ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:102/571)

Szarlotka bezglutenowa 84

Czas czytania: 2 min Szarlotka bezglutenowe Mam dla was jeszcze jeden przepis na deser bezglutenowy. Dziś proponuję na podwieczorek szalotkę bezglutenową z odrobiną pomarańczy i kruszonką kokosową. Ciasto na szarlotkę jest niesamowicie delikatne wprost rozpływające się w ustach, ale nie rozwala się tak jak dzieje się w niektórych bezglutenowych przepisach. Wypełnienie to pyszne smażone jabłka doprawione odrobiną szałwii , cynamonu(...)Course Desery Cuisine Polska Keyword jablka, pomarańcza Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 120 g maki ziemniaczanej 130 g mąki gryczanej 90 g mąki quinoa 170 g masła 70 g cukru trzcinowego 1 średnie jajko Składniki na masę jabłkową 1 kg obranych jabłek

SprawdzonaKuchnia.pl
Szmur z owocami czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 166

Retro kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych(...)ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka masę. Rondel ponownie umieszczamy na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ciasto lekko ostygło. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Ciasto musi stać się lśniące i gładkie. Gotowe ciasto rozsmarowujemy cienka warstwą na bardzo dużej blasze wyłożonej papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z botwinką i bobem na razowym cieście 117

ciasto 1 szkl maki razowej Młynomag 1 szkl maki pszennej 200 g masła 2 żółtka sól nadzienie 3 pęczki botwinki 3 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 3 jajka 100 g sera żółtego sól pieprz oregano majeranek 2 łyżki oleju do smażenia Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać(...)czasu do czasu mieszać, kiedy zacznie puszczać soki, przykryć do podduszenia, na koniec odparować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Makę wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę o wym 23x33 lub 2 mniejsze. Podpiec ok 15 min w temp 200 st. Na podpieczone ciasto wyłożyć botwinkę, Jajka rozmieszać ze śmietaną i startym żółtym serem, doprawić

Gotowanie jest łatwe
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 136

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.  Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki(...)Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne

Nie tylko w kuchni
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 153

dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki(...)solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.      Szpinak

Rozpustne gotowanie
Szybkie paluchy z makiem, na drożdżach 116

pozosta\u0142e sk\u0142adniki i rozczyn i wyrabiamy ciasto.\r","Je\u015bli u\u017cywamy suchych dro\u017cd\u017cy, nie musimy robi\u0107\u00a0rozczynu a jedynie wyrobi\u0107 elastyczne ciasto.\r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy \u015bciereczk\u0105.\r","Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na 1h.\r","Ciasto dzielimy na r\u00f3wne porcje, z kt\u00f3rych formujemy(...)łyżeczki soli 3 łyżeczki maku 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy. Z 1 łyżki cukru, 4 łyżek mleka i łyżeczki mąki oraz drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy na 10-15 min. Dodajemy do mąki pozostałe składniki i rozczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli używamy suchych drożdży, nie musimy robić rozczynu a jedynie wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej

Mieszam w Garnku
Pierogi z bobem i serem 138

zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu. Pierogi z bobem z serem Czas przygotowania:   60 minut Składniki Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego(...)wolę, jak są wyczuwalne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do bobu wraz z serkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i kilka kropel oliwy. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy

Kulinarne przygody Gatity
Styropian czyli sernik bez sera 219

grama. Skąd nazwa tego ciasta  ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne. Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia. Składniki : Foremka 30x25 cm Ciasto: 3 szklanki maki (500 g) 1/3 szklanki cukru (70g) 250g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek  2 łyżki jogurtu naturalnego Masa: 5 białek  1 szklanka cukru (220g(...)Wykonanie : Mąkę , cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę , dodać  zimne masło i siekać wszystko az do uzyskania drobnej kruszonki . Dodać pozostałe składniki i zlepić jak najszybciej ciasto w kulę. Jeśli byłby z tym kłopot można dodać dodatkowo łyżkę jogurtu..  Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3 . Schłodzić ok pół godziny w lodówce. Po tym czasie większą

Malinowa Kawiarenka
Rogale marcińskie 116

dzień św. Marcina, 11 listopada, w Poznaniu i okolicach. Pierwsze wzmianki o tradycji wypiekania rogali pojawiły się już w 1860r. Tradycyjny rogal przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziany jest masą z białego maku z bakaliami. Ciekawostką jest to, że w ciągu roku Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają około 2,5 miliona rogali, z czego połowę(...)pieczeniem ciasto należy pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt szerokości około 30 cm i grubości 0,5cm. Z ciasta wycinamy 12 trójkątów o długich bokach. Nadzienie:  Mak płuczemy, zalewamy w rondelku wrzątkiem i parzymy około 30 minut. W połowie parzenia wrzucamy orzechy włoskie i migdały. Mak i orzechy odsączamy na gęstym sicie

Smak mojej kuchni
japoniec 121

Połączyłam zaparzony i ostudzony mak z utartym masłem i jabłkami. 8. Do masy dodawałam po łyżce ubitej na sztywno piany z białek i delikatnie mieszałam do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 9. Dodałam olejek migdałowy. Piekłam 1 godzinkę w 200 stopniach. W połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Jak ciasto ostygło, polałam je lukrem tutaj

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z suszonymi grzybami 135

świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto:  2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych  podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą(...)Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz

wesoła kuchnia
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 103

wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3  to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem  ziemniaczano-serowego  nadzienia. Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow) 450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej(...)ugotowane ziemniaki zemlec lub ubic tluczkiem,wymieszac z drobno posiekana ,zrumieniona na tluszczu cebulka i majerankiem ,doprawic do smaku sola i pieprzem. Z maki i goracej wody wyrobic starannie ciasto.Jajka nie dodaje,bo to powoduje,ze ciasto jest zbyt twarde.Bez dodatku jajka ciasto jest duzo delikatniejsze i latwiej lepia sie pierogi. Ciasto cienko rozwalkowac ( okolo 2 mm),wykrawac kolka,nakladac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta serowa z nutellą śliwkową. 84

Sliwki wciąż królują na targach i w warzywniakach, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną tarte, nadzianą serem i tzw. domową nutellą - właśnie ze śliwek. Składniki na ciasto; 1.5 szkl maki pszennej 1/4 szkl. cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli  Skworcu Wszystkie składniki dokładnie(...)łyżka ekstraktu waniliowego  Skworcu 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser przełożyć do miski, zblendować  blenderem na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Wstawić do pieca, piec około 30 - 35 min. w temp. 180C. Nutella śliwkowa ; 60 dag śliwek ok. 4 łyżki cukru trzcinowego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z orzechową bezą 325

dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku(...)brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 112

Przepyszne ciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm. Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\ SKŁADNIKI Ciasto 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju roślinnego(...)szklanki wody 2 galaretki truskawkowe WYKONANIE Pół szklanki mleka podgrzewamy,wrzucamy do niego połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady-nie gotujemy!Odstawiamy do przestudzenia. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170C. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy śmietanę ,olej,wystudzone mleko z czekoladą,kakao a na koniec dodajemy mąkę przesianą

Mała w garnku miesza
Drożdżówki z serem i jagodami 175

Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy nadzienie : - 650 g sera białego(...)rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy

Wypieki Rene