ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:92/571)

Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem 123

robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej sól dość ciepła woda 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Dodajemy porcjami wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz

kruche babeczki
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 666

pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki:   CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich(...)masła.  W dużym naczyniu mieszamy (najlepiej ręką lub dużą łyżką) mak, daktyle, kaszę, rodzynki, orzechy i skórę pomarańczową. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 25 x 25 cm) i mocno dociskamy. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało

Smakuje zdrowo
tarta cebulowa 321

składniki na ciasto: 250 g maki 135 g masła 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, wodę oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Wykładamy nim formę na tartę (26 cm średnicy). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 146

dały wyśmienity efekt. Polecam, nie będziecie zawiedzeni :-) Przepis jest dla 3 – 4 osób.   Należy przygotować naczynie do zapiekania, ja użyłam blachy o wymiarach 30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej 1 łyżka śmietany 130 g masła 1 jajko Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej) Pieprz do smaku

Na słodko lub wytrawnie
Wizyta w Szkocji 131

jest tez sporo dan z ryb. I oto dzis przepis na zapiekanego lososia, ktory znalazlam w bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku. Zapiekanka z lososia skladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla 5 lyzek smalcu 3 lyzki wody sol nadzienie: 50dkg filetow z lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy

Przysmaki Karolki
Ekspresowe rogaliki z masą makową 111

gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka

moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 213

gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka

moj przepis na
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 815

ziaren słonecznika -opcjonalnie trochę maku do posypania chleba Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego- ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsypujemy obficie  blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Następnie(...)którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się nie poparzyć,wkładamy do niego ciasto,opcjonalnie posypujemy makiem i pieczemy. (oczywiście z pokrywą)   Po 25 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty. Wyciągamy gorący chleb z naczynia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makuszek z ananasem 2648

Zapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka(...)tabliczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE 1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wieniec drożdżowy z makiem. 238

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się, że to ciasto robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Już podczas wyrabiania miało idealną konsystencję, łatwo się z nim pracowało, było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło(...)mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA: 100 ml ciepłego mleka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego   125 roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 250-300 g maku 400-450 ml mleka 1-2 łyżki masła 6 łyżek miodu lub cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej

Rozpustne gotowanie
Makowe babeczki z kremem cytrynowym 210

duże jajka 1 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 5 łyżek suchego maku Krem maślany cytrynowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)puszystości. Wbić po kolei jajka, za każdym razem miksować. Następnie dodawać na przemian aromat, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.  Na koniec wsypać suchy mak, zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny

Nastoletnie Wypiekanie
Biało - czarne kruche świderki 144

miłośników jasnych i czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 300 g maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku do pieczenia 1 jajko M szczypta soli 150 g miękkiego masła(...)ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrach, potem zwiekszyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną czekoldę z 2 łyżkami maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`C kolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym mąką rozwałkować na kwadrat 24x24

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto krówka 347

Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu... Sernik z sosem malinowym

Poezja smaku
Serowa tarta z figami 125

niego bo uwielbia ciasto kruche. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne :) Składniki:  ciasto 200 g maki  100 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 1 kulka mozzarelli 100 g sera Camembert 3 jajka 60 ml śmietany 30% peczek szczypiorku 4 świeże figi lub suszone

Niezły Młynek
Domowe drożdżówki z serem. 183

puszystą drożdżówką z serem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn: 125 ml mleka ( dałam 70 ml więcej) 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 2 łyżki cukru

Basia w kuchni
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 76

mnóstwo pysznych sezonowych owoców i warzyw. W tym roku na pierwszy ogień idzie piękna i fioletowa węgierka. Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła(...)pojawił się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej bułki 400 g śliwek węgierek Kruszonka: 50 g masła

Kulinarne przygody Gatity
MARKIZY KOKOSOWE 92

tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka 1 szklanka śmietany Beza kokosowa: 5 białek szczypta soli 1 - 1,5 szklanki cukru pudru

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi gryczane na święta 176

wybornie. Jedna ich porcja już dawno zjedzona - to tak w ramach testowania. Z czystym sumieniem mogę więc Wam polecić na świąteczny stół pierogi gryczane. Pierogi gryczane składniki na ciasto: 250 g maki gryczanej 120 g mąki ziemniaczanej 250 ml gorącej wody 1 żółtko 2 łyżki oleju rzepakowego sól jest to porcja na około 60 pierogów wykonanie: Do miski wsypujemy mąki

Przysmaki Karolki
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 128

chrupiący spód, fajnie dobrane składniki nadzienia. Nie wiem jak ty, ale ja już jestem głodna. Lecę szykować kolejne "co nie co" a ty bierz się za przygotowania. Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 figi kasza jęczmienne wiejska 5 plastrów szynki Serrano czosnek cebulka rukola 20 g koziego sera

Wielki apetyt
Ciasto mandarynkowo- śmietankowe 440

Smaczne i wykwintne ciasto, które kiedyś publikowałam na moim pierwszym blogu. Odświeżam , bo warto. SKŁADNIKI: Ciasto: 125 g maki  65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko  jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 3 szklanki śmietany ok. kilogram mandarynek 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść

W kuchennym oknie Ewy