ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)puder i dalej ucierać. Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć). Następnie powoli dolewać brandy. Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. zastawa
królestwo garówciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)wyrośnięcia. Nadzienie: Migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki. Żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane migdały, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować nadzieniem, zostawiając wolne około 3 cm z dłuższego brzegu. Na nadzieniu układać figi. Zwinąć ciasto w rulon
królestwo garówsernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych d wóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spo dem do datkowo po dsyci świąteczny nastrój :) Skła dniki spó d (na blachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych 50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta soli 80g łuskanych orzechów włoskich łyżka bułki(...)białego sera sernikowego 3/4 szklanki cukru bu dyń waniliowy 3 jajka zapach waniliowy Przygotowanie: Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spó d ciasta roztapiany. Ciastka korzenne miksujemy lub drobimy na drobny mak. Masło lekko przestu dzone wlewamy do ciastek i dokła dnie mieszamy. Wypełniamy nimi spó d blachy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, do której do dajemy
ChilliJemynabrał on bardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: 15 gr drożdży 1/2 szkl wody 1/3 łyżeczki cukru Ciasto: 200 gr maki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju/oliwy 1/3 łyżeczki soli Sos: 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka 1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów(...)lubimy nie musimy dawać ) 3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn oraz dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrabiam. Podczas wyrabiania dodaje 2 łyżki oleju i jeśli ciasto jest jeszcze za "suche" dodaje kolejna łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy
Gotowanie...to proste !Ciasto dwa w jednym, czyli mak plus ser :) Przepis znalazłam na jednym z blogów. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko Mak: 1/2 kg maku 2 jajka + 1 białko jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy lub rumowy bakalie wedle uznania Ser: 1 kg sera(...)pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. 4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser. 5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C. 6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki Przy okazji życzę wszystkim
Kuchnia domowa Anipuch, prost ą i szybk ą w przygotowaniu babk ę z makiem intensywnie pachną c ą cytrusami. Mam nadziej ę , że skradnie Wasze podniebienia ;) polecam serdecznie! SKŁADNIKI Babka 350 g mąki pszennej 100 g cukru 40 g ziaren maku 30 g miodu 12 g proszku do pieczenia 150 ml oleju słonecznikowego(...)soli do uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo wlewamy olej (nie przerywając miksowania) i sok pomarańczowy. Następnie dodajemy miód, ziarenka maku oraz otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch
La grande e la piccola cuocaulubione zestawienie. Polecam szczególnie wersję z szynką szwardzwaldzką, pomidorami i rucolą. Naprawdę super zestawienie. Moja ulubiona Pizza dwa smaki Składniki: Ciasto: 400 g maki (ja używam specjalnej mąki do pizzy, naprawdę polecam) 40 g drożdży w temperaturze pokojowej 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka pół(...)masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Pieczarki, pomidora i kulki mozzarelli pokroić w plasterki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami, a na drugiej szynkę szwardzwaldzką i pomidora. Mozzarellę ułożyć na wierzchu. Posypać ziołami
Mania Gotowaniaskosztowaniu powiedziałaby Rodzinka i znajomi z Anglii, coś wydaje mi się, że z przyjemnością zamieniliby swoich sklepowych faworytów na nasz wypiek. Udostępnij Składniki na mince pies Kruche ciasto: 250 g maki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 jajko Nadzienie: 30 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 15 g suszonych jagód 30 g daktyli 50 g suszonych śliwek(...)Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż owoce wchłoną cały płyn. Odstawić z ognia, a po przestygnięciu wmieszać skórki pomarańczy i cytryny oraz brandy. Kruche ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone masło, posiekać dużym nożem. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki
niecodziennikparyspitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM(...)sypnąć na oko, ale i od serca Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem . Czekoladę i orzechy posiekać na małe
Z Kuchni Do Kuchnipapryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki
Zasmakuj Kuchnimożna zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie(...)ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto
greenscarfprzygotować samodzielnie. Przepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 120 g cukru 120 g masła 2,5 jajka (użyłam 2 jajka i 1 żółtko) 4 g soli 20 g świeżych drożdży masło, ok 300g Masa z białego maku 500 g białego maku 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (mogą być(...)skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się nie przypalił. Osączyć na gęstym sicie i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka do maku. Migdały sparzyć i brać ze skórki, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać
Pieguskowa Kuchniajuż dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki” Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych(...)tłuszcz i sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed
Na słodko lub wytrawniepołączył smak pomarańczy, więc ciasto przygotowałam z domowej roboty wegańską galaretką na bazie tych owoców. Składniki (na dużą blachę do ciasta): Ciasto 300 ml mąki 80 g miękkiego masła łyżka cukru małe jajko Warstwa makowa 500 g maku 350 g mleka 80 g miodu 85 g masła 4 jajka 120 g cukru skórka z połowy pomarańczy pół szklanki rodzynek(...)Odcedzić i dodać je do maku. Figi rozdrobnić według uznania i też dodać je do maku. Do maku dodać też skórkę startą z połowy pomarańczy. Gdy mak nieco ostygnie, zająć się obiema warstwami ciasta. Oddzielić białka od żółtek przeznaczonych na sernik. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Jajka do masy makowej zmiksować z cukrem. Dodać
Weekendy w domu i ogrodziejest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, Masa ajerkoniakowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka masła 3 łyżki cukru(...)stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty. 2. Ciasto makowo- kokosowe : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa ajerkoniakowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem
Tradycyjna kuchnia Kasi