Mazurek kajmakowy 322swoje mazurki. Ale jeżeli ktoś zostawia tę przyjemność na jutro, to mam nadzieję, że mój przepis się przyda :) Mazurek jest pyszny i bardzo słodki! MAZUREK KAJMAKOWY Składniki na ciasto: - 170 gram maki pszennej (trochę więcej niż szklanka) - 3 łyżki zimnego masła - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na polewę: - puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa(...)czekolada Mleko skondensowane (nieotwarte w puszce) włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez około 2 godziny. Puszka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Z podanych składników ugnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto
Zgrabne Gotowanie
Chaczapuri-chlebek gruziński 222jego rodzajami możemy eksperymentować. Na pewno doskonałe do chaczapuri są sery podpuszczkowe. Można mieszać ze soba różne sery. W takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI Ciasto: 25 dag maki pszennej 10 dag, drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju. Nadzienie: 25 dag sera mozzarella 10 dag sera gouda(...)niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się. Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą
W kuchennym oknie Ewy
Pełnoziarniste calzone z oscypkiem 226Calzone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonale się komponuje z pozostałymi składnikami. Składniki: Ciasto: 600 gram mąki orkiszowej razowej 1,5 szklanki letniej wody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona(...)gram suszonej żurawiny ketchup łagodny WOM Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę
Bajeczna Kuchnia
Domowe ciasto z owocami lata 252udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta owocami.Wowczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadna na dno.Zachecam do wyprobowania,a nie zawiedzie Was na pewno. Skladniki na ciasto: 4 jajka maka-300 g ( 2 szklanki) cukier-230 g ( 1 szklanka) 250 g masla 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka(...)rondelku.Wystudzic. Jajka z cukrem ubic recznym mikserem na gesty kogel-mogel.Caly czas ubijajac dodajemy w czterech ratach make i roztopione maslo,do polaczenia skladnikow. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.Wylac ciasto na blache,wyrownac szpatulka i wylozyc owoce. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 190 ° C.Piec 35-40 minut do suchego patyczka. Przed podaniem posypac cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 403jest kasza gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży pół kostki masła 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy Na farsz: 1/2 kg twarogu 2 szklanki kaszy gryczanej 4 jajka(...)mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromat pół szklanki gęstej śmietany ( można jogurt) Najlepiej kaszę ugotować wcześniej ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody) Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże
W kuchennym oknie Ewy
Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka 157kakao 75 g masła 75 g cukru Dodatkowo: 1 słoiczek powideł 50 g rodzynek Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części: 2 do masy makowej i 2 do powideł. Odstawiamy je do lodówki na całą noc. Masa makowa: Mak sparzamy wrzącą wodą lub mlekiem, odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Osobno ubijamy białka(...)kakaowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy. Jajka po ostygnięciu łączymy z utartym masłem i dodajemy kakao. Masę krótko ucieramy do połączenia składników. Składamy ciasto. Na spód kładziemy placek z makiem, nakładamy masę maślano-kakaową i przykrywamy ją plackiem z powidłem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wszystkie składniki polewy wkładamy do małego garnka i krótko zagotowujemy. Ciepłą polewą
Trzeci talerz
Tarta z camembertem 230zdarzy polecam poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie? Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta soli, Na nadzienie: 2 okrągłe camemberty, 20 dag szynki, 3 niewielkie pomidory, 2 jajka, 1 mała cebula(...)przygotowania tarty z camembertem: Mąkę wsypuję do miski, dodaję miękkie masło lub jeśli jest z lodówki ścieram je na tarce o grubych oczkach, dodaję śmietanę i sól i zagniatam ciasto. Wyklejam ciastem foremkę na tartę, nakłuwam kilkakrotnie spód widelcem i wkładam do nagrzanego do 180 ° C piekarnika na około 15 minut - aż zacznie się rumienić. W międzyczasie parzę
Gotuj Się Kto Może
Naleśniki z serem i cynamonem 276tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj(...)jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy
W kuchennym oknie Ewy
Smażone pierogi (z pieczarkami i serem)... 189Przepis z bloga Mieszam w garnku . Składniki: (na około 30 sztuk) ciasto 3.5 szklanki maki 1 szklanka jogurtu naturalnego + ewentualnie odrobina mleka 2 jajka 1 łyżeczka sody szczypta soli olej do smażenia na farsz (przykładowo) 500g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 duża cebula, posiekana olej do smażenia garść startego żółtego sera Farsz: Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju, przysmaż(...)cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż cały płyn odparuje. Zostaw do ostudzenia, a następnie wmieszaj ser. [Farsz można zrobić dzień, lub dwa wcześniej]. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagnieć na gładkie ciasto - moje było za suche (zasługa zapewne bardzo gęstego jogurtu) i potrzebowało odrobiny mleka. Zostaw na godzinę, a następnie rozwałkuj na grubość około 0.5cm, wykrawaj szklanka
Lejdi of the house
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 219Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1 godzinę(...)bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Przystępujemy do przygotowania farszu na pielmieni
Kulinarne przygody Gatity
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 214Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka cynamonu Mąkę umieszczamy w misce, wsypujemy drożdże, cukier i wlewamy odrobinę mleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik chałwowy z porzeczkami 260serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu(...)chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Twaróg
VioletoweKucharzenie
Cygańska spódnica 447Kolorowe ciasto o intrygująco brzmiącym tytule. Lekkie, puszyste, idealne na ciepłe popołudnia a także na domowe przyjęcia. Ciasto może wygląda na skomplikowane ale jest naprawdę proste do wykonania. Jest czasochłonne to prawda jednak smak z pewnością wynagrodzi nam czas spędzony przy jego przygotowaniu. Polecam bardzo ;) Składniki: 9 jajek 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 i 1.5 szklanki cukru(...)dodajemy łyżkę ciemnego kakao. Do trzeciej części, suchy kisiel (proszek). Do czwartej części dodać 3 łyżki suchego maku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- naprzemiennie na środek wylewać po 2 łyżki każdej z masy, aż do ich wykończenia. Ciasto piec przez około 45 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzone przekroić na 2 blaty. 5 galaretkę
Krakowskie smaki Ani
Paluchy serowe 304paluchy serowe. Na wierzchu posypałam je makiem i złotym siemieniem lnianym oraz odrobiną drobno startego sera ale można je posypać innymi ziarenkami. Paluchy można chrupać same lub z dodatkiem ulubionego dipu. składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 150 g twarogu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do posypania mak mielony Back Mit złote siemię lniane Kresto(...)pieczenia. Dodać wystudzone masło oraz pokruszony twaróg. Wymieszać, składniki przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie gotowe ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Ciasto posypać niewielką ilością maku, siemienia i startego sera. Ponownie lekko przewałkować aby posypane składniki wbiły się w ciasto. Nożem lub redełkiem porkoić ciasto na paski o szerokości
Monia miesza i gotuje
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 263Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego(...)żółtek zagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia. masa makowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru
Smaczne Zdrowe