składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 30-45 minut. W tym czasie ścieramy sobie zamrożone masło i odstawiamy na talerzach do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy na duży prostokąt. Zimne masło wykładamy na 2/3 szerokości ciasta, 1/3 pozostaje pusta. Ciasto składamy(...)wałkowania i składania powtarzamy jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce przez 30-45 minut. Ja swoje ciasto przykryłam i odstawiłam po ostatnim wałkowaniu i składaniu do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjęłam ciasto i masę makową z lodówki bezpośrednio przed przygotowywaniem rogali. Ciasto podzieliłam sobie na 4 równe części, łatwiej było mi je rozwałkować
Smaczne Zdrowemasła, 6 żółtek i 8 białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone na poszczególne warstwy. Składniki na kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury z pomarańczy(...)rondelku, następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia
Świat Ciastamake pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch
Klaudynkowa kuchniapieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt. sezam lub mak do posypania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko, masło i jaja. Zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż będzie miękkie (może być lekko kleiste). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)zmięknie dodać pieczarki i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem. Piec
Kuchnia Paulettesdodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody. Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy że jest dobrze wyrobione . Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych
Sama słodycz i szczypta chililistopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku białego, ja niestety nigdzie nie mogłąm go dostać, więc użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.pl Składniki: Ciasto: - 1 kg mąki - 6 jajek - 1/2 kostki masła - 2 łyżki cukru(...)drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu
Zainspirowana w kuchnidlaczego ale nigdy tak to ciasto nie smakowało mi jak w okresie dzieciństwa. Drożdżowe piecze też moja mama a teraz ja. Do pieczenia gwiazdy wykorzystałam oliwę z oliwek oliwę z oliwek Gallo classico . Nie spodziewałam się że wyjdzie tak pyszne. Ciasto jest wilgotne. Jako nadzienie użyłam truskawki z których zrobiłam dżem. Dodałam mak biały i wyszło pyszne połączenie. Kuchnia(...)zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, szczyptę soli. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję oliwę z oliwek. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Dzielę na cztery części. Jedną część wałkuję na papierze do pieczenia na okrąg
wesoła kuchnianiezapomniany i nie do podrobienia.Przy polkach pelnych rozmaitych marcepanow zachwycaja swym smakiem do dzis. Ciasteczka bardzo polecam,bo sa przepyszne. I przepis-Mazipantaler Skladniki na kruche ciasto ( 50 ciasteczek): 150 g maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki mleka 125 g masla 75 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 150 g mielonych migdalow Poza tym: 150 g dzemu(...)polewa calkowicie zastygnie przelozyc i przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce. Smacznego! Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki: Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek): 100 g cukru pudru 100 g masla 300 g maki 2 jajka cale male 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Masa marcepanowa: 250 g grysiku 250 g cukru pudru 80 g masla 1 olejek migdalowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków! Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki(...)przestudzone masło, cały czas ubijając. Następnie cały czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego
Pyry na Gazgębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać. Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku(...)ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć
Cukiernia Pychotkikażdym owocem. Uwierzcie:) I jeszcze jedno: do ciasta dodałam orzechy i wiórki kokosowe - tu też dowolność, takie ciasto będzie smakować z tartymi migdałami, nerkowcami, suszonymi owocami, makiem, kakao, dowolnym zapachem do ciast. Widzicie ile pomysłów:) A więc sezonowe ciasto z truskawkami powstało w kilka chwil. Dodałam do niego tarte orzechy włoskie, wiórki kokosowe, które dodatkowo wzbogaciły aromat ciasta
Zasmakuj Kuchninudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-)) Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż(...)mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - ok.420ml wody - 40g maku - 2 kopiaste łyżki słonecznika - 4 łyżki oliwy z oliwek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki mąki, dolać letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto ma być elastyczne ale dość gęste, nie powinno się
Smaczne Zdrowe