Delikatna i puszysta babka drożdżowa z makiem. Pachnie i smakuje świetnie! 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 20 g cukru trzcinowego 4 jajka 120 g masła Mak: 200 g maku mleko jajko łyżka miodu 3 łyżki cukru pudru skórka starta z całej pomarańczy Dzień wcześniej przygotowujemy mak. Wsypujemy go do garnuszka i zalewamy taką(...)miodu. Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i rozsmarowujemy na nim mak. Zwijamy i przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy je w 180 stopniach około 50 minut (do suchego patyczka i zrumienienia). Smacznego :) Artykuł Babka drożdżowa z makiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsię przegryzły. Odstawić do przestygnięcia. Przygotowanie ciasta i pieczenie kapuśniaczków. Na stolnicę wsypać mąkę, sól i cukier, a także masło. Posiekać. Dodać rozkruszone drożdże, ponownie posiekać. Zrobić dołek na środku kopczyka, wbić jajka i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Na omączonej lekko stolnicy rozwałkować ciasto na cienki 3-4 mm placek. Na brzegu położyć(...)kapustę. Odciąć. Znów położyć farsz na brzegu, zrolować i odciąć. Robimy tak do wyczerpania ciasta. Rolki układamy na papierze do pieczenia, nacinamy nożem ich wierzch w poprzek co 3-4 cm (łatwiej wtedy odcinać gotowe paszteciki), smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy przez 20 minut lub na rumiany kolor w 170 stopniach. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnypudru 4 jajka ( w temp. pokojowej) 1 szkl. mleka ( w temp. pokojowej) 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki Ciasto kokosowe: 8 białek 3/4 szkl. cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki Masa: 500 ml mleka 100 g cukru 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki(...)mlekiem dodajemy do masy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przelewamy do blaszek (21×32) wyłożonych papierem do pieczenia i każdą pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Pokruszone biszkopty, mak, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy, i za pomocą szpatułki
Smaki Na Talerzułyżka do posypania 1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko do posmarowania bułeczek Do miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż będzie … Czytaj dalej Bułki z makiem
gotuj ze mnąmąka, 2 masło, 1 cukier ;) Spróbujcie i dajcie znać jak wyszło, teraz będzie najlepszy moment na wypróbowanie podczas wypiekania kruchych mazurków;) czekam na relacje! Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli pozostałe: 1 opakowanie ptasiego mleczka mały kubeczek śmietanki 30% ziarna kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Jak każde kruche ciasto
Życie zaczyna się w kuchniMiodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka
Kuchnia Łukaszagdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pielmieni, nie dodaj ę jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnek sol pieprz 2 łyżki mleka
Kulinarnie z Polką na KresachPrzepis na sernik gotowany anastazji pochodzi z książki "183 nowe przepisy Siostry Anastazji" Składniki: ciasto 4 szklanki maki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego białego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie 1/2 szklanki mleka
Pychotkaaaprzepisu znalezionego tutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić(...)szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem
Moje domowe kucharzeniegdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego
Kulinarnie z Polką na Kresachmąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę 2. Do mąki dodajemy bardzo ciepłą wodę
Kulinarnie z Polką na KresachCiasto mocno zainspirowane z blogu "gotowanie cieszy". Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy. Składniki: Ciasto 200 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem 3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT 150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn(...)masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy. Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut , uważając, aby ciasta nie przesuszyć
Symfonia smakowatamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek) 1 szklanka
Walijskie Pichcenietylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie maku, sera z kokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej. Składniki(...)sztywną pianę , pod koniec dodając zmielony ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego
Smaczne Zdrowemaku do posypania Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mleko podgrzać z masłem do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąki i sól, wlać ciepłe mleko z masłem, drożdże i rozbełtane jajka. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (ok 15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto(...)Końce rogali zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Włączyć piekarnik na 200 stopni. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce
Smakołyki Asi