ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:121/571)

Makowiec bez jajek i glutenu 93

znajdował się o 2 cm ponad poziomem maku. Garnuszek umieścić na ogniu, zawartość zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować, aż mak wchłonie cały płyn, a woda maksymalnie odparuje (około 25 minut). Ugotowany mak przełożyć na sito o gęstych oczkach i pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie udało się maku dostatecznie odparować, a mak jest bardzo mocno wilgotny, koniecznym jest przełożenie(...)orzechami albo np. pestkami granatu. Smacznego! Mak nie wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku i jego odciśnięcie w ściereczce. Jeśli nie posiadamy przejrzałego banana można dodać owoc mniej dojrzały, a masę, jeśli będzie niedostatecznie słodka, dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto należy upiec je w formie o mniejszej

Even Better Food
Makowiec bez jajek i glutenu 148

rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy(...)wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku i jego odciśnięcie w ściereczce. Jeśli nie posiadamy przejrzałego banana można dodać owoc mniej dojrzały, a masę, jeśli będzie niedostatecznie słodka, dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto należy upiec je w formie o mniejszej powierzchni, a pieczenie odpowiednio wydłużyć. Do polania ciasta

Even Better Food
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 356

choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Składnik na ciasto: 250 g suchego mielonego maku 3/4 szklanki cukru  1 łyżka miodu 4 jaja 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy lub waniliowy Podobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką wrzątku i poczekałam(...)wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 st C , przez  ok 40 minut, do suchego patyczka.  Krem

Cynamonowe szczęście
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 185

potem migiem nadziać bułeczki i gotowe! Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE

Grunt to przepis!
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 149

aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać

FitKot
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 176

odrobiny "zachodu". Lucynka - łatwy tort z kremem 10. Jeśli z jakiejkolwiek przyczyny zostanie Wam dużo białek, idealnie sprawdzi się do ich wykorzystania Piegus. Piegus - pyszne ciasto z dużą ilością maku 11. Babka cytrynowa z makiem. Mięciutka, puszysta i mega wilgotna, naprawdę rewelacyjna :) Polecam! Babka cytrynowa z makiem 12. Babka marmurkowa. Prosta i klasyczna, typowo świąteczna :) Można ją polukrować(...)prostu posypać cukrem pudrem, tak czy siak będzie świetna! Babka marmurkowa 13. Miały być ciasta, ale to jedyny świąteczny "niewypiek" na blogu. Zresztą znam takich, co z ciast najbardziej lubią mięso ;) Ja osobiście nie cierpię galaretek (choć trzeba przyznać, że tą uznałam za nawet jadalną :P), ale w mojej rodzinie mają samych zwolenników. Przygotował i przepis podyktował mój szwagier. Galaretka

Kraina Tysiąca Smaków
Krokiety z pieczarkami i porem 222

oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca ilosc pieczarek.Nalesniki usmazylam z jasnej maki orkisziwej.Krokiety sa wysmienite zarowno na cieplo jak i na zimno.Polecam! Skladniki na 10 sztuk : ciasto nalesnikowe: 1,5 szklanki maki orkiszowej jasnej 630 1-2 jajka ( dalam tylko 1) 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 lyzeczka soli 1+1 lyzka oleju farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 488

długa nieobecność czy to , że przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco(...)skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-)) Myślę iż zagości u nas częściej, tym bardziej, że używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. Składniki na 2 foremki ok.35cm : Ciasto: - 530g mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g mąki pszennej - 50g drożdży - 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%) - 250g masła ( w temp.pokojowej

Smaczne Zdrowe
Piegowata babka 127

Babeczka z makiem, aby umilić  podwieczorek w miłym towarzystwie przy kawie, prosty przepis, smaczny efekt, gwarancja udanego, smacznego wypieku..... Składniki: 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania(...)ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasta z białek 131

piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach!   *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))   *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu

Blog z Apetytem
Uszka z kapustą i grzybami. 168

specjalnie dla Was :) Jeszcze taka moja rada, nie wylewam wody od gotowania grzybów. Wlewam ją do woreczków na lód i zamrażam. Wykorzystuję później do sosów. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Składniki na farsz: 800 g. kapusty kiszonej 100 g. grzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie

Agusiowe smakołyki
Wigilijne pierogi z makiem 236

Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi(...)serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gwiazda drożdżowa z makiem 135

gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie kroimy je jak tort na 16 kawałków, pamiętając, aby pozostawić nienacięty okręg w środku. Następnie wywijamy po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Japoniec 175

Moja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec

czarrna od kuchni
A do barszczu drożdżowe paszteciki 275

grzyby i smażymy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej(...)przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przepis na 24 sztuki Czas moczenia grzybów 12 godzin Czas przygotowania 1 godzina

Przysmaki Karolki