przyniesiesz go z wycieczki do lasu,wyprobuj koniecznie ten przepis.Polecam! Skladniki na 4 porcje ( 8 nalesnikow): 60 g swiezego czosnku niedzwiedziego (garsc) szczypta soli 2 lyzki oleju-do ciasta 150 g maki-dalam orkiszowa jasna 300 ml mleka 2 jajka maslo ghee do smazenia nadzienie: 400 g marchewki 1 cebula 1/2 cytryny 100 ml smietany kremowki sol,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa 200 g wody Ciasto chlebowe 250 g maki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 75 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Przygotowanie: Składniki
Ala piecze i gotujeŚwięta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikNawet bardzo! Ciasto jest świetnym pomysłem np. na nachodzący Nowy Rok . Z cała pewnością zrobi furorę na noworocznym stole i będzie idealnym pomysłem do kawki. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 5 łyżek * mąka pszenna – 5 łyżek BISZKOPT MAKOWY: * białko – 6 szt * cukier puder -150 g * mak
Ostra na Słodkopowidłami. Są proste w wykonaniu a wyglądają słodko :-) Są mega kruchutkie i idealnie pasują do kawy czy po prostu jako słodka przekąska. Zaczynamy Składniki Ciasto -3/4 szkl maki pszennej -3/4 szkl maki krupczatki -125g margaryny -125g masła -4 zółtka -2 łyżki cukru pudru -3 łyzki śmietany 18% -1 łyżeczka proszku do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużadnych oryginalnych zdjęć , które są na blogu..a także przepadło sporo zdjęć, których jeszcze nie zdążyłam opublikować..I tak np. w przypadku tego ciasta uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę ..a moja babka(...)soli Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać
Moje domowe kucharzenieBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiPogoda dzisiaj tak okropna, że nawet nie chce sie spojrzeć w okno. Cały czas leje deszcz i wieje bardzo silny wiatr. Zawsze w takie dni mam
kuchnia doskiOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskiNajlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na
kuchnia doskiDziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doskiMiało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam tutaj . Od razu przypadło mi
kuchnia doskiłyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, po 1 łyżce likieru amaretto i spirytusu. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy(...)nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder dokładnie mieszamy z likierem amaretto) i oprószamy suchym makiem. Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto cieszyły się największym powodzeniem. Sprawdzony i dobrze już znany przepis na ciasto od Doroty , uzupełniony kwintesencją smaku, czyli masą makową i lukrem amaretto dopełnił całości idealnego pączka. Pomysł na lukier zaczerpnęłam również
mojewypiekiinietylkoPrzepyszny makowiec wg przepisu znanego cukiernika Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to
Opowieści z piekarnikapszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie) NADZIENIE -0,5 kg białego maku -2/3 szklanki cukru -2/3 szklanki miodu -100g migdałów obranych ze skórki (aby obrać migdały należy je zalać wrzątkiem, zostawić(...)minut i znów wałkujemy 2 razy. Po ostatnim 3 wałkowaniu ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki, przykrywamy ściereczką. I ciasto mamy gotowe :-) NADZIENIE Wiem, że możecie mieć problem z dostaniem białego maku, jednak coraz częściej jest on dostępny w sklepach, na targach czy w internecie. Mak , zalewamy wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku