ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:136/571)

Makowa panienka 409

kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać(...)jakoś bardziej mi się ona podoba, brzmi adekwatnie do ciasta, które kojarzy mi się z tymi pięknymi, czerwonymi kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze.  Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Fabryka pomysłów
Kruche babeczki z makiem i kokosem 254

Słodkości w okresie świątecznym kojarzą nam się szczególnie z makiem, serem i bakaliami. Oprócz ciasteczek i serników możecie też upiec kruche babeczki wypełnione masą makową i z kokosową bezą. Takie babeczki długo wytrzymują świeżość i z pewnością mogą nam zastąpić ciasto. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki kokosowej 200 g masła(...)wolnych obrotach zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wyjąć uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotować masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i  wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia. Nie każdy mak jednakowo pochłania

Ala piecze i gotuje
CRUMBLE LCHF czyli OWOCE POD TŁUSTĄ KRUSZONKĄ (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 419

Owoce zapiekane pod kruszonką LCHF na bazie oleju i mąki kokosowej. Jeśli chodzi o owoce to ogranicza Was tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno

Ola la LCHF
Cycki murzynki 726

opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby na święta ? Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić. Krem: ½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz

Wanilia i Kardamon
Kutia bożonarodzeniowa 252

Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem

Poezja smaku
20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 310

smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe  – biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową  3. Ciasto makowa panienka  - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec  – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym

Ugotować
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 171

zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa będzie odchodzić od boków miski . Jako że jestem

Grunt to przepis!
Sernik z malinami w wersji FIT 620

Jest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie

DefinicjaSmaku
Makowiec na cieście krucho drożdżowym 91

jaja 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Ciasto krucho- drożdżowe : Drożdże pokruszyć(...)miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.  Masa makowa : Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie

Słodki Zakątek
Drożdżówka z białym makiem 77

pierwszego wyrastania, aż podwoi objętość, 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę posmarować cienką warstwą oleju. Wyłożyć ciasto, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 36 na 50 cm. Równo rozłożyć mak. Zwinąć w roladę, wzdłuż krótszego boku. Ostatecznie ma powstać rolada o długości 36 cm. Roladę podzielić, najlepiej nitką na 3 cm roladki. Przełożyć(...)cukru pudru. Utrzeć, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, polać drożdżówki. Nadzienie: Mak przesypać do garnuszka, zalać wodą, tak aby pokryła mak, nie więcej. Zagotować. Gotować 20 min. Mak dwukrotnie przemielić w maszynce do mielenia mięsa, Zmielony mak wymieszać z pozostałą częścią składników. W przypadku gdy mamy mak zmielony. Należy również go gotować przez 20 min w małej ilości wody

moj przepis na
Babka kakaowo-makowa 153

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dużych jaj ¾ szklanki cukru 250g margaryny do pieczenia 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki suchego maku 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu olejek migdałowy: kilka kropel Do dekoracji cukier puder lub lukier wg uznania Przygotowanie: W misce utrzeć mikserem margarynę(...)dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość już ręcznie łyżką. Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać mak do drugiej kakao, jedna porcja zostaje bez dodatków. Ciasto wyłożyć warstwami do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piec około 35 minut w 180 stopniach

W garach u Gosi
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 210

nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie: W misce mieszamy make, cukier puder, cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone(...)minut w lodowce. Piekac ta tarte juz po raz kolejny pominelam ten etap. skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie: W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko sie rozpusci. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 163

szczypta soli 2 łyżeczki suchych drożdży dodatkowo: dżem lub powidła, mak, sezam i mleko do posmarowania Wykonanie: podgrzej mleko w małym ronelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im lużniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później  rogaliki. Przykryj misę i odstaw(...)śniadaniowe - 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą część z osobna rozwałkuj na długi prostokąt. Zwijaj rogala prawą ręką w kierunku do siebie, lewą trzmaj koniec ciasta, przy zwijaniu lekko je naciągając (patrz zdjęcie). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp makiem lub sezamem piecz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 137

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.                                                                 MASA MAKOWA :  1 i 1/2 szklanki maku(...)jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy.  Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę makową i energicznie mieszamy aż cała zgęstnieje. Wsypujemy rodzynki

Kulinarne Fantazje Marioli
makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście) 177

Makowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego(...)zalać wrzątkiem na kilka minut i odcedzić, razem ze skórkami cytrusów i mąką ziemniaczaną dodać do maku, wlać olejek. Wszystko razem połączyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki kruszonki zagnieść razem palcami tak aby uzyskać kruszonkę, nie jednolite ciasto.   Wyrośnięte ciasto rozwałkować delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście rozłożyć masę makową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia