obiadu i warzywami. Pyszny sycący obiad, w sam raz dla zapracowanych. Do obiadu możecie użyć gotowych makaronowych łazanek lub po prostu sami je zrobić :) Zapraszam :) Składniki na ciasto łazankowe: 1,5 maki pszennej 1 jajko szczypta soli 1/4 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz : 500g warzyw na patelnię orientalne Hortex 2 upieczone udka z kurczaka sól, pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html .moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda
w mojej kuchniPiernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda
w mojej kuchnifantastycznie pachnące ciasto wiśniowe, dobrze nasączone, wilgotne, z makiem. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Łatwe w przygotowaniu, tak więc zachęcam do pieczenia. Mak, mak, mak... Większości z Nas kojarzy się z Świętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż(...)potraw, słodkich ciast z mnóstwem mas chętnie sięgam po kawałek tego ciasta, bo na nie zawsze znajdę miejsce ;) jak i cała moja rodzina, gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (blacha 24cm): 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju
Kulinarna (nie)codziennośćPRZYGOTOWANIE Do letniej wody dodajemy 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę miodu, mieszamy . W misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, 1 łyżką maku i suchymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dolewając letnią wod ą. Form ę wykładamy papierem do pieczenia. Moja keksówka ma wymiary 30 x 10 cm. Chleb wykładamy do formy(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C. Przed pieczeniem chleb nacinamy w kilku miejscach, skrapiamy wodą i posypujemy pozostałym makiem. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut. Po upieczeniu chleb pozostawiamy w piekarniku przez ok. 1 godziny. **** PREPARAZIONE Fate sciogliere 1 cucchiaio di miele in 300 ml di acqua tiepida
La grande e la piccola cuocaChoć sama rzadko jadam keto desery to czasem robię coś dla rodziny i gości oraz oczywiście dla Was więc podrzucam tym razem pomysł na uniwersalne ciasto
Ola la LCHFwielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki pszennej * 2 jajka rozm. L * 3/4 szkl. wody ciepłej * 1/4 szklanki maku * 1 łyżka cukru do zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mleka Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam i starłam buraka(...)tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam mak. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody do ciasta. Zagniotłam ciasto. Wyrabia się je dość ciężko. Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze…. toż ci zagadka (???!!!) Nie dodawałam cukru do ciasta, tylko troszkę
Pieprzyć z Fantazjąburak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki pszennej * 2 jajka rozm. L * 3/4 szkl. wody ciepłej * 1/4 szklanki maku * 1 łyżka cukru do zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mąki Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam i starłam buraka(...)tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam mak. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody do ciasta. Zagniotłam ciasto. Wyrabia się je dość ciężko. Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze.... toż ci zagadka (???!!!) Nie dodawałam cukru do ciasta, tylko troszkę do zaczynu
Pieprzyć z FantazjąStwierdziłam, że też chciałabym umieścić, tam coś od siebie. Przekonały mnie do tego te wszystkie niesamowite wpisy, które już się tam znalazły. A więc do dzieła. Składniki: Ciasto 4 jajka szklanka maki + taka porządna łyżka szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku Piekarnik nastawić na 175 stopni. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać
Moje pyszne gotowanieżółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Farsz: Mak zalać gorącą(...)wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę. Zmielić w maszynce 2 razy. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do maku i delikatnie mieszać, do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować ( nie za cienko ). Wyłożyć farsz. Zwinąć roladę. Włożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Żółtko rozbełtać i wysmarować roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Pauletteslyzeczka zakwas dojrzaly-280 g ZAKWAS Zakwas przygotowac 12-14 godzin wczesniej i odstawic przykryty folia spozywcza w temperaturze 21°C by dojrzal. Do przygotowania zakasu potrzeba 150 g maki zytniej chlebowej,110 ml wody i 1 lyzke zakwasu. NAMOCZONE ZIARNO Zalac lamane ziarno zyta-160 g zimna woda-160ml i przykryc folia,by zapobiec parowaniu.Cale ziarno zalac wrzatkiem.Uzylam ziarna(...)dodatku wody lub jej zmniejszenia. FERMENTACJA I FORMOWANIE Wstepna-30 minut.Foremke wysmarowac olejem i wysypac maka zytnia ,otrebami lub rozpuszczalnymi platkami owsianymi:(wysypalam platkami)i wypelnic ciastem chlebowym,wyrownac powierzchnie.Posypac wierzch cienka warstwa maki i przykryc folia spozywcza.Pozostawic w cieple do wyrastania okolo 60 minut.Moje wyroslo ponad foremke. PIECZENIE Przez pierwsze 15 minut piec w 250°C, przy udziale pary.Nastepnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana • 4 białka(...)łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe
To co kochamjest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki
VioletoweKucharzenieKtoz z nas nie zna Black Forest Cake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na ciasto: 250g cukier 300g maka 4 kakao 7 jajek Wykonanie: Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)Skladniki na wypelnienie : 1 l kremowki ok 50 gr cukru pudru 3 puszki wisni 6 lyzeczek maki ziemniaczanej 50-100 ml sherry *2-3 lyzeczki zelatyny* czekolada Wykonanie: Odcedzamy wisnie od syropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare
Smaki Edyty