ciasto 1,5 szkl maki pszennej 0,5 szkl cukru pudru 120 g masła 2 żółtka nadzienie niepełna szklanka jagód 200 ml śmietany 18% 0,5 szkl cukru pudru 1 jajko 125 g twarogu 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty, podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Śmietanę, twaróg, jajko, cukier
Gotowanie jest łatwearbuza nie mogłam nie skorzystać.Wszystkim,którzy nie znają jeszcze tego ciasta polecam bo naprawdę smaczne. Składniki na blachę 20 cm x 30cm Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały z makiem: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu(...)ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki i zalać galaretkami.Schłodzić w lodówce,najlepiej przez
Niespełnione zdolności kulinarnesię jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki
Pyry na GazOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek(...)drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemieli mi tego za zle ;-) Przepis na to szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme. Ciasto czekoladowo-migdalowe skladniki: 400g gorzkiej czekolady 70% kakao 200g masla 4 jajka 120g cukru 100g maki 80g mielonych migdalow kakao do posypania wykonanie: Maslo nalezy stopic. Czekolade lamiemy na kawalki(...)rozpuszczamy w kapieli wodnej. Do miski wkladamy przesiana make, cukier, migdaly, stopione maslo, przestudzona czekolade i jajka. Wszystko ubijamy mikserem przez okolo 3 minuty. Ciasto przekladamy do foremki (20cmx20cm) wysmarowanej maslem i posypanej maka. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut. Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao
Przysmaki KarolkiWraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich(...)szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :) Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki
FitKotochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie(...)aromatu migdałowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę. 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane
Tradycyjna kuchnia KasiU nas weekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni
Ola la LCHFMogłabym ją jeść codziennie. Z takiego ciasta przygotujecie także pyszną focaccię albo bułeczki, np. z makiem lub suszonymi owocami. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana przyprawa do pizzy
Zasmakuj Kuchnimnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął
Cynamonowe szczęścieCiastka owsiane to smaczna i zazwyczaj zdrowa przekąska. Na blogu znajdziecie przepisy na różne ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych, największym powodzeniem cieszy się przepis na
Smakołyki BerenikiShar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy
Lajtkraft food intolerance"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia
Wypisz Wymalujpowoli dodajemy po łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy
Poezja smakusoli mak do posypania Przygotowanie: Rozczyn: do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem
słodkie i nie tylko historie kulinarnesztuk bo mam za wąską deskę a spokojnie można rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy a węższy i będzie więcej rogalików :) Składniki na 9 sztuk dość sporych rogali : ciasto razowe : - 300 g maki razowej typ 1850 - 12 g świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 7 g soli (pełna mała łyzeczka ) - 1 duża łyżka oliwy - 100 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka
Wypieki Renerazem podgrzewać chwilę na małym ogniu, po czym dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 5-10 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła. Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru
In my kitchen