Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine
Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r.
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine
Składniki na ciasto:
250-260 g maki
125 g masła
1 jajo
1/3 szklanki śmietany 18%
szczypta soli
Składniki na farsz:
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki śmietany 18%
100 g starte... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kulinarne przygody Gatity
Autor
Kulinarne przygody Gatity
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
tarta, ciasto, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, jajko, boczek, przepisy na święta, ciasto na zimno, ser, mąka, proste i szybkie przepisy, mak, francuskie, pieczenie, ser żółty, przystawki, szybkie ciasto, szybki ciasto, ciasto z makiem, proste przystawki, pieczony boczek, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, tarta ser, szybka tarta, ciasto francuskie, proste ciasto, proste i szybkie ciasto
Inne przepisy z Kulinarne przygody Gatity
Dodaj komentarz