ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:80/571)

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 143

razem z mąką. Na końcu wlewamy mleko z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Nadzienie: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy(...)przez gazę i mielimy go. Orzechy i migdały drobno siekamy. Biszkopty kruszymy na miałko. Do zmielonego maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 156

razem z mąką. Na końcu wlewamy mleko z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Nadzienie: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy(...)przez gazę i mielimy go. Orzechy i migdały drobno siekamy. Biszkopty kruszymy na miałko. Do zmielonego maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą

Kuchnia MagdaLeny
Tarta makowa 134

trochę mąki. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypujemy w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykładamy spód tarty i brzeg. Resztę ciasta zostawiamy na dekorację. Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko(...)masło, jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek i mak. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Z pozostałego ciasta robimy dekorację. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku

Ciastkozercy
Paluchy z ziarnami 183

drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie składniki ciasta połączyć razem. Wyrabiać ręcznie lub mikserem zaopatrzonym w haki do wyrabiania ciasta przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto umieści w wysmarowanej olejem misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Formować podłużne bułeczki i układać(...)blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać makiem i sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor

Zapiski Młodej Żony
MAKOWIEC 172

Makowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi(...)razie potrzeby można dodać więcej śmietany. Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie  zmieliłam, przez sitko o małych oczkach. W garnku rozpuściłam masło

potrawyregionalne
Tort makowo-jabłkowy 147

laski wanilii. Wrzącym mlekiem zalać mak. Dodać resztę składników, wymieszać. Prażone orzechy w miodzie: 40 gr masła 40 gr miodu 100 gr dowolnych orzechów – u mnie włoskie i płatki migdałowe Do miseczki przełożyć masło i miód, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się składników, dodać orzechy wymieszać. Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić(...)góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką. *Uwaga ciasto nie rośnie, ale jest bardzo wysokie, ma około 8 cm. Jeżeli nie macie wysokiej tortownicy polecam formę o średnicy 23 cm. **Mak zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 101

masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć(...)godzinach przebywania w temperaturze pokojowej, dobrze się go transportuje. *Piekłam w tortownicy 23 cm, ale następnym razem, z podanych składników będę piekła w tortownicy 20, ponieważ biszkopt z makiem i orzechami prawie wcale nie rośnie. Biszkopt podzieliłam na 2 blaty, jeżeli piekłabym w tortownicy 20 cm z powodzeniem podzieliłabym biszkopt na 3 blaty. **Zmielony mak można kupić

moj przepis na
Metrowiec. 185

gdybym nie dodała czegoś od siebie :) Tak więc podaję przepis po drobnych zmianach. Szczerze polecam bo ciasto wyszło za pierwszym razem i jest naprawdę bardzo dobre. Składniki na ciasto: 3 szklanki maki 1,5 szklanki cukru 8 jajek 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i olej(...)stopni do suchego patyczka, około 40-45 minut. U mnie ciasta upiekły się nie równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty) 1 kostka margaryny W 1/2 szklanki

Agusiowe smakołyki
Tort makowo-jabłkowy 94

laski wanilii. Wrzącym mlekiem zalać mak. Dodać resztę składników, wymieszać. Prażone orzechy w miodzie: 40 gr masła 40 gr miodu 100 gr dowolnych orzechów – u mnie włoskie i płatki migdałowe Do miseczki przełożyć masło i miód, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się składników, dodać orzechy wymieszać. Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić(...)góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką. *Uwaga ciasto nie rośnie, ale jest bardzo wysokie, ma około 8 cm. Jeżeli nie macie wysokiej tortownicy polecam formę o średnicy 23 cm. **Mak zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze

moj przepis na
Rogale świętomarcińskie 97

Rogale świętomarcińskie.   Składniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą(...)Przepis należy raczej do pracochłonnych i czasochłonnych, ale wierzcie mi – raz do roku na Marcina – warto. Dla ich niepowtarzalnego smaku, wspaniałego ciasta, niesamowitego nadzienia… i nie tylko. Goraco polecam i życzę smacznego. Wpis sponsorowany. Do wypieku użyłam białego maku oraz sprzętu ze Sklepu Masarskiego Swojski Wyrób . Właścicielowi Marcinowi Jurczykowi pięknie dziękuję za pomoc w realizacji wypieku Rogali świętomarcińskich.   Przepis

mojewypiekiinietylko
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 62

przepisy, które potrafią zaskakiwać. Tak też jest w przypadku kleksa z Ziemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko(...)szklanki cukru 80 g masła 2 garście migdałów w słupkach Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od miski. Przykrywamy i odstawiamy

Słodki sentyment
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 79

interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli(...)składniki na masę serową. Powidła mieszamy z rumem. Składniki na kruszonkę mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Blaszkę (40×25 cm – jeśli nie lubicie dużej ilości maku, blaszka może być większa, ciasto będzie wtedy niższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce rozprowadzamy ciasto drożdżowe robiąc niewielkie ranty. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Masę serową

Słodki sentyment
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 141

już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej) 250 g twarogu 3 większe cebule sól

kruche babeczki
Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 158

miejsce wypelniamy maka ziemniaczana.Nie przesadzamy z  iloscia maki,zawsze mozemy  potem dosypac.Gdy maki bedzie za duzo,kluski sie po prostu nie beda kleic.Zalezy to rowniez od gatunku ziemniakow.Te z duza zawartoscia skrobi beda wymagaly mniej maki.Dlatego dodaje zawsze lyzke oleju,zeby ciasto bylo bardziej plastyczne.Wbic jajko.Najpierw mase wymieszac widelcem,potem juz reka wyrobic na gladkie ciasto i uformowac(...)lyzka cedzakowa. Podawac jako dodatek do drugiego dania,lub samodzielne danie np.z sosem pieczarkowym i surowka. Gdy chcemy ,by byly mniej gumowe niewielka czesc maki ziemniaczanej mozemy zastapic maka pszenna.Jednak takie ciasto nie nadaje sie juz wtedy do przechowywania w lodowce.Po prostu bedzie sie rozplywac.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ucierane ciasto z porzeczkami i makiem 184

Bardzo smaczne, ucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się(...)Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 190 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 110 g masła 100 ml oleju 200 ml maślanki 40 g suchego maku skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Wszystkie

Opowieści z piekarnika
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 143

posmarowania Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto partiami. Każdy

Food Square