ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:106/571)

Mini Pizze 539

nabrał on bardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: 15 gr drożdży 1/2 szkl wody 1/3 łyżeczki cukru Ciasto: 200 gr maki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju/oliwy 1/3 łyżeczki soli Sos: 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka 1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów(...)lubimy nie musimy dawać ) 3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn oraz dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrabiam. Podczas wyrabiania dodaje 2 łyżki oleju i jeśli ciasto jest jeszcze za "suche" dodaje kolejna łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy

Gotowanie...to proste !
Seromakowiec 143

Ciasto dwa w jednym, czyli mak plus ser :) Przepis znalazłam na jednym z blogów. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko Mak: 1/2 kg maku 2 jajka + 1 białko jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy lub rumowy bakalie wedle uznania Ser: 1 kg sera(...)pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. 4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser. 5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C. 6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki  Przy okazji życzę wszystkim

Kuchnia domowa Ani
Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) 122

puch, prost ą  i szybk ą  w przygotowaniu babk ę  z makiem intensywnie pachną c ą  cytrusami. Mam nadziej ę ,  że  skradnie Wasze podniebienia ;) polecam serdecznie! SKŁADNIKI Babka 350 g mąki pszennej 100 g cukru 40 g ziaren maku 30 g miodu 12 g proszku do pieczenia 150 ml oleju słonecznikowego(...)soli do uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo wlewamy olej (nie przerywając miksowania) i sok pomarańczowy. Następnie dodajemy miód, ziarenka maku oraz otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch

La grande e la piccola cuoca
Moja ulubiona Pizza dwa smaki 209

ulubione zestawienie. Polecam szczególnie wersję z szynką szwardzwaldzką, pomidorami i rucolą. Naprawdę super zestawienie. Moja ulubiona Pizza dwa smaki                 Składniki: Ciasto: 400 g maki (ja używam specjalnej mąki do pizzy, naprawdę polecam) 40 g drożdży w temperaturze pokojowej 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka pół(...)masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Pieczarki, pomidora i kulki mozzarelli pokroić w plasterki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami, a na drugiej szynkę szwardzwaldzką i pomidora. Mozzarellę ułożyć na wierzchu. Posypać ziołami

Mania Gotowania
Mince pies 76

skosztowaniu powiedziałaby Rodzinka i znajomi z Anglii, coś wydaje mi się, że z przyjemnością zamieniliby swoich sklepowych faworytów na nasz wypiek. Udostępnij Składniki na mince pies Kruche ciasto: 250 g maki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 jajko Nadzienie: 30 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 15 g suszonych jagód 30 g daktyli 50 g suszonych śliwek(...)Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż owoce wchłoną cały płyn. Odstawić z ognia, a po przestygnięciu wmieszać skórki pomarańczy i cytryny oraz brandy. Kruche ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone masło, posiekać dużym nożem. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki

niecodziennikpary
MAZUREK mocno czekoladowy 255

spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki  rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie  Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM(...)sypnąć na oko, ale i od serca Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem .  Czekoladę i orzechy posiekać na małe

Z Kuchni Do Kuchni
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 169

papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie drożdżówki z makiem 168

można zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie(...)ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto

greenscarf
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 128

przygotować samodzielnie. Przepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 120 g cukru 120 g masła 2,5 jajka (użyłam 2 jajka i 1 żółtko) 4 g soli 20 g świeżych drożdży masło, ok 300g Masa z białego maku 500 g białego maku 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (mogą być(...)skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się nie przypalił. Osączyć na gęstym sicie i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka do maku. Migdały sparzyć i brać ze skórki, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać

Pieguskowa Kuchnia
Keks piegus 146

już dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki”   Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych(...)tłuszcz i sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.          Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed

Na słodko lub wytrawnie
Seromakowiec z domową galaretką pomarańczową 138

połączył smak pomarańczy, więc ciasto przygotowałam z domowej roboty wegańską galaretką na bazie tych owoców. Składniki (na dużą blachę do ciasta): Ciasto 300 ml mąki 80 g miękkiego masła łyżka cukru małe jajko Warstwa makowa 500 g maku 350 g mleka 80 g miodu 85 g masła 4 jajka 120 g cukru skórka z połowy pomarańczy pół szklanki rodzynek(...)Odcedzić i dodać je do maku. Figi rozdrobnić według uznania i też dodać je do maku. Do maku dodać też skórkę startą z połowy pomarańczy. Gdy mak nieco ostygnie, zająć się obiema warstwami ciasta. Oddzielić białka od żółtek przeznaczonych na sernik. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Jajka do masy makowej zmiksować z cukrem. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Fryderyk 835

jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, Masa ajerkoniakowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka masła 3 łyżki cukru(...)stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty.  2. Ciasto makowo- kokosowe : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa ajerkoniakowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z czerwonymi pomarańczami 129

polowy pomarańczy. Całość miksujemy lub ubijamy trzepaczka. Gdy mokre składniki się połącza dosypujemy do nich suchych i również miksujemy, ale nie za długo, tylko do połączenia. Ciasta jogurtowe na etapie dodawania maki nie lubią zbyt długiego wyrabiania. Masę przelewamy do keksówki i wyrównujemy. Pomarańcze obieramy i tniemy na plasterki, które kładziemy na wierzch ciasta. Jeśli się uda pokroić dość cienko

Karczma Honorietty