ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:113/571)

Ciasto marchewkowe z ananasem 161

Chantel,   Mopsik ,  Aleksandra  i  Maggie . Ja zdecydowałam się przygotować bardzo proste ciasto z marchewką i ananasem, składniki te sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat i ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące.  Ciasto to jest moją kolejną (udaną) próbą zmagania się ze słodką stroną(...)się spotkałam i polecam je wszystkim  kulinarnym  laikom oraz antytalenciom cukierniczym. Mogę zagwarantować, że ciasto to zawsze się  udaje! Polecam! 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka milonego cynamonu 3 łyżki maku 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej) 3 jajka 225g startej marchewki 80g ananasa z puszki

Codzienne Gotowanie
ciasto makowe 265

składniki na ciasto makowe: 200 g maku 500 g jabłek 200 g cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mak namaczamy a następnie mielimy 2-3 krotnie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony(...)mak, roztopione masło, kaszę manną, proszek do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, miara dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort makowy z kremem rumowym 240

następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 ⁰ C około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut

Smakowy Raj
Rogale marcińskie 124

białego maku: 400 g maku białego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka migdałów 40 g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 100 g biszkoptów olejek migdałowy kilka kropli 2 jajka 70 g masła 125 ml miodu 1/2 szklanki cukru pozostałe: cukier puder plus woda 1 żółtko plus 4 łyżki mleka   Masa makowa: Przygotowuje ją dzień wcześniej. Mak przelewam(...)mieszając około 5 minut. Masę studzę. Biszkopty kruszę, dodaję do masy, wbijam jajko i mieszam. Potem drugie jajko.  Ciasto półfrancuskie: Składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczam w 50 ml mleka letniego, dodaję szczyptę cukru i łyżkę maki. Rozczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczam i studzę

wesoła kuchnia
Strucla z makiem 206

powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało.  Składniki:  Ciasto 500 g mąki 30 g drożdży świeżych(...)rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, pozostały cukier, roztopione masło, migdały, skórkę z cytryny, sól i pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  masa Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować

Niezły Młynek
Snikers siostry Anastazji 376

Zach ęcam do wypróbowania tego ciasta, jest pyszne, najlepsze po 3 dniach. Składniki na ciasto kruche; 30 dkg maki 20 dkg masła 5 żó ł tek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie ciasta kruchego: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia masło rozdrobnione dodajemy do mąki dokładnie  mieszamy sładniki żółtka, cukier, cukier

Gorący kąsek
Drożdżówki z serem i jagodami 173

drożdżówki są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”, które ostatnio namiętnie testuję w kuchni, robię z niego prawie codziennie jakieś wypieki, czy to rogale z makiem , czy bułki . Samo ciasto jest łatwe, proste i przyjemne do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z serem to pikuś, o jedzeniu ich nie wspomnę… Polecam! Już jest ostatni dzwonek, aby nazbierać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb młynarza 173

zakwasie i na drożdżach . Chleb młynarza (wg. przepisu Renaty Sh.) Składniki: Zaczyn 65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g maki pszennej chlebowej* 20 g mąki żytniej razowej 2000 250 g wody 1/2 łyżki soli cały zaczyn *Ostatecznie użyłam więcej mąki, bo ciasto było za rzadkie. Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Domowy makaron jak u włoskiej mammy 229

mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.  Różowy makaron Składniki: 500 g maki  400 g świeżych pomidorów  3 jajka  szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy(...)mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy dynię. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.  Makaron z ziołami Składniki: 500 g maki  200 g ziół np. bazylia, szczypiorek, tymianek, tymianek 5 jajek  szczypta soli Przygotowanie: Zioła myjemy, osuszamy i bardzo cienko

La grande e la piccola cuoca
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 132

ciasto. Rozwałkować i wyciąć z części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Mielony suchy mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do przestudzenia. Masło klarowane rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem(...)pokrojone na kawałki figi i daktyle, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wyłożyć na wylepiony spód z kruchego ciasta. Wyrównać wierzch i ułożyć wycięte wcześniej gwiazdki, lekko docisnąć do maku. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas

Fitkot
PIERNIK Z POWIDŁAMI I KREMEM KOKOSOWYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 212

Żadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i

Ola la LCHF
Strucla makowa 133

odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w drobną kostkę morele i żurawinę, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z makiem. Blachę do wyłożyć papierem do pieczenia(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat ok. 25cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Strucle ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia

Obiad gotowy
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 374

Składniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej(...)krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto

w mojej kuchni
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 178

Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka  50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii  (różnorodne orzechy; suszone(...)szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Suchy mak zalać wrzącą wodą/lub mlekiem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Na drugi dzień mak przelać i za pomocą maszynki zmielić go 2-3 razy. Pod sam koniec mielenia dodać bakalie.  Za pomocą łyżki zmielone bakalie połączyć z makiem. Następnie do przygotowanej masy dodać miód, cukier z wanilią

Ugotować
Nietypowy makowiec. 278

Święta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników(...)roztopionego masła 1 jajko 1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej)  Sok z cytryny Cukier puder. Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie wyrośnięte ciasto

Z butelką mleczka w tle