ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:76/571)

Pierożki na słodko z serem i żurawiną 122

łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem.  Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść widelcem. Ciasto wałkować tradycyjnie

Gotowanie jest łatwe
Słodkie mleczne bułeczki 79

mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować(...)drożdże, mleko, wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem i solą, dodać do zaczynu. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 90 minut.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kawałków, uformować kule, przykryć i odłożyć na 15 minut. Każdą kulkę rozwałkować  albo rozpłaszczyć

Obiad gotowy
Drożdżowa choinka z makiem 99

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Drożdżowa choinka z makiem 2 sztuki Składniki – ciasto: Mąka pszenna – 250g Żółtko – 2 sztuki Mleko – 120 ml Masło – 40g Cukier – 1 łyżka Drożdże – 20g Sól – szczypta Składniki – masa makowa: Mak – 250g Miód – ½ szklanki Mleko – 1 szklanka(...)żółtkami i roztopionym masłem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki lub łopatek robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć mak z nadmiaru mleka i zmielić w maszynce na bardzo

Kuchnia Bon Appetit
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 47

również pieczywo do odrywania , kawałek po kawałku… Składniki ZACZYN 150 g wody 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750 5 g świeżych drożdży CIASTO Zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 30 g maku 170 g wody 10 g świeżych drożdży 8 – 10 g soli Wykonanie ZACZYN Dzień przed pieczeniem mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy(...)CIASTO Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, mak, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem. Wyrabiamy 5 – 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania

Tajemnice Smaku
BABKA MAKOWA 115

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową warto je więc wyjąć na dwie godzinki przed przyrządzaniem na blat. W tej sposób zmniejszamy ryzyko „zwarzenia” się ciasta. BABKA MAKOWA 1 szkl suchego maku 4 jajka 30 dag mąki 25 dag cukru 1 szkl mleka 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy POLEWA CZEKOLADOWA(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki masła kilka łyżek mleka Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i miksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Na przemiennie dodawać mąkę i mleko miksując cały czas. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i na najniższych obrotach miksera delikatnie przemieszać. Wylać

Pieguskowa Kuchnia
Sernik z gruszką i szafranem 134

sera President 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi 4-5 jaja pół łyżeczki szafranu 3 gruszki Ciasto: 2 szklanki maki krupczatki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła  jajko Zagnieć ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut. Oddziel  białka od żółtek, ubij sztywną pianę. W drugim

AZgotuj!
Ciasto na pierogi 134

znajomych przepis. Ciasto dobrze się wyrabia i lepi ale przy rozwałkowywaniu się cofa co mnie osobiście trochę denerwowało bo nie mogłam uzyskać pożądanej grubości. Składniki: 1kg maki pszennje 1l maślanki sól Składniki ciasta wsypać do miski i wyrobić najpierw łyżką a następnie ręką elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać kółka. Zalety: łatwy do zapamiętania przepis, smaczne ciasto, łatwo się lepi. Ciasto(...)dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Zalety: bardzo smaczne, miękkie, łatwo się wyrabiające i lepiące, nie cofa się przy wałkowaniu, nie rozwala w trakcie gotowania, dla mnie

Pyry na Gaz
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 218

mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, przyprawę do chleba włoskiego i resztę maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cebularze 720

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 – 2 godziny). Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc placek o średnicy 15 – 20 centymetrów. Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem(...)mąki dodać jajko, masło, mleko i sól 3. Dodać rozczyn 4. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 5. Zeszklić cebulę 6. Podzielić ciasto na 12 części i rozwałkować placuszki 7. Wymieszać cebulę z makiem i serem 8. Wyłożyć masę na ciasto i upiec w piekarniku Pobierz wersję

KuchniaWeDwoje.pl
Makowiec z gruszkami 154

czas na makowe wypieki, ażeby chociaż trochę poczuć nadchodzące wielkimi krokami Święta… Połączenie dobrze doprawionego, migdałowego maku i soczystości owoców gruszki sprawdziło się tutaj z powodzeniem. Całość (gdyby nie dodatek ciasta) możnaby porównać do smaku makowca japońskiego ( klik ).Warstwa gruszkowa nadaje jednak wypiekowi więcej wilgotności niż jabłka ,ale przyjemnie spaja się z makowym nadzieniem. No i całość zamknięta w dwóch

Domowe ciasta
Ciasto MAKOWA PANIENKA 175

Uwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki(...)dosłownie - łyżka po łyżce) cukier. Gdy masa będzie gęsta to powoli dodawać żółtka. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać suchy mak, wiórki kokosowe i zmielone orzechy laskowe. Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem. Ciasto wylać, rozsmarować i piec około 30-35 minut w 165ºC (aż do zarumienienia biszkoptu). Ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować krem : miękkie masło

Ugotować
Sernik z makiem 106

bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś zrobiłam sernik z makiem na herbatnikach(...)dodać więcej. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą. Dla mnie to ciasto to jak to mówią petarda. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białego sera półtłustego 2 jajka 0,5szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru

Waniliowe Improwizacje
Naleśniki orkiszowe z serem, kokosowa nutą i owocam lata 132

nalesnikach. W smaku nalesnikow kokos jest ledwo wyczuwalny.Przez uzycie mleczka kokosowego nalesnki sa delikatniejsze w smaku,ale ten zapach przy smazeniu ....Sami spobujcie! Przepis na 8 srednich nalesnikow: Ciasto: 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej 150 g mleka kokosowego( u mnie 60 % ) 150 g zwyklego mleka ( 1,5 % tluszczu) 1 lyzeczka miodu (zeby sie zarumienily) 1 jajko 1 lyzka oleju(...)polewe owocowa 1 lyzka cukru lub miodu 2 lyzki oleju do smazenia nalesnikow wiorki kokosowe-opcjonalnie Wykonanie: Skladniki na ciasto nalesnikowe wymieszac trzepaczka balonowa i odstawic przynajmniej na pol godziny.Dopiero po tym czasie ustalamy ostateczna gestosc ciasta.Gdy maka napecznieje moze sie okazac ,ze musimy je jednak rozrzedzic.Ciasto musi sie swobodnie rozlewac na patelni. Twarozek wymieszac z jogurtem i cukrem.Odstawiamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Choinka drożdżowa z serem i makiem 108

Choinka drożdżowa z serem i makiem Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 300g masy makowej z puszki 200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego) 1 żółtko(...)masę kładziemy drugi trójkąt z ciasta i smarujemy go masą makową *** *** Całość przykrywamy ostatnim trójkątem z ciasta *** *** W poprzek choinki tniemy podłużne pasy (tak aby nie przeciąć środka) *** *** Każdy pasek owijamy dwa razy wokół własnej osi *** *** Z pozostałości ciasta lepimy trzonek i gwiazdę na czubek choinki *** *** Choinkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem *** *** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około

Blog z Apetytem
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 149

odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku sklepach na rynku i warto zacząć go szukać dużo wcześniej(...)wypiekania. Wyjmujemy je, wałkujemy by się połączyły warstwy i kroimy wzdłuż na 3 części. W przekroju muszą być widoczne warstwy ciasta. W międzyczasie kiedy będziemy przygotowywać ciasto, przygotujmy farsz do rogalików: Mak wypłukać, zalać go wrzątkiem, wstawić na gaz i gotować co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Wyłączyć. Zostawić na 15 minut w garnku. Następnie odcedzić na ściereczce

Poezja Smaków - blog kulinarny