ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:76/571)

Piernikowe rogaliki z makiem. 178

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego  cukru  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa(...)dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.  Do tak przygotowanego maku dodajemy wszystkie składniki. Posiekane bakalie możemy dozować w takich ilościach jakie nam odpowiadają a  cukier możemy zamienić na miód. Jednak wtedy będzie nieco inna konsystencja masy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasto; Z podanych składników należy zagnieść ciasto. (Drożdże zalewamy 1 łyżką wody aby zrobiły się

Radość kipiąca uśmiechem.
ciasto kopciuszek 229

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)biszkopt z makiem: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 70 g suchego maku wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mak oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec japoński 206

domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest  torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy(...)mleka Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml . Jak zrobić makowca japońskiego? Mak zalać mlekiem lub wodą i odstawić na 10 minut. Jeśli mamy mak niemielony, należy go zalać wodą lub mlekiem i gotować aż woda prawie całkowicie wyparuje. Następnie wystudzić i 2 razy zmielić w maszynce o najmniejszych oczkach sitka. Masło utrzeć z cukrem

Kuchcik gotuje
Makowiec 216

ciasto, pod sam koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, układamy w naczyniu, przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czekamy około godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Mak zalewamy wrzącą wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce(...)mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka kuchennego

Kolizje Smaków
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 241

rozmaitych przepisów. Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku. Przechowywana owinięta folią spożywczą jest pyszna nawet na 3 dzień. Polecam! WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I BARDZO SMACZNYCH ŚWIĄT  WILKANOCNYCH(...)cukru/ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej rodzynki - opcjonalnie 1 białko Wykonanie: mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed wyłożeniem na ciasto dodać ubite na sztywno białko drożdże wymieszać z 2 łyżkami maślanki do rozpuszczenia. Do misy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Parówki w cieście drożdżowym 173

jajka 8 parówek mak, majeranek itp. do posypania ciasta Sposób wykonania: Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko roztrzepane na pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie(...)części). Zrobić długi pasek z ciasta, rozwałkować go i owinąć wokół parówki (przekrojonej na pół wzdłuż). Parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub majerankiem. Pieczemy w 180 st. C ok. 25 min. na złoty kolor

Cukiernia Pychotki
Seromakowiec 240

czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta.  MASA MAKOWA Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy.  Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier, utrzeć z makiem.  Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat i bakalie, wymieszać.  Białka jaj ubić na sztywną(...)sera , ciągle ucierając.  Następnie do sera dodawać po jednym żółtku i aromat, dokładnie utrzeć.  Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać.  Na zrumienione ciasto wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać.  Masę makową przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię, wstawić ciasto do piekarnika .  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 60 minut. (function

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno przekładany dżemem i biszkoptami 171

 Sernik jest idealnym ciastem na każdą okazję. W tym wpisie prezentuje w wersji na zimno z dżemem i biszkoptami! Składniki: 500g sera twarogowego 20g żelatyny

Truskawkowa Fiesta
Ciasto czekoladowe bez mąki 162

Pyszne ciasto czekoladowe bez mąki, białego cukru i z niewielką ilością oleju. Nie jest ciężkie i wilgotne jak brownie i smakowało wszystkim bez wyjątku!  Przepis

Kuchnia bezglutenowa
Ciastka francuskie z kaparami, serem i pomidorkami 187

kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego, zawsze znikają do końca

Zasmakuj Kuchni
Makowiec zawijany 197

górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy

Atlas Smaków
Kantyczka 246

Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym

charlotte gotuje
Kołacz ziołowy z boczkiem 209

gotuje się dużo lepiej :) Przepis zaczerpnęłam z książki "Mała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :) Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy. SKŁADNIKI: CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki wody WYPEŁNIENIE CIASTA: 200 g boczku 150 g sera żółtego 4 jajka 1/2 pęczka pietruszki 1/4 łyżeczki soli

Serce zamknięte w formie pyszności
Uszka wigilijne 187

cebula pieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Skladniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Laczymy skladniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne

Smaki Edyty