ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:132/571)

Tort Kinder 516

Taki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny

kuchnia doski
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 337

zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam!  Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego 2 średnie cebule(...)suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół 1 jajko 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %) przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie   1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka makowo-sezamowe 187

Chyba nie miałem jeszcze okazji zrobić tak prostych a zarazem tak smacznych ciasteczek, zresztą zobaczcie sami ... Składniki : pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki

Mechanik w kuchni
Pizzeriny z dynią i camembertem 145

wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku. Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach  Poltino PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ  I CAMEMBERTEM Składniki na ciasto: 2,5 szklanki  maki 3/4 szklanki letniej wody 40 g drożdży świeżych 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: około 100 g mrożonej  dyni w kostce Poltino około(...)pokruszyć, wymieszać z cukrem i wodą. Oprószyć lekko mąką i odstawić na kilka minut, aż zaczną pracować. Do drożdży z wodą, dodać oliwę i sól. Stopniowo dodawać mąkę - zagniatając ciasto. Ciasto zagniatać w robocie lub ręcznie, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne. Zagniecione ciasto na pizzeriny przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić

kolorowotorcikowo
Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą 174

papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mak i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajecznej mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 20 minut(...)połączenia składników. Ostudzony biszkopt rozciągnąć, posmarować marmoladą, następnie cienką warstwą śmietany i ponownie zawinąć. Zawiniętą roladę posmarować pozostałą śmietaną dodając jej najwięcej na samej górze. Na koniec całość ciasta posypać różowymi kulkami zbożowymi Decorada

Passions hobbies life
Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance, pyszne 192

ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, długo zachowuje świeżość, jest  bardzo pulchne,pachnące i bardzo Wam je polecam :)  przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO  -2,5 szkl maki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 jajka -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -250ml maślanki -125ml oleju KRUSZONKA -50g masła lub margaryny(...)można dać więcej) -2 łyżeczki cukru Do miski dajemy jajka i cukier-ucieramy. Następnie wlewamy maślankę-miksujemy. Dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Umyty rabarbar kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem, mieszamy  i układamy na cieście (ciasto jest gęste, rabarbar nie utonie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Precle 182

zewnątrz i mają piękny, brązowy kolor. Niektórzy robią na słono, niektórzy na słodko. Zapewniam, że obydwie wersje są pyszne! Ja moje precelki posypałam makiem. Polecam!     Składniki: (na 8 dużych precli)   Ciasto: 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 420 g mąki pszennej 1/2 szkl ciepłej wody 1 łyżka miodu 100 ml piwa Pilsner (zastąpiłam(...)posypania: sól morska, mak, sezam itp. woda do obgotowania precli 3 łyżki sody oczyszczonej     Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę, suche drożdże oraz sól wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Dodać wodę, miód, żółtko i piwo. Wszystko wyrabiać rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodając pod koniec miękkie masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nieklejące

Nastoletnie Wypiekanie
PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ 87

przepis na miękkie ciasto, które zawsze się udaje.    Sekretem idealnych pierogów jest także dobra receptura na cienkie ciasto, które po ugotowaniu jest delikatne i rozpływa się w ustach - zobacz jak je przygotować. Sprawdź przepis na doskonałe pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i ziemniakami. Domowe pierogi z kaszą jaglaną. Składniki na ciasto pierogowe: ok. 550g maki pszennej ok. 250g(...)koperku sól i pieprz do smaku dodatkowo (opcje podania): masło do polania posiekany szczypiorek lub koperek sos koperkowy sos pieczarkowy podsmażona cebulka skwarki z boczku lub słoniny Przepis na ciasto na pierogi: Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce - rękoma lub mikserem połączyć składniki. Wyjąć ciasto na stolnice oprószoną mąką i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby

Moja Książka Kucharska
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 166

kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz organizm. Przepis starałam się rozpisać jak najdokładniej i w taki sposób(...)lukier cytrynowy. Wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i wymieszać go z sokiem wyciśniętym z cytryny. Konsystencja dowolna, tak jak kto lubi. Czas przygotowywania:  przygotowanie ciasta - ok. 20 minut + czas do wystudzenia maku pieczenie - ok. 60 minut Stopień trudności:  średni Jak zrobić mini serniczki na makowym spodzie? Można wykorzystać niewielkie foremki metalowe lub papierowe. Zamiast piec ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 134

orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy 3 kulki ziela ang. łyżka majeranku sól i pieprz do smaku jajko Oraz: łyżka sezamu łyżka maku jajko Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce, choć przez godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy(...)wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce, łączeniem do spodu, smarujemy jajkiem. Ja do posypania użyłam maku i sezamu, można też użyć orzechów. To już indywidualna sprawa, jak tam kto woli. Pieczemy w 180 stopniach, około

Dieta moja pasja
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami 327

najpyszniejszych!  Niesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl   Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki maki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Budyniowa pianka(...)proszek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy

Czerwona Porzeczka
Ciasto Rzeszowiak 207

programu pani Ewy Wachowicz.   Składniki: (na blaszkę 24x40 cm) Ciasto kruche:  250 g mąki pszennej  2 żółtka  100 g cukru  150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki śmietany 12%   Masa makowa:  250 g zmielonego  maku  2 żółtka  3/4 szkl mleka  1/2 szkl cukru(...)kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować

Nastoletnie Wypiekanie
Krajanka marcepanowa z powidłami 164

trudności proste, marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia, po zamknięciu w pudełka ciasto robi się mięciutkie. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonej galki muszkatołowej i zmielonych(...)szklanka cukru 1/2 kostki masla 1 jajko drobno posiekane orzechy- pół szklanki, skorka pomarańczowa- pół szklanki 225g marcepanu- można dodać więcej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki maki 1 łyżka mleka po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego powidła śliwkowe 300g. Lukier : 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki amaretto lub koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec

Kubki smaku
Makowiec 101

dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest(...)plasterki. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, bakalie, sok z pomarańczy i wino. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Całość przenosimy do maku i mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto

rabarbarowo
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 215

przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu(...)czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez

Domowa cukiernia Ewy