ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:81/571)

Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 171

ciasta  tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła mak do sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam masę makową z biedronki i muszę powiedzieć(...)sumie czy jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym razem.  Składniki: 50 g drożdży 0,5 szklanki mleka pół kostki margaryny 0,5 kg mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki śmietany masa makowa Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajka, rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik gotowany na biszkopcie 175

cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie.  Biszkopt jest wyjątkowo delikatny,  a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy  - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu(...)również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu

Pyszności Słodkości
DROŻDŻOWE PALUCHY Z MAKIEM 139

dodatkowego jajka i maku), dokładnie wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 15 kawałków. Formować podłużne wałeczki, długości 25-30 cm. Ponownie odstawić na około 15 minut. Po tym czasie każdy wałeczek przełożyć na blachę, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem i wstawić

Zrób to smacznie
Babka piaskowo-makowa 151

kogo: dla szukających przepisu na łatwe ciasto dla lubiących zwykłe ciasta dla osób, które szukają alternatywy dla makowca Składniki: 200g mąki pszennej 200g mąki ziemniaczanej 250g margaryny (ja dałam pół na pół z masłem) 250g cukru 4 jajka szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szklanki mleka olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem(...)pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku.  Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze

Mania Wypiekania
Prosta tarta z jabłkami 179

ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil.  Ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3 żółtka 3/4 kostki masła (150 g) 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z owocami pod lekką pianką/pleśniak 2 144

wszystkiego dodaję mąkę pełnoziarnistą i każe ciacho takie brązowe bardzo, no to ma róż ps. Mąkę pełnoziarnistą też dodałam, tylko o tym nie wie. Składniki: na kruche ciasto: 200 g maki pszennej 100 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oleju roślinnego 1 dojrzały banan 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Banana bardzo dokładnie zblendować i wyrobić razem z pozostałymi składnikami

greenscarf
Ciasto lawendowo - porzeczkowe 221

Musiałam zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd...  Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki oleju rzepakowego,  szklanka cukru,  4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec około 70 minut w temp. 180st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Makowiec japoński 188

makowiec, ciągle obiecywałam sobie, że upiekę, no bo smaczny:) Smak makowca znałam, bo przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny; 80 dkg jabłek(...)utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm

In my kitchen
Strucla makowo - marcepanowa 153

mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę.  Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy z druga częścią ciasta. Strucle(...)czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą, a następnie rozprowadzamy na wystudzonych struclach. Posypujemy skórką, migdałami lub makiem

Czary - gary w kuchni
Rogale Marcińskie edycja II 177

suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła 25 g masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej(...)masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą

Życie zaczyna się w kuchni
Tort makowy z kajmakowymi kremami 114

połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku 250 ml wody 250 ml mleka 200 g cukru 125 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 6 jajek łyżka miodu kopiata łyżka kaszy mannej kopiata łyżeczka proszku do pieczenia(...)drugą połową cukru (100 g) na jasną puszystą masę. Później dodajemy stopniowo żółtka cały czas ucierając. Kolejno dodajemy mak i mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę stopniowo dodajemy do masy maskowej i delikatnie mieszamy. Następnie gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 150°C (z termoobiegiem) piekarniku do suchego patyczka

PatiGotuje
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 180

cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu

Salonik smaków
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 192

Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl(...)dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie i kasze mannę. 4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru. Ubita pianę delikatnie wmieszać do masy makowej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 469

kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo sliwek i bardzo chrupiaca kruszonke.Bedzie smakowac kazdemu. Skladniki na foremke o przekroju 26 cm:  Skladniki na kruche ciasto stanowiace spod: 250g maki 125 g masla 75 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 1 jajko skorka otarta z 1 catryny Skladniki na kruszonke : 125 g masla 175 g maki(...)maki ziemniaczanej (2 lyzki) 100 g cukru Wykonanie: Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki. 125 g masla roztopic,troche ochlodzic.Z maka,cukrem ,sola i cynamonem zagniesc skladniki  na kruszonke. Sliwki przepolowic,usunac pestki.Sok pomaranczowy ze 100 g cukru i sliwkami zagotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!