lub wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Wycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego kubka). Otrzymamy 7-9 bułeczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy(...)także: Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska p... Drożdżówka ze śliwkami i makiem Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które ... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Ciasto z kaszą manną i truskawkami Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata

Poezja smaku
Ciasto Czarna róża. 115

mnie bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego, ale do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki(...)Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem 83

łyżki wrzącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: MASA MAKOWA Mak zalej wrzącą wodą nieco ponad poziom ziarenek, przykryj pokrywką i odstaw pod przykryciem do całkowitego wystudzenia (1 – 2 godzin). Zaparzony mak odcedź przelewając przez ściereczkę lub gazę bawełnianą, dobrze odciśnij z płynu. Jeśli używasz niezmielonego maku, w pierwszej kolejności zmiel go w maszynce do mielenia mięsa(...)wyrób ciasto, pod koniec zagniatania dodaj wystudzone masło. Z ciasta uformuj 1 wielką kulę, misę okryj ścierką. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyruszane drożdżowe ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym mąką w kształt okręgu o średnicy 25 cm. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niech pierwszy okręć ciasta drożdżowego

ProstePesto.pl
Sernik makowy 213

Dzisiaj coś dla wielbicieli serników!,  kolejna ciekawa wersja z makiem  :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć(...)dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać. 3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem

Apetyczna babeczka
Cebularze 151

lubelskiego Starego Miasta, potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a  w ostateczności rozpowszechnił  się wśród ludności polskiej.  Pyszne, drożdżowe ciasto, z duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem. Robiłam niejednokrotni i niejednokrotnie kupowałam, ale czemu nie mam jeszcze przepisu na blogu, to nie wiem. Pora nadrobić te zaległości(...)zaczynu dodaję przestudzone masło, jajka, sól  i resztę mąki i wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce oleju, aż stanie się szklista, dosypuję mak, mieszam, solę do smaku i studzę. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią

Bea(u)ty kitchen
Ciasto drożdżowe-mini 70

czekać aż, ciasto wyrośnie. Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika, które rośnie w rozgrzewającym się piekarniku. Najlepsze ciasto drożdżowe jest z dużą ilością kruszonki więc i w tym przepisie nie mogło jej zabraknąć, nie żałujcie jej sobie! Ciasto jest bardzo smaczne puszyste i pięknie pachnące , zapewniam, że znika błyskawicznie. Warto rozważyć przygotowanie ciasta z podwójnej ilość składników. Print Ciasto drożdżowe-mini(...)wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste, pachnące ciasto drożdżowe. Course Desery Cuisine Polska Keyword drożdże, mąka pszenna Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 300 g maki pszennej 60 g drobnego cukru 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

SprawdzonaKuchnia.pl
Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze 145

nawet nie mam zamiaru ich uświadamiać ps. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 50 g cukru 1 banan 50 g kakao szczypta solo masa „serowa” 700 g ziemniaków (waga(...)Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku przez 10 minut. Wyjmij schłodzone ciasto, połóż na nim kawałek papieru

greenscarf