ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:125/571)

Domowy chleb pszenno-kukurydziany 129

soli mak do posypania Przygotowanie: Rozczyn: do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Rogaliki razowe o smaku serowym 170

sztuk bo mam za wąską deskę a spokojnie można rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy a węższy i będzie więcej rogalików :) Składniki na 9 sztuk dość sporych rogali : ciasto razowe : - 300 g maki razowej typ 1850 - 12 g świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 7 g soli (pełna mała łyzeczka ) - 1 duża łyżka oliwy - 100 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka

Wypieki Rene
Rogale świętomarcińskie 162

razem podgrzewać chwilę na małym ogniu, po czym dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 5-10 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.  Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru

In my kitchen
Chałka drożdżowa z kardamonem 75

moim piekarniku… Dodatkowo zmieniłam ilość jajek a właściwie jajka, bo ciasto wydawało mi się za suche (taka mąka…) i zamiast zostawić część jajka do posmarowania, dodałam je w całości. Do posmarowania zaś użyłam dodatkowego jajka. Kolejną zmianą w stosunku do oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem(...)dodać sól, cukier, kardamon i jajka (dałam całość, bo przy mące, której użyłam ciasto było trochę suche) Wszystko szybko zmiksować.   Mąkę przesiać. Do miski dodać trochę maki i dobrze zmiksować, żeby ciasto się napowietrzyło. Dodać pozostałą mąkę i miękkie masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

UgotujmyTo.pl
tort makowy 72

ciasto makowe: 200 g suchego maku 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną przesiewamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i zmielonymi migdałami. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczonej, samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170-180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 żółtko 1 łyżka mąki

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 222

pól szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.  Wyrośnięte drożdże dodajemy do usypanej na stolnicy maki i dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, powinno być lśniące i łatwo odchodzić od     ręki.   Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Mia Cucina Sofieta
Chałka drożdżowa z kardamonem 230

dodać sól, cukier, kardamon i jajka (dałam całość, bo przy mące, której użyłam ciasto było trochę suche) Wszystko szybko zmiksować.   Mąkę przesiać. Do miski dodać trochę maki i dobrze zmiksować, żeby ciasto się napowietrzyło. Dodać pozostałą mąkę i miękkie masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

UgotujmyTo.pl
Chleb nadziewany. 143

pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy(...)papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia,  w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte  chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Szarlotka japońska 180

Dzisiejsze popołudnie postanowiłam poświęcić na pieczenie. Przepisów na szarlotki możecie u mnie znaleźć na prawdę w dużej ilości dlatego również i ten pomysł na ciasto nie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z brokułami i serem halloumi 136

halloumi jest idealny jeżeli chcemy zachować konsystencję oraz kształt sera ponieważ ma dużą wysoką temperaturę topnienia nie roztopi nam się tak jak zwykły ser. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 300g brokuł 100g sera halloumi średniej wielkości cebulka 2 ząbki czosnku łyżka masła 3 jajka 300ml

wysmienity
Sernik Iazura 153

dawnych przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu. SKŁADNIKI Ciasto: 1 1/2 szklanki maki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Masa serowa: 50 dag sera 4 jajka  szklanka cukru

W kuchennym oknie Ewy
Mazurek bakaliowy 127

Szybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami. Składniki: Ciasto kruche: 250 gram maki pszennej pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy

Bajeczna Kuchnia
Migdałowo-makowy biszkopt z masą śmietanową - low carb 186

Kolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce.  Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra(...)koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół

Marta próbuje
Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka 90

Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka - idealne dla alergików i osób na diecie (tutaj z umiarem;)) Przepyszne, chrupiące, bakaliowe i zdrowe ciastka 

Kuchnia bezglutenowa
Rogale Świętomarcińskie 583

Rogale Świętomarcińskie przygotowuję się na 11 listopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 25 dużych rogali) Ciasto półfrancuskie : 1 kg mąki pszennej(...)formowania w rogale. Najlepiej jednak zostawić je jeszcze na noc w lodówce, a dopiero na następny dzień piec ;) Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 5 mm. Wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie z białego maku (polecam robić to za pomocą rękawa cukierniczego). Podstawę trójkątów zawinąć na około 3 cm, naciąć na środku, lekko rozłożyć

Nastoletnie Wypiekanie