Tort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje
Ola la LCHF| Coraz więcej osób cierpi na różne alergie, lub inne nietolerancje pokarmowe, które nie tylko utrudniają życie, ale także prowadzą do wielu wyrzeczeń. Kontaktują się ze mną
Dieta moja pasjaKeto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę
Ola la LCHFDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru(...)Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie mleko i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać). Na te warstwy wylewamy pozostałą cześć ciasta
Tagebuch po polskuposmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni. Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę. Nadzienie: 1 większa cebula , 2-3 łyżki oleju , 2-3 łyżki maku - użyłam maku Kresto , 1/3 łyżeczki soli . Cebulę obrać(...)pokroić w większą kostkę. Zeszklić na oleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Madame Edith zaleca, aby cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni. Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około
Codzienna kuchnia niecodziennawrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około(...)190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/ kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać
Pudełko rozmaitościWeekend, w końcu można pozwolić sobie na śniadaniowe pyszności :)) A że ja naleśniki kocham całym sercem, przedstawiam Wam pyszne naleśniki z makiem, zawiązane w urocze sakiewki ;) Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 naleśników. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2/3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka szczypta soli(...)łyżki maku 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: ulubiony dżem cytryna Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny. Smażymy naleśniki. Następnie na każdy naleśnik nakładamy łyżeczkę dżemy i składamy w sakiewkę. Cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, tak aby ta skórka posłużyła nam do zawiązania sakiewek. Gotowe!:) Życzę smacznego!:)) Przepis pochodzi z bloga
Czerwona Porzeczkaszklanki granulowanego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka maki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ale tak, by jego brzegi wystawały poza brzegi blaszki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. W kapieli wodnej, czyli w szklanej misce ustawionej na garnku z wrzaca woda(...)bardzo goraca. ) Wmieszaj jajka i wanilię. Wsyp makę, proszek do pieczenia i sól i szybko, delikatnie wymieszaj - tylko do czasu, aż nie będzie widać suchych grudek maki. Wmieszaj truskawki i wylej ciasto do przygotowanej foremki. Piecz przez 25-30 minut, do czasu, aż wierzch będzie złotawy, a wetknięty w środek patyczek suchy po wyjęciu. Wyjmij z blaszki i zostaw
Lejdi of the housenazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody * 1 łyżka octu Dodatkowo: * 3 łyżki maku suchego * 2 łyżki kakao * 1/2 szkl. orzechów włoskich * 1/2 szkl. rodzynków Masa: * 1 masło(...)szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach. Kiedy
Pieprzyć z Fantazjąnazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie ;) Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody * 1 łyżka octu Dodatkowo: * 3 łyżki maku suchego * 2 łyżki kakao * 1/2 szkl. orzechów włoskich * 1/2 szkl. rodzynków Masa: * 1 masło(...)szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach. Kiedy placki wystygły
Pieprzyć z Fantazjąajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone(...)ubijania wsypujemy porcjami (cały czas ubijając) cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku (po kolei wrabiamy) i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy partiami mąkę z makiem i delikatnie mieszamy łyżką. Dużą, prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie
mojewypiekiinietylkojego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość. Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek 4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. 2. Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniMakowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć
WojnaNaSmaki.plświątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :) Składniki: ciasto: 1 kg mąki 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru(...)środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej
Aga w kuchnipszennej 1 łyżka drożdży suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 25 g masła rozpuszczonego do ciasta 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła Nadzienie: 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru(...)masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 5 h. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę
Życie zaczyna się w kuchni