ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:74/571)

Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe 115

zwieńczona polewą czekoladową. Smaki idealnie się tutaj rozkładają. Choć warstw do przygotowania jest kilka, tak naprawdę ciasto robi się stosunkowo szybko i prosto. Ciasto jest słodkie, dla wielu może okazać się zbyt słodkie. Nam smakowało. Co więcej, jest to jedno z tych ciasto, które chciałabym jeszcze kiedyś wykonać ponownie. Myślę, że takie makowo-orzechowe smaki sprawiają, że będzie to też(...)stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy starte masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy olej oraz rozmącone jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Gotowym ciastem wypełniamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach

Smaki Na Talerzu
SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 142

umieszczamy wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. W miarę potrzeby dolewamy zimną wodę. Ciastem wyklejamy dokładnie dno blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszkę odstawiamy do lodówki. * masa makowa:    - 250g mielonego maku (bez dodatków, czysty suchy, tylko zmielony mak)    - 350g wrzącej wody    - 62g masła    - 1/2 szklanki(...)kilka kropli olejku migdałowego - śmietana kremówka dodatkowo: ziarna maku i pokruszone migdały W miseczce mieszamy puder z olejkiem, dolewając stopniowo kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy ciasto i posypujemy kruszonymi migdałami i ziarnami maku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Razowe pierogi z kiszką ziemniaczaną 164

ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki), pieprz czarny mielony do smaku(...)miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który

Moniki Smakołyki
Makowiec / strucla z makiem. 267

dolewamy roztopione i przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Masa makowa:   800g maku ok 200 g  cukru 150-200 g rodzynek  6 łyżek miodu zapach migdałowy   2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki(...)mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;).  Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy

Malinowe Pocałunki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 216

MAKIEM /po drobnej zmianie;/ 5 jajek 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanka oleju 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy ( pomysł autorski ) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki maku ( pomysł autorski ) 1 cukier waniliowy Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie(...)ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą. Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny

W kuchni Karmel-itki
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 868

Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit

Słodka Strona
Ciasto makowo - budyniowe 1006

Ciasto: 5 jajek,  szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit),  3/4 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki cukru,  50 g margaryny Kasia,  łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta

Z miłości do słodkości
Wieniec drożdżowy z makiem 102

zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jedno z przysłów mówi, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast czy też potraw z makiem, bo mak to tak ogólnie mówiąc, symbol bogactwa i dobrobytu. W mojej rodzinie potrawy z makiem typu kluski, łazanki czy inne takie się nie pojawiają. Za to obowiązkowo musi być makowiec. Tradycyjną struclę makową niewiele osób(...)formując całe ciasto w kształt wieńca/koła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe masło roztopiłam i posmarowałam nim ciasto z wierzchu. Wieniec przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam

Waniliowe Improwizacje
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 180

żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). * * Metodę trójfazową zakwaszania ciasta  podaję za  M.Zielińską : Zakwaszanie ciasta metodą 3-stopniowa, czyli skróconą metodą zawodowych piekarzy. Ta metoda według mnie powinna być koniecznie stosowana do chlebów czysto żytnich na zakwasie. Tylko taki sposób zakwaszania mąki daje pewność(...)jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, który decyduje, o jakości pieczywa. 3.etap:  ciasto jw. + 80g maki + 100g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny. W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć

Moje domowe kucharzenie
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2512

Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK! Nic więcej! A ja spośród głosujących wylosuję 1 osobę, która otrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO MAKOWE / BLATY: * mak mielony – 300 g * cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia(...)łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone – 250 g * prażynki do tortów – ok. 0,5 szkl KREM KOKOSOWY: * mleko kokosowe

Ostra na Słodko
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 170

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)sito. 2. Daktyle zalać do równości wodą i zagotować. Pozostawić do wystudzenia. Zmielić razem z makiem. 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  4. Masło rozpuścić i wystudzić 5. Całe jajka wbić do miski, ubijać do momentu podwojenia objętości. Ubijając dodać mak, wiórki, odciśnięte jabłka, proszek do pieczenia, masło i bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej

kawawszklance
Ciasto jabłkowo- makowe 163

Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkami Ciasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI: jabłka -1 kg mak mielony sypany - 2 łyżki mąka -2,5 szkl cukier -3/4 szkl jajka -6 szt soda -1 łyżeczka olej -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier puder do posypania ciasta tłuszcz(...)dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
,,Mini tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 109

Mini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta soli na bezę

Podróż w kulinaria
Szarlotka z ksylitolem 134

świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie(...)kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika) 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy

Różne smaki w kuchni
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 224

doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki.  Najlepszym tłuszczem

Ciastka - domowe słodkości
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) 203

minut do wyrośnięcia. Po tym czasie możesz działać i formować paluszki/frykasy. Paluszki Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Z ciasta formujemy wałeczki, smarujemy żółtkiem i obsypujemy sezamem lub makiem. Frykasy Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby przypominało prostokąt 😁 - najlepiej stwórz za jednym zamachem dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich smarujemy przecierem pomidorowym lub posypujemy startym serem i przykrywamy drugim. Tniemy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Szarlotka z ksylitolem 503

świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie(...)kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika) 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny   Sposób przygotowania: Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę

Słodkości i nie tylko