ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:99/571)

Zakręcone bułeczki z twarogiem 130

miałam twarogu, więc dałam serek waniliowy -smakowy i dodatkowo troszkę rabarbaru..pycha.. na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu [  u mnie 2 serki - brzoskwiniowy i straciatella] 1 jajko [ nie dałam(...)dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku układać nadzienie -posmarować serek i posypać drobno pokrojonym rabarbarem. Złożyć dwa razy ,pokroić

Moje domowe kucharzenie
Mazurek kajmakowy 267

swoje mazurki. Ale jeżeli ktoś zostawia tę przyjemność na jutro, to mam nadzieję, że mój przepis się przyda :) Mazurek jest pyszny i bardzo słodki! MAZUREK KAJMAKOWY Składniki na ciasto: - 170 gram maki pszennej (trochę więcej niż szklanka) - 3 łyżki zimnego masła - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na polewę: - puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa(...)czekolada Mleko skondensowane (nieotwarte w puszce) włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez około 2 godziny. Puszka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Z podanych składników ugnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto

Zgrabne Gotowanie
Chaczapuri-chlebek gruziński 170

jego rodzajami możemy eksperymentować. Na pewno doskonałe do chaczapuri są sery podpuszczkowe. Można mieszać ze soba różne sery. W takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI Ciasto: 25 dag maki pszennej  10 dag, drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju. Nadzienie: 25 dag sera mozzarella 10 dag sera gouda(...)niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się. Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą

W kuchennym oknie Ewy
Pełnoziarniste calzone z oscypkiem 167

Calzone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonale się komponuje z pozostałymi składnikami. Składniki: Ciasto: 600 gram mąki orkiszowej razowej 1,5 szklanki letniej wody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona(...)gram suszonej żurawiny ketchup łagodny WOM Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę

Bajeczna Kuchnia
Domowe ciasto z owocami lata 177

udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta owocami.Wowczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadna na dno.Zachecam do wyprobowania,a nie zawiedzie Was na pewno. Skladniki na ciasto: 4 jajka maka-300 g ( 2 szklanki) cukier-230 g ( 1 szklanka) 250 g masla 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka(...)rondelku.Wystudzic. Jajka z cukrem ubic recznym mikserem  na gesty kogel-mogel.Caly czas ubijajac dodajemy w czterech ratach make i roztopione maslo,do polaczenia skladnikow. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.Wylac ciasto na blache,wyrownac szpatulka i wylozyc owoce. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 190 ° C.Piec 35-40 minut do suchego patyczka. Przed podaniem posypac cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 319

jest kasza  gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży  pół kostki masła 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy Na farsz: 1/2 kg twarogu 2 szklanki kaszy gryczanej 4 jajka(...)mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromat pół szklanki gęstej śmietany ( można jogurt) Najlepiej kaszę  ugotować wcześniej  ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody) Przygotowujemy  ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże

W kuchennym oknie Ewy
Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka 81

kakao 75 g masła 75 g cukru Dodatkowo: 1 słoiczek powideł 50 g rodzynek Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części: 2 do masy makowej i 2 do powideł. Odstawiamy je do lodówki na całą noc. Masa makowa: Mak sparzamy wrzącą wodą lub mlekiem, odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Osobno ubijamy białka(...)kakaowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy. Jajka po ostygnięciu łączymy z utartym masłem i dodajemy kakao. Masę krótko ucieramy do połączenia składników. Składamy ciasto. Na spód kładziemy placek z makiem, nakładamy masę maślano-kakaową i przykrywamy ją plackiem z powidłem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wszystkie składniki polewy wkładamy do małego garnka i krótko zagotowujemy. Ciepłą polewą

Trzeci talerz
Tarta z camembertem 169

zdarzy polecam poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie? Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta soli, Na nadzienie: 2 okrągłe camemberty, 20 dag szynki, 3 niewielkie pomidory, 2 jajka,  1 mała cebula(...)przygotowania tarty z camembertem: Mąkę wsypuję do miski, dodaję miękkie masło lub jeśli jest z lodówki ścieram je na tarce o grubych oczkach, dodaję śmietanę i sól i zagniatam ciasto. Wyklejam ciastem foremkę na tartę, nakłuwam kilkakrotnie spód widelcem i wkładam do nagrzanego do 180 ° C piekarnika na około 15 minut - aż zacznie się rumienić.  W międzyczasie parzę

Gotuj Się Kto Może
Naleśniki z serem i cynamonem 184

tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj(...)jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier  oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy  na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy

W kuchennym oknie Ewy
Smażone pierogi (z pieczarkami i serem)... 122

Przepis z bloga Mieszam w garnku . Składniki: (na około 30 sztuk) ciasto 3.5 szklanki maki 1 szklanka jogurtu naturalnego + ewentualnie odrobina mleka 2 jajka 1 łyżeczka sody szczypta soli olej do smażenia na farsz (przykładowo) 500g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 duża cebula, posiekana  olej do smażenia garść startego żółtego sera Farsz: Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju, przysmaż(...)cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż cały płyn odparuje. Zostaw do ostudzenia, a następnie wmieszaj ser. [Farsz można zrobić dzień, lub dwa wcześniej]. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagnieć na gładkie ciasto - moje było za suche (zasługa zapewne bardzo gęstego jogurtu) i potrzebowało odrobiny mleka. Zostaw na godzinę, a następnie rozwałkuj na grubość około 0.5cm, wykrawaj szklanka

Lejdi of the house
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 146

Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1 godzinę(...)bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut.  Przystępujemy do przygotowania farszu na pielmieni

Kulinarne przygody Gatity
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 151

Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka cynamonu Mąkę umieszczamy w misce, wsypujemy drożdże, cukier i wlewamy odrobinę mleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce.  Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik chałwowy z porzeczkami 175

serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym   czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu(...)chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku  HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Twaróg

VioletoweKucharzenie
Cygańska spódnica 378

Kolorowe ciasto o intrygująco brzmiącym tytule. Lekkie, puszyste, idealne na ciepłe popołudnia a także na domowe przyjęcia. Ciasto może wygląda na skomplikowane ale jest naprawdę proste do wykonania. Jest czasochłonne to prawda jednak smak z pewnością wynagrodzi nam czas spędzony przy jego przygotowaniu. Polecam bardzo ;) Składniki: 9 jajek  4 żółtka 1 cukier waniliowy  1 i 1.5 szklanki cukru(...)dodajemy łyżkę ciemnego kakao. Do trzeciej części, suchy kisiel (proszek). Do czwartej części dodać 3 łyżki suchego maku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- naprzemiennie na środek wylewać po 2 łyżki każdej z masy, aż do ich wykończenia. Ciasto piec przez około 45 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzone przekroić na 2 blaty. 5 galaretkę

Krakowskie smaki Ani