Smalec w składzie jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy, ozdobić ciastka gęstym dżemem lub powidłami. Poszperałam trochę w sieci i doczytałam, że nasze babcie piekły te ciastka z dodatkiem(...)zachował? Składniki (mi wyszło 65 ciasteczek): 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 10 dkg zimnego masła 10 dkg zimnego smalcu szklanka ( z kopką) cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kwaśniej śmietany Połowę mąki wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagniatać ciasto dodając stopniowo resztę mąki. Piekarnik rozgrzać do temp
Maślane ciasteczkosię też stało;) Pizzerinki są pyszne, mocno serowe, idealne na ciepło jak i na zimno, wspaniałe na śniadanie czy też kolację. Polecam bardzo ;) Składniki ciasto: 0,5 kg maki tortowej pół kostki drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 200 ml ciepłej wody 50 ml ciepłego mleka 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Gdy urośnie
Krakowskie smaki Anichrupiącą skórkę. Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia Składniki: Na zaczyn poolish 125 g mąki pszennej 650 125 g wody 0,5 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 250 g maki 650 125 g mąki kukurydzianej 190 g wody 1 łyżeczka soli 7 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oleju 250 g zaczynu jak wyżej Wykonanie: W przeddzień
Kulinarne przygody Gatitymożna je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki z makiem na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki(...)mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie trochę mąki. Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Nadzienie. Mak wsypujemy do miski, dodajemy miód, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytrusów oraz aromat, zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy (jeśli masa nie ma zwartej konsystencji
Rozpustne gotowanietakże dość pracochłonne w przygotowaniu. Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim, ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać do pracy na drugie śniadanie lub przygotować(...)Drożdze wymieszać z letnim mlekiem. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i jajko, mleko z drożdżami oraz ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Ja to robiłam w automacie do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Nadzienie: Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. To samo zrobić z orzechami włoskimi. Odcedzić. Do blendera dodać mak, orzechy włoskie, ksylitol
Fabryka pomysłówmleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec
Smakołyki AsiUwielbiam cynamon i wszystko co z nim można przyrządzić. Oczywiście szarlotka to numer jeden jeśli chodzi o ciasta. Przygotowanie jej w wersji LCHF wcale nie jest
Ola la LCHFmargaryny i połączenia z innymi składnikami ) Sposób wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Słodkości i nie tylkosurowego ciasta, można też z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka(...)mieszamy i pozostawiamy by wyrosły. Resztę mleka wlewamy do dołka w misce, dodajemy do żółtka i oliwę. Gdy drożdże podniosą się do góry wlewamy je do miski i wyrabiamy ciasto widelcem. Górę ciasta prószymy delikatnie mąką i pozostawiamy je na około pół godziny by wyrosło. Po wyrośnięciu kolejny raz mieszamy ciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie
Smakowy RajCiasto krucho-drożdżowe przełożone wilgotnym makiem z dodatkiem jabłka. Nie jest to makowiec zawijany, ale składa się z paru warstw, dzięki czemu jest też prostszy do przygotowania. Przepyszne ciasto świąteczne i nie tylko ;) CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 150 g masła szczypta soli MAKOWIEC(...)zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami wlać do przesianej mąki
https:KKuchniaMniamwyrasta, a smak jest naprawdę lepszy, w porównaniu z tym przygotowywanym na suchych drożdżach. Focaccia z czarnym sezamem / 3 małe placki 15x15 cm Składniki: na ciasto: 2 1/2 szklanki maki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy 1/2 szklanki czarnego sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy
Moja smaczna kuchniazaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego
Kulinarne przygody Gatityjedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych części, po środku zostawiając kółko (ja położyłam kieliszek na środek), a następnie odwijamy każdy kawałek - raz w lewo, raz w prawo(...)zdjęciu poniżej). Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy powierzchnię ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 17-19 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) ~~~ Przepis na masę makową: (na 3 gwiazdy makowe) ok. 300 ml mleka 200 g maku mielonego 1 łyżka masła 4 łyżki miodu 1 białko 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki
My Culinary Artmargaryna 2 żółtka 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, proponuję nie dodawać odrazu śmietany tylko użyć jej jeśli ciasto nie będzie(...)się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek
Cynamonowe szczęściesobą, jeśli farsz jest za sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta. Składniki na oko -maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi ) - 1 jajko -wrzątek -olej np.rzepakowy -sól Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie. Dolewamy wrzątek
Z Kuchni Do Kuchnimiękkiego masła 1 ½ łyżeczki soli 50 g maku Rozpuść drożdże w mleku z dodatkiem cukru. Dodaj mąkę tak aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie(...)wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy w kopertę. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią
codojedzeniapotem każdą część na kolejne dwie. Z każdego kawałka zwinąć bułeczki i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 50 g maki wymieszać z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Włożyć do woreczka foliowego z uciętym rożkiem lub szprycy i na każdej bułce zrobić z ciasta krzyż. Piec w 190 stopniach
O kuchni z uczuciem