ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:91/571)

Cynamonowy placek z jabłkami 89

się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego

Niezły Młynek
Szarlotka na bogato 112

ciasto; 3 szkl. maki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 3/4 szkl. cukru 2 jajka 2 żółtka 1 margaryna palma 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie; 1,8 kg jabłek (kwaskowych) 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kaszy manny Ciasto zagniatamy w misce , dzielimy na pół i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na nierównomierne kawałki, zasypujemy cukrem

Gotowanie jest łatwe
Mazurek kawowy 364

Dekorujemy. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek z makiem i bakaliami → Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Oryginalny smak
Cynamonowy placek z jabłkami 170

się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego

Niezły Młynek
Ciasto serowo-makowe 53

Serowo-makowe lub inaczej mówiąc sernik z makiem to naprawdę przepyszne ciasto, idealne na czas świąt Bożego Narodzenia choć nie tylko. Z podanej porcji zrobicie naprawdę dużą porcję na prostokątną blachę lub duży okrągły sernik(...)blaszce 26 lub 28 cm. Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy: – sernik pomarańczowy – tort piernikowy – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO SERWOWO-MAKOWE Przygotowanie: 2 h 10 minut Składniki spód

nietylkopasta.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem - błyskawiczne do przygotowania 298

części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej) , formułując wałek. Każdy z nich ułożyć łączeniem do dołu. Na sam koniec przygotowane wałeczki przekroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około(...)minut w 210ºC (aż do zarumienienia pasztecików). Masa przed i po wymieszaniu Ciasto francuskie przeciąć na 3 części i na każdą z nich przełożyć przygotowaną mięsną masę Delikatnie zwinąć przygotowane paski; łączenia ciasta przełożyć pod spód Każdy wałek lekko naciąć, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem oraz makiem Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina 195

pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie) NADZIENIE -0,5 kg białego maku -2/3 szklanki cukru -2/3 szklanki miodu -100g migdałów obranych ze skórki (aby obrać migdały należy je zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut(...)minut i znów wałkujemy 2 razy. Po ostatnim 3 wałkowaniu ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki, przykrywamy ściereczką. I ciasto mamy gotowe :-) NADZIENIE Wiem, że możecie mieć problem z dostaniem białego maku, jednak coraz częściej jest on dostępny w sklepach, na targach czy w internecie. Mak , zalewamy wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik cynamonowy na makowym cieście. 160

Pyszny sernik z cynamonową nutką na pysznym kruchym cieście z dodatkiem sypkiego maku. Udekorowany ciasteczkami w kształcie gwiazdek. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Upieczcie taki na świąteczny stół. Zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 2 łyżki sypkiego maku 1 lekko kopiasta łyżeczka

Izabelawkuchni
Kakaowe ciasto z cukinią i bananem 79

Czasem najdzie mnie straszna chęć na coś słodkiego. Niedawno piekłam bardzo smaczne  ciasto z cukinii z makiem .  Postanowiłam nieco przepis zmodyfikować i tak powstało kakaowe ciasto z cukinią i bananem, o zapachu i delikatnym smaku kardamonu. Wilgotne, najlepsze lekko jeszcze ciepłe, podane z bitą śmietaną. Bardzo polecam!  KAKAOWE CIASTO Z CUKINII I BANANA - PRZEPIS SKŁADNIKI suche

Stare Gary
Chlebek dyniowy z makiem 124

maku do posypania Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem

Smakołyki Asi
Prosty makowiec + film 195

przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę makową i starannie ją rozprowadzamy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę maku wlewamy drugą część ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 60 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem

Smakowite Dania
Pani Walewska (Pychotka) 1763

wcześniej i przechowywać w lodówce.  Pani Walewska (Pychotka) PRZEPIS   ( forma : 25 x 30 cm) Temperatura: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 45 min.   Ciasto kruche 400 g maki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza do kruchego ciasta to krupczatka) 200 g margaryny lub masła (użyłam Kasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jogurtowy piegusek na oleju 222

pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta nie używamy robota. Wystarczy miska i rózga. Jajka wbijamy do miski roztrzepujemy rózgą. Dodajemy jogurt – łączymy składniki. Kolejno dodajemy olej, cukier(...)pieczenia – dokładnie mieszamy. Dodajemy mak – ponownie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 80 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Jogurtowy piegusek na oleju – puszyste, aromatyczne, wilgotne, szybkie i bardzo proste ciasto. Idealny wypiek dla „poczatkujących”… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 104

Jeśli kiedykolwiek mieliście problem z ciastem drożdżowym, przychodzę Wam na ratunek! Rad i wskazówek na temat tego, jak upiec idealne ciasto drożdżowe, jest multum. Dlatego specjalnie dla Was zebrałam wszystkie najważniejsze i sprawdzone porady w jednym miejscu. Teraz upieczenie idealnego placka drożdżowego czy pysznych drożdżówek nie powinno sprawić problemu. Ciasto drożdżowe – smak dzieciństwa Ciasto drożdżowe to jeden z tych(...)kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem . Drożdżówki z makiem Moje pierwsze ciasto drożdżowe Gdy sama zaczęłam swoją przygodę z wypiekami, było dla mnie oczywiste, że na pierwszy ogień pójdzie właśnie ciasto drożdżowe. Co jednak wyglądało z boku na całkiem

Na-talerzu.pl
Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem 123

robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej sól dość ciepła woda 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Dodajemy porcjami wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz

kruche babeczki