Bejgli z orzechami włoskimi

Bejgli z orzechami włoskimi

Bejgli z orzechami włoskimi

Przepis na : deser

Bejgli to tradycyjna węgierska rolada zrobiona z ciasta drożdżowego, wypełnionego orzechami włoskimi lub makiem. W okresie świątecznym nie ma chyba domu na Węgrzech, w którym nie podaje się tejże rolady. Cechą charakterystyczną bejgli jest tzw. marmurkowa skórka, która tworzy się na cieście po jego upieczeniu. Taką skórkę uzyskuje się poprzez smarowanie ciasta drożdżowego osobno najpierw żółtkiem a następnie białkiem jajka. Przepis na bejgli z orzechami włoskimi znajdziecie poniżej. W taki sam sposób przygotować... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu MeCooks

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.