ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:84/571)

Orkiszowe pierogi z dynią 155

prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą spreżystość,ponieważ gluten orkiszowy jest dużo mniej elastyczny.Jest na to jednak rada - dodatek jajka czyni ciasto bardzo przyjemnym do współpracy,staje się ono elastyczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kapustą i grzybami 154

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko WYKONANIE Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste. Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości. Grzyby zalewamy wodą moczymy

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec na kruchym spodzie 184

tworzą razem przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale dla takiego efektu końcowego warto!   Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę makową 500g maku 125g masła 60g mąki tortowej 1 czubata łyżka kakao ekstrakt migdałowy 1/3 – 1/2 szklanki miodu dowolna

AleTorcik
Piegusek na białkach 232

Efekt wykorzystania nadmiaru białek, czyli ciasto makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko na przepis: nawet specjalnie nie trzeba go notować, bo jest naprawdę łatwy do zapamiętania. No to do dzieła :) Składniki: 1 szklanka maku 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki 1 kostka rozpuszczonego masła(...)zależności od wielkości) cukier puder do posypania Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki suche, dodać rozpuszczone masło/ olej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do pozostałych składników. Ciasto przełożyć do małej keksówki nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45-50 minut, u mnie 50 min. (do momentu suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki z koperkiem i marchewką 174

łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki miękkiego masła 2 duże marchewki 2 pęczki koperku do posypania czarnuszka, sezam i mak do posmarowania 1-2 żółtka Nadzienie: 40 dag ser białego 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz charrisa lub chilii, tak pikantne jak lubimy 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże(...)ciasto. Dodajemy miękkie masło i ponownie zagniatamy. Ciasto będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia w dużej misce przykrytej szczelnie folią do żywności. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15-18 części. Ser biały mieszamy z jogurtem i przyprawami. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą rozgniatamy na ręce. Do środka wkładamy pełną łyżeczkę sera i składamy ciasto

Apetyczna babeczka
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 112

bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam! Skladniki: 400 g maki pszennej 70 g wiorkow kokosowych 3 zoltka+ 1 cala jajko 80 g cukru 1 lyzka domowego cukru waniliowego 1 paczuszka suchych drozdzy 1/4 lyzeczki soli 200 g mleka kokosowego-biala(...)gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo  luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie potrzeby delikatnie podsypac maka.Uformowac gruby walek i umiescic go w wysmarowanej maslem foremce babkowej z kominem.Przykryc folia i powtornie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Cherry 4442

wrócić do domu. Kiedy dotarłyśmy na miejsce było już ciemno. Zmarznięte i głodne przykryłyśmy się ciepłymi kocami, wypiłyśmy po  kubku gorącej herbaty i zjadłyśmy po kilka kawałków ciasta Cherry. Od razu humor nam się poprawił i zapomniałyśmy o tak ciężkim dniu.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki(...)biszkopt nasączam wódką cherry. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO KRÓLEWSKIE 112

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka moja autorska wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe bez dodatku białej mąki, przełożone dżemem z

Kuchnia MagdaLeny
1547. Rogale na miodzie 158

śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj  i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną   konfiturą z truskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła o powtórkę..Ona [ mąż(...)być takie ciasto ..a nie inne.. nie  z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie... 500 g mąki  2 łyżki miodu [  miodowej lawendy  ] 5 łyżek ciepłej wody  30 g drożdży  100 mleka  50 g masła  1 jajko  1/4 szklanki cukru  jajko do posmarowania mak, czarnuszka, mielone migdały   konfitura

Moje domowe kucharzenie
Parówki w cieście francuskim 119

ciasta francuskiego 6 parówek połowa słoiczka pesto pomidorowego jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątnych części. Każdą smarujemy warstwą pomidorowego pesto i układamy parówkę. Zawijamy ciasto szczelnie w rulon, a końcówki ciasta zlepiając w formę cukierka w papierku. Przygotowane porcje smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni

Pyry na Gaz
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 94

Pyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru(...)przygotowanej masy dodać zmielony mak; gotować 5-10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając,    - przygotowaną masę ostudzić, - następnie dodać do niej pokruszone biszkopty i jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie

Ugotować
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 171

szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka(...)Dokładnie ubijamy białka mikserem. Nadal miksując dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec resztę sypkich składników. Mieszamy drewnianą łyżką. Dwie foremki o wymiarach 26x30 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy placki przez 20 minut w 170 st.C bez nawiewu. Przekładamy wraz z papierem na kratkę do przestudzenia. Mieszamy zimne mleko z sokiem z cytrusów. Odlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec z masą orzechową i serową 182

szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek. Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się(...)dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką  w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać

Smakołyki Asi
Ekspresowe pampuchy na sodzie [ jak zrobić pampuchy, kluski na parze, co to są pampuchy ] 140

sodzie. Pampuchy możemy zrobić nadziewane lub bez nadzienia i podać z sosem owocowym. Do przygotowania pampuchów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 8-10 pampuchów na ciasto: 200 g maki pszennej (typ od 400 do 550) 100 ml kefiru (100 g) 1 jajko (rozmiar L) 2 łyżki cukru kryształ ½ łyżeczki sody szczypta soli ------------------------------- oraz owoce – około 1 ½ szklani jagód(...)łyżki cukru kryształ ½ łyżki maki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Pampuchy na sodzie Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne – ciasto jest gotowe. Ciasto jest dość klejące więc podczas wyrabiania podsypuję

Uwaga Babcia Gotuje
Migdałowa Pani Walewska 290

oryginale Pani Walewska powinna być z orzechami i powidłami śliwkowymi, ja znalazłam przepis z migdałami i dżemem porzeczkowym. A przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy. Beza

Słodka Kraina Wypieków