ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:110/571)

MAKOWA KRAJANKA 161

tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.  ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 6 szt.  cukier puder 1 szkl.  mąka 1 szkl.  mak niebieski suchy 1 szkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: mleko 1/2 l.  margaryna 1 kostka  cukier(...)łyżki masło 1 łyżka  (Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie) ~~METODA~~ Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić. Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy

Kuchnia Paulettes
Ekspresowy makowiec zwijany na biszkopcie 155

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makowiec zawijany, ale nie z ciasta drożdżowego a z ciasta biszkoptowego. Makowiec jest bardzo smaczny, a ciasto delikatne i puszyste, i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: duża blacha z piekarnika o wymiarach około 34x30 cm 120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około(...)przygotuję masę makową, do przygotowania której użyłam gotowego maku mielonego z torebki, ale można użyć maku parzonego i mielonego w maszynce do mięsa w domu. Do rondelka wlewam mleko i zagotowuję, następnie dodaję mielony mak z torebki i cały czas mieszając gotuję około 1 minuty, następnie odstawiam do wystudzenia (jeżeli używam maku parzonego i mielonego w domu, to ten krok

Uwaga Babcia Gotuje
Rogaliki a’la marcińskie 119

które nie mogą jeść glutenu Rogaliki a’la marcińskie przepis na 18 rogalików Składniki ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g drożdży 60 g masła lub oleju kokosowego szklanka mleka migdałowego jajko 70 g cukru szczypta soli Składniki nadzienie: 300 g białego maku szklanka mleka migdałowego 50 g masła 100 g orzechów włoskich lub migdałów 1/2 szklanki cukru pudru(...)także roztopione masło z mlekiem i jajko. Ciasto zagniataj, tak aby było gładkie i elastyczne. Powinno dobrze odchodzić od rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Sposób wykonania – masa makowa: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Mieszaj od czasu

365 dni dookoła kuchni
Siała baba mak - ucierane ciasto z makiem niemielonym 107

formy w kształcie gwiazdy. Forma nie była pusta, wypełniała ją dzisiejsza babka makowa, której zaletą jest użycie ziaren maku zupełnie suchych i bez mielenia. Cóż za wygoda  w dzisiejszych zbyt pośpiesznych czasach. Mak przyjemnie chrupie i nadaje ciastu specyficzną strukturę. Wreszcie odnalazłam przepis i oczywiście okazało się,  że jest tak łatwy, że można polecić  go wszystkim(...)czym ucieram do uzyskania gładkiej masy.  Wówczas dodaję mąkę przesianą z proszkiem oraz mak i ponownie pozwalam robotowi połączyć wszystkie składniki . W tym samym czasie w odrębnym naczyniu ubijam na sztywno białka, aż do uzyskania sztywnej napowietrzonej piany.  Pianę dodaję do ciasta i jeszcze raz wyrabiam, ale na najwolniejszych obrotach. I już, gotowe. Wykładam do przygotowywanej formy, wyrównuję

I tu będę miała takie te
Piegusek ananasowy 202

sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć

Wanilia i Kardamon
Piegusek z mleczną czekoladą 79

Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mleka 4 jajka 250 g masła 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy) 150 g mlecznej czekolady masło + mąka pszenna do smarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Mąkę(...)cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Miksujemy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w środku. Ciasto studzimy na kratce

Qchnia po prostu
Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie 144

pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast korzystać z dżemu wiśniowego. U mnie dekoracja z galaretek nadziewanych wiśniami (domowych) i liści z marcepanu (liście robiłam sama). SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g niebieskiego maku(...)osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie i warstwa wiśniowa: Zaparzyć

Passions hobbies life
drożdżówki z makiem 156

masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czarno - białe ciasto 96

białek i nie chcemy, żeby się zmarnowały. Nie musi to być akurat równe 10 szt. może być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 3/4 l mleka 15 dag cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)opakowania cukru waniliowego Polewa: 125 g masła 8 łyżeczek kakao 10 łyżeczek cukru pudru 2 łyżki wody Dodatkowo: 250 g masła 280 g dżemu porzeczkowego Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy

Krokusowy Dom
Seromakowiec 173

spód blachy wyłożyć ciasto, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stop i podpiec ciasto, przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak, masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop. Polewa: Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia

Kuchnia Danusi
Oszukane rogale marcińskie 256

listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować!     Składniki

Blog z Apetytem
CIASTO PÓŁKRUCHE + FILMIK 95

pieczenia, można je również schłodzić, lub zamrozić, zetrzeć na tarce i użyć do pieczenia kiedy będziemy potrzebować.  Częścią ciasta wykładamy blaszkę, dodajemy ulubione dodatki jak jabłka, mak, ser, przykrywamy drugą połówką ciasta i pieczemy.                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji

Kulinarne Fantazje Marioli
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 175

czarnuszką, miodem i sezamem.  Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną.  Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki.  I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd

Kuchnia na wzgórzu
Sunday habit 181

mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku :) (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru waniliowego 2-3 szklanki wody(...)proszku, oraz cukier waniliowy i łyżeczkę oleju kokosowego. Konsystencja powinna być lekko płynna bez grudek. Uwaga, maki bezglutenowe lubią "rosnąc" po krótkim czasie, i ciasto robi sie bardziej gęste. Należny dodać wówczas wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, kropla oleju kokosowego i chochla

Lajtkraft food intolerance
Seromak 335

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu  Ewa w kuchni . składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam

Monia miesza i gotuje