www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki. Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie. Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej. Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g
Di gotujelekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury. Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach
AZgotuj!nadziane białym makiem z dodatkiem bakalii, jednym słowem niebo w gębie. Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl Polecam bardzo;) Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów okruchów biszkoptowych szklanka cukru 120 gramów orzechów arachidowych 120 gramów rodzynek 400 gramów masła 10 ml esencji migdałowej 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku(...)przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce. Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej
Krakowskie smaki AniZygzakowa rolada to idealny wypiek na obecną sytuację. Mięciutka, pachnąca, wilgotna, smakiem przypomina drożdżowe wypieki. Podaję przepis dla wszystkich, którzy nie kupili drożdży, a mają chęć
dolcevitainmykitchenwłaśnie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy(...)jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego
Słodkie okruszkitempo! ;) Mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko(...)składamy na 3 części – czynność powtarzamy jeszcze 2 x w godzinnych odstępach czasu. Ps. jeśli ciasto będzie się kleić posypujemy je mąką! Po ostatnim wałkowaniu składamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Wyjmujemy ok. 30 minut przed zwijaniem rogali. NADZIENIE: Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut
Ostra na Słodkopiec. PRZEPIS KRYZYSOWA BABKA WIELKANOCNA Składniki kryzysowa babka wielkanocna: 3/4 szkl cukru 3/4 szkl ciepłej wody 3/4 szkl oleju 300g mąki 3 łyżki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia migdałowy aromat do ciast – można pominąć olej do nasmarowania formy i bułka tarta do wysypania formy Jak zrobić kryzysowa babka wielkanocna: Zaczynamy od przygotowania miski i łyżki. Następnie do miski(...)cukier i wlewamy ciepła wodę, mieszamy aż cukier się rozpuści. Następnie do wody z cukrem wlewamy olej, mieszamy. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko mieszamy, możemy trochę łyżką poubijać ciasto by je lekko napowietrzyć. Następnie do nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy na babkę wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 -60 min w 180st. Potem babkę wyjmujemy
Dorota Smakujemakiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika. Składniki: 500 g mąki 75 g masła(...)kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak zalać mlekiem i gotować 3-4 minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrójfazową, zrobić go jest bardzo prosto, wystarczy mieć 1 łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego. Jak go zrobić napisałam w przepisie. Zapraszam do pieczenia. Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama rogala świętomarcińskiego. Kosztowny skład(...)rogi i rozwałkowujemy aby masło „wtopiło się w ciasto” – tą czynność powtarzamy trzykrotnie (w międzyczasie oczywiście chłodzimy ciasto) po czym ciasto umieszczamy na ok całą noc do lodówki. Teraz możemy przygotować farsz. Mak umieszczamy na sitku i płuczemy obficie pod bieżącą wodą. Mak przenosimy do miski i zalewamy go wrzątkiem (zaparzamy mak) i przez około godzinę moczymy
Szybko Tanio Smacznierogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama rogala świętomarcińskiego. Kosztowny skład(...)rogi i rozwałkowujemy aby masło „wtopiło się w ciasto” – tą czynność powtarzamy trzykrotnie (w międzyczasie oczywiście chłodzimy ciasto) po czym ciasto umieszczamy na ok całą noc do lodówki. Teraz możemy przygotować farsz. Mak umieszczamy na sitku i płuczemy obficie pod bieżącą wodą. Mak przenosimy do miski i zalewamy go wrzątkiem (zaparzamy mak) i przez około godzinę moczymy
Szybko Tanio SmacznieProszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 40g suchego maku 80g cukru(...)około 15-20 minut. 3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, mak i wymieszać łyżką. 4. Do pomarańczowej masy dodać maślankę, cukier, jajka, skórkę z pomarańczy i wymieszać do połączenia składników. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie, ale krótko wymieszać. 5. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki na babeczki (ciasto nakładałam do 3/4 wysokości foremki). Blaszkę wstawić
Mała Cukierenkaznajdował się o 2 cm ponad poziomem maku. Garnuszek umieścić na ogniu, zawartość zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować, aż mak wchłonie cały płyn, a woda maksymalnie odparuje (około 25 minut). Ugotowany mak przełożyć na sito o gęstych oczkach i pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie udało się maku dostatecznie odparować, a mak jest bardzo mocno wilgotny, koniecznym jest przełożenie(...)orzechami albo np. pestkami granatu. Smacznego! Mak nie wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku i jego odciśnięcie w ściereczce. Jeśli nie posiadamy przejrzałego banana można dodać owoc mniej dojrzały, a masę, jeśli będzie niedostatecznie słodka, dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto należy upiec je w formie o mniejszej
Even Better Foodrolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy(...)wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku i jego odciśnięcie w ściereczce. Jeśli nie posiadamy przejrzałego banana można dodać owoc mniej dojrzały, a masę, jeśli będzie niedostatecznie słodka, dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto należy upiec je w formie o mniejszej powierzchni, a pieczenie odpowiednio wydłużyć. Do polania ciasta
Even Better Food