ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:72/571)

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2866

mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół. Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE(...)MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych rogalików 0,7 kg mąki pszennej 300g prawdziwego masła 4-5 łyżek cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% 3 jajka 100g świeżych drożdży nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka

W kuchni Karmel-itki
Babka Wielkanocna Tulipan 134

Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne babki i ciasta, które Wam polecam. Ta babka ma w sobie trzy smaki, pieguska z makiem, babka kisielowa, budyniowa i kakaowa. Czyli takie cztery w jednym. Żródło Ciasta s. Anastazji Składniki 6 jajek 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia. I układać kolejno warstwy ciasta. Do pierwszej dodać budyń i wymieszać ułożyć na dnie blaszki. Do drugiej dodać kisiel i barwnik. Do trzeciej kakao Do czwartej mak. Przeciągnąć nożem przez środek ciasta wzdłuż blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. babka tulipan

O kuchni z uczuciem
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 243

Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach.  Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Składniki (ok. 20 dużych rogali(...)Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 50 g siekanych orzechów lub migdałów do posypania wierzchu Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy

Słodka Strona
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 330

piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy(...)spodu.. warstwa ciasta z orzechami warstwa jabłek ciasto z orzechami dżem śliwkowy, ciasto makowe, ,warstwa kremu i ciasto orzechowe na wierzch... BOMBA KALORYCZNA ale Smaczna.... ps.jest ciut zabawy ,ale warto dla smaku i zadowolonych min gości..kto lubi jabłka i mak ten będzie zadowolony.. ---- TORTA      100g mandorle tritate , sbucciate      100g

w mojej kuchni
Wiśnia z makiem wg Aleex 155

bardzo, że chyba w tym roku znajdzie się wśród innych na świątecznym stole. Wiśnię z makiem znalazłam na tej stronie . Od razu zwróciłam uwagę na pyszne połączenie smaków: masa śmietanowa z wiśniami, mak i czekolada. Nie zawiodłam się. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: Ciasto makowe: • 4 jajka • 170 g suchego mielonego maku • 3/4 szklanki drobnego cukru • cukier wanilinowy(...)szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. 2. Mak zalać wrzątkiem, tak by był przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 3. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki. 4. Żółtka utrzeć

W mojej kuchni
Babka trzy smaki 257

jajek (L) 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżek oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 szklanki maku Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.   Jak zrobić babkę trzy(...)makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika

Kuchcik gotuje
Kolorowa Babka Wielkanocna 176

ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków . Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki: 250 g masła 6 jajek 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy kisiel wiśniowy/truskawkowy kisiel cytrynowy (opcjonalnie) łyżka kakao 0,5 szklanki maku cukier

Słodka Strona
Ciasto Kantyczka 251

Ciasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Ja polałam "Kantyczkę" polewą czekoladową i obsypałam wiórkami kokosowymi. Wyśmienite ciasto zarówno do kawy, na niedzielę czy też ważniejsze uroczystości. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i zmiksować.  Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej wsypać przesiane kakao, wymieszać. Do drugiej dać suchy mak, wymieszać. Do trzeciej dodać 2 łyżki przesianej mąki.  2. Przygotować prostokątną, klasyczną blaszkę o wymiarach mniej więcej 23x39 cm.Wyłożyć

Nastoletnie Wypiekanie
Koncert życia. I chałka 175

przepis. Szybka chałka z makiem Składniki: (na 1 niewielką chałkę) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki mleka w proszku 1,25 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 175 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżki suchego maku dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka suchego maku Mąkę przesiać do dużej miski(...)ciasto. Odstawić na 2 minuty, dodać mak, dokładnie wgnieść w ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałeczek długości 25-30 cm. Zapleść chałkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier puder, wymieszać. Glazurą posmarować chałkę, posypać makiem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto pijak z bakaliami 149

wcześniej.  A jako dodatek do deseru polecam gorąco Monte Santi- różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki na krem:   1 litr mleka 6 łyżek cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 6 żółtek(...)biszkoptów 1 szklanka rumu cukrowy maczek do posypania Rodzynki zalać połową rumu minimum dwa dni przed robieniem ciasta.  Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak, kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić.  Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 125

Tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej

Podróż w kulinaria
Ciasto makowe na białkach 116

Bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto z dużą ilością maku: na święta jak znalazł :D Jak sama nazwa wskazuje do jego wykonania potrzebne są same białka, a zatem możecie wykorzystać te, które zostały Wam z poprzednich wypieków. Ciasto jest lekkie, wilgotne, zawiera sporą ilością bakalii. Ja dodałam suszoną żurawinę, rodzynki, kilka moreli oraz płatki migdałowe, ale możecie równie dobrze użyć(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g bakalii (drobno posiekanych orzechów, żurawiny, rodzynek, moreli itp.) skórka otarta z 1 cytryny cukier puder (do oprószenia ciasta) Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z masą makową

MyCookBook.pl
ciasto makowo drożdżowe 144

trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy i wlewamy do zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy wsypując partiami cukier. Ubite jajka wlewamy do maku, dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 60 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 500 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 2 całe jaja 2 żółtka(...)gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy masę równomiernie i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, smarujemy białkiem, wykładamy drugą część maku i przykrywamy rozwałkowaną trzecią częścią ciasta. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min. w temp

Domowy Smak Jedzenia
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 106

dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość) Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3 *** części(...)minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3 *** części i z każdej z nich uformować wałek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz

Cztery Fajery
Babka z makiem i żurawiną / Cranberry Poppy Seed Bread 76

kwaskowatymi żurawinami. Tak naprawdę do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się wszelkie ulubione bakalie, na przykład rodzynki. Podczas przygotowania warto pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to gwarantuje udany wypiek.  Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka suszonej żurawiny, 3-4 łyżki maku, 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (w temperaturze(...)niewielkiej ilości mąki. Mąkę wymieszać z makiem, skórką z cytryny, sodą i proszkiem. Jogurt lub śmietanę połączyć z sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie wsypać stopniowo suche składniki, na przemian ze stopniowo dodawanym jogurtem. Wmieszać żurawinę, Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec około

Lekcje w kuchni