ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:87/571)

Ciasto z owocami i kruszonką 127

takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo(...)ciecierzycy lub z puszki 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 50 g brązowego curku 100 ml oleju roslinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g owoców kruszonka: 100 g maki ryżowej 50 ml oleju roślinnego 50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach) łyżkę esencji waniliowej wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do jednej miski i rozetrzeć między

greenscarf
Ciasto Trzy Smaki 158

maki ziemniaczanej • 1 cukier waniliowy Ciasto orzechowe • 100 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto makowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. • Wbijać po jednym żółtku. Masę wymieszać z makiem, mąką, proszkiem i kakao. • Wylać masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na biały puch. • Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Wymieszać masę z serem, mąką i ubitymi białkami. • Masę serową delikatnie wyłożyć

To co kocham
Bułeczki św. Marcina 98

jajka, rozpuszczone masło, wymieszać. Składniki płynne dodać do składników suchych, wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - najlepiej na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. Przygotowanie nadzienia do bułeczek Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Rodzynki zalać rumem lub innym alkoholem(...)Namoczony mak dokładnie odcedzić na sicie, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach wraz z migdałami. Do zmielonego maku dodać namoczone rodzynki z rumem, siekane orzechy, miód, cukier, marcepan i pokruszone ciasteczka amaretti, całość wymieszać. masa powinna być lepka, ale niepłynna w razie potrzeby dodać łyżkę śmietany. Przygotowanie bułeczek Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany

SprawdzonaKuchnia.pl
Cebularze lubelskie 192

tylko czekała, kiedy wyciągnę cebularze z piekarnika. I tak dobrze, że w ogóle udało mi się zrobić jakieś fotografie. A same cebularze? Bomba! Pulchniutkie, mięciutkie ciasto, i ten smak lekko słonawej cebuli z makiem... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Farsz: 3 duże cebule 3 łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz z cebuli i maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę na podrośnięcie, tak aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości. Nagrzej piekarnik do do temperatury 200 °C. Wstaw blachę z cebularzami i piecz je około 15 minut, do uzyskania złotego

Grahamka, weka i kajzerka
ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 188

Przepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła(...)łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj.  Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło.  Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie

SMYKWKUCHNI
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 192

mak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową. Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników. Ciasto przelać(...)powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły. - Boki możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku - nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie

Di gotuje
Babka majonezowa 124

pieczemy 50 minut w 175 st C (a piekłam 30 minut w termoobiegu w temperaturze 150 st C). Modyfikacje które proponuje autorka: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka

cucinare
Babka majonezowa 111

pieczemy 50 minut w 175 st C (a piekłam 30 minut w termoobiegu w temperaturze 150 st C). Modyfikacje które proponuje autorka: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka

cucinare
Na patyku 178

Ciasto 2 -szklanki maki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 5-6 łyżek oleju lub klarowanego masła 1/2 łyżeczki octu (np.jabłkowego) dodatkowo: olej i patyczki do saszłyków Wykonanie(...)Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Tak

w mojej kuchni
GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO! 243

ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. U Nas to zawsze "must to do" każdej zimy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego(...)powideł śliwkowych czy masła orzechowego. Pełna dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru

SMYKWKUCHNI
Kruche ślimaczki z makiem 100

Idealne kruche ciasteczka o maślanym posmaku, z kompozycją maku, miodu i orzechów włoskich.  Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 125 g masła 70 g cukru 1 szczypta soli 2 żółtka 3 - 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)  Masa makowa: 300 g maku 200 g cukru 50 g miodu(...)łyżka mleka Mąkę, margarynę, cukier, 2 żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na około 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia. Teraz czas na masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód

Świat Ciasta
Kulicze 162

białka ma mąka, tym więcej dodatkowego mleka wchłonie. Ja dodałem jeszcze dodatkowe 110 g mleka, ale zastosowałem sztuczkę polegającą na dodaniu do ciasta mokrego glutenu (wymytego z ciasta sporządzonego z 150 g maki pszennej i 90 g wody ).  Ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, rozciągnąć i wprowadzić przez laminację: 100 g rodzynki 50 g żurawina suszona skórka z 1 cytryny

Przepisy na domowy ser i chleb
Makowa gwiazda świąteczna 404

części masy makowej *** *** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej *** *** Czynność powtarzamy ponownie i całość przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło *** *** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia), następnie ponownie na dwie części

Blog z Apetytem
Tarta z bananami i kajmakiem 145

Szybka tarta dla prawdziwych łasuchów.  Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy- nawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść

Wielki apetyt
Pizza żytnia z oscypkiem 196

dość często.  Jest prosta, szybka i sycąca. po kilku eksperymentach udało nam się stworzyć idealne proporcje na pizze na cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie

Słodkie Przyjemności