ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:122/571)

Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 224

Wraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich(...)szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :)  Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki

FitKot
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem 195

ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie(...)aromatu migdałowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, kolorowe perełki.     PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę. 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane

Tradycyjna kuchnia Kasi
KETO LEŚNY MECH (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 535

U nas weekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni

Ola la LCHF
Pizza pepperoni i rukola z parmezanem i kaparami 169

Mogłabym ją jeść codziennie. Z takiego ciasta przygotujecie także pyszną focaccię albo bułeczki, np. z makiem lub suszonymi owocami. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana przyprawa do pizzy

Zasmakuj Kuchni
Kokardki z makiem pod koglem moglem 153

mnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął

Cynamonowe szczęście
Ciastka owsiane bez mąki i jajek 479

Ciastka owsiane to smaczna i zazwyczaj zdrowa przekąska. Na blogu znajdziecie przepisy na różne ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych, największym powodzeniem cieszy się przepis na

Smakołyki Bereniki
Blueberry rhapsody 183

Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy

Lajtkraft food intolerance
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 179

"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia

Wypisz Wymaluj
Tort makowy z kremem jajecznym 379

powoli dodajemy po łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy

Poezja smaku
Domowy chleb pszenno-kukurydziany 145

soli mak do posypania Przygotowanie: Rozczyn: do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Rogaliki razowe o smaku serowym 181

sztuk bo mam za wąską deskę a spokojnie można rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy a węższy i będzie więcej rogalików :) Składniki na 9 sztuk dość sporych rogali : ciasto razowe : - 300 g maki razowej typ 1850 - 12 g świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 7 g soli (pełna mała łyzeczka ) - 1 duża łyżka oliwy - 100 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka

Wypieki Rene
Rogale świętomarcińskie 172

razem podgrzewać chwilę na małym ogniu, po czym dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 5-10 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.  Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru

In my kitchen
Chałka drożdżowa z kardamonem 86

moim piekarniku… Dodatkowo zmieniłam ilość jajek a właściwie jajka, bo ciasto wydawało mi się za suche (taka mąka…) i zamiast zostawić część jajka do posmarowania, dodałam je w całości. Do posmarowania zaś użyłam dodatkowego jajka. Kolejną zmianą w stosunku do oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem(...)dodać sól, cukier, kardamon i jajka (dałam całość, bo przy mące, której użyłam ciasto było trochę suche) Wszystko szybko zmiksować.   Mąkę przesiać. Do miski dodać trochę maki i dobrze zmiksować, żeby ciasto się napowietrzyło. Dodać pozostałą mąkę i miękkie masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

UgotujmyTo.pl
tort makowy 91

ciasto makowe: 200 g suchego maku 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną przesiewamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i zmielonymi migdałami. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczonej, samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170-180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 żółtko 1 łyżka mąki

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 231

pól szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.  Wyrośnięte drożdże dodajemy do usypanej na stolnicy maki i dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, powinno być lśniące i łatwo odchodzić od     ręki.   Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania