ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:101/571)

Sernik bananowy. 241

też mi smakuje. Ma delikatny posmak banana i fajną kremową konsystencję. Raz na jakiś czas warto zrobić taki sernik i zaskoczyć swoich gości nieco innym smakiem :) Składniki na ciasto: 2 szklanki maki + mąka do podsypywania 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany S kładniki na masę serową: 1 kg sera na sernik ( ja miałam(...)oleju Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnice, dodać cukier i margarynę. Posiekać margarynę nożem, żeby połączyła się z mąką i cukrem. Zrobić kopczyk, dodać jajko i śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Można też włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką. Ciasto

Agusiowe smakołyki
Maślana szarlotka 201

trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek(...)puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie  wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie

Wanilia i Kardamon
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 159

Składniki: Ciasto: 2 szklanki maki 550  łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli  3/4 szklanki wody 10 g drożdży łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 300 g kapusty kwaszonej cebulka łyżka masła 2 liski laurowe 3 ziela angielskie Dodatkowo: jajko Wykonanie: 1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie(...)odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól i  nasz pracujący zaczyn. Zamieszać, dać tyle wody aby ciasto było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać oliwę i zagnieść dokładnie. Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut. Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki. Kapustę opłukać,  i też podgotować

Moje pyszne gotowanie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 135

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.   Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około  30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej i wyrabiałam ciasto. Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką  i zajęłam się farszem. Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki. Podsmażyłam je na oleju. Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku. Zmieliłam ugotowane wcześniej

potrawyregionalne
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 127

mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2  szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru,pokruszone drożdże(...)stopić na patelni.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól,letnie mleko.Wyrobić ciasto.Gdy będzie odstawać od ręki lub naczynia wlewać porcjami ostudzony tłuszcz nie przerywając wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO JABŁKOWE Z POPCORNEM I POLEWĄ KARMELOWĄ 132

karmelowy 😂 Ciasto nie jest trudne do zrobienia i wychodzi go całkiem sporo, wiec będzie się z kim dzielić 💗 Poniżej Podaję Wam lekko przez mnie zmodyfikowany przepis. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g maki pszennej 60 g cukru odrobina soli 140 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) 1 żółtko (rozmiar M) 3-4 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA BUDYŃ JABŁKOWY(...)jabłkowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ KARMELOWĄ: 200 g cukru 100 g masła sól do smaku 100 g śmietany kremówki DODATKOWO: 30 g ziaren kukurydzy na popcorn 1 łyżeczka oleju WYKONANIE: CIASTO:  Z podanych składników zagnieć ręcznie lub mikserem gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. BUDYŃ: Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi babuni z boczkiem 142

Taka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju  farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące(...)drobno posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.   Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu:  Najlepsze ciasto na pierogi   C iasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić w pół

MarciochaKucharzy
PŁOMYKI - KRUCHE CIASTKA Z RABARBAREM I DZIKĄ RÓŻĄ 140

zazwyczaj jak coś co długo chodzi mi po głowie, wprowadzam to w życie. Dlatego jest i on  - przepis na bardzo fajne ciasteczka, z jeszcze fajniejszym farszem. SKŁADNIKI: ciasto 250 g maki pszennej 100 g miękkiego masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 ml mleka kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka soku z cytryny farsz(...)wody dodatkowo cukier puder A jak to zrobić: Mąkę przesiać z solą i sodą na stolnice, dodać masło i całość "przesiekać". Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby podsypywać je mąką. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na 15 minut. Na patelni roztopić masło, wsypać rabarbar podlać go wodą

Kuchnia w opałach
Ciasto drożdżowe z morelami. 231

wykonaniu ciasto i zawsze się udaje. Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele. Składniki na ciasto: 500 g. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 2 jajka 1/4 kostki margaryny 250 ml mleka Kruszonka: 50 g margaryny 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: morele(...)wyrośnięcia. Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wbić jajka i wsypać resztę cukru. Wymieszać mikserem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i na koniec letnią margarynę. Wyrabiać mikserem z hakami. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę. Margarynę rozetrzeć w rękach z mąką i cukrem. Morele umyć, usunąć pestki

Agusiowe smakołyki
Serowe róże drożdżowe 176

Mięciutkie i puszyste drożdżówki wypełnione pyszną masą serową. Są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu oka :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła(...)Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Ciasto : Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do żółtek dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około

Kulinarna (nie)codzienność
Pierogi z brukselką i bryndzą 149

bryndzy, okraszonych podrumienioną słoniną. Potrawa nieco inna z bardzo ciekawym farszem, zachęcam do wypróbowania . składniki na 4 porcje          ciasto  2 szklanki maki 1 jajko szklanka gorącej wody         farsz 70 dag brukselki opakowanie bryndzy 2 duże  cebule 2 łyżki margaryny do smażenia łyżka cukru(...)rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Do pokrojonej brukselki i cebuli dodajemy bryndzę, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, jajka i gorącej wody zagniatamy elastyczne ciasto, po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na każdym nakładamy nadzienie z brukselki cebuli i bryndzy i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut podajemy

Smakowite Dania
Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami w cynamonie 142

już będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie. Składniki na ok. 30 sztuk. Ciasto: 60 dag maki pszennej 5 łyżek cukru 20 dag masła 2 jaja szczypta soli 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 12 % Nadzienie: 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu(...)rozcieramy i zostawiamy na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować. 3. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gładką, płynną masę. 4. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów.  5. Jabłka obieramy z łupin,  wykrawamy gniazda nasienne , dzielimy

Apetyczna babeczka
Szarlotka bezglutenowa 86

Czas czytania: 2 min Szarlotka bezglutenowe Mam dla was jeszcze jeden przepis na deser bezglutenowy. Dziś proponuję na podwieczorek szalotkę bezglutenową z odrobiną pomarańczy i kruszonką kokosową. Ciasto na szarlotkę jest niesamowicie delikatne wprost rozpływające się w ustach, ale nie rozwala się tak jak dzieje się w niektórych bezglutenowych przepisach. Wypełnienie to pyszne smażone jabłka doprawione odrobiną szałwii , cynamonu(...)Course Desery Cuisine Polska Keyword jablka, pomarańcza Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 120 g maki ziemniaczanej 130 g mąki gryczanej 90 g mąki quinoa 170 g masła 70 g cukru trzcinowego 1 średnie jajko Składniki na masę jabłkową 1 kg obranych jabłek

SprawdzonaKuchnia.pl
Szmur z owocami czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 169

Retro kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych(...)ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka masę. Rondel ponownie umieszczamy na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ciasto lekko ostygło. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Ciasto musi stać się lśniące i gładkie. Gotowe ciasto rozsmarowujemy cienka warstwą na bardzo dużej blasze wyłożonej papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z botwinką i bobem na razowym cieście 120

ciasto 1 szkl maki razowej Młynomag 1 szkl maki pszennej 200 g masła 2 żółtka sól nadzienie 3 pęczki botwinki 3 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 3 jajka 100 g sera żółtego sól pieprz oregano majeranek 2 łyżki oleju do smażenia Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać(...)czasu do czasu mieszać, kiedy zacznie puszczać soki, przykryć do podduszenia, na koniec odparować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Makę wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę o wym 23x33 lub 2 mniejsze. Podpiec ok 15 min w temp 200 st. Na podpieczone ciasto wyłożyć botwinkę, Jajka rozmieszać ze śmietaną i startym żółtym serem, doprawić

Gotowanie jest łatwe
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 141

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.  Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki(...)Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne

Nie tylko w kuchni
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 157

dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki(...)solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.      Szpinak

Rozpustne gotowanie