ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:135/571)

Caryca z brzoskwiniami 286

Dość popularne ciasto lekko zmodyfikowałam brzoskwiniami w syropie. Jest smaczniejsze i bardziej orzeźwiające. Składniki ciasto jasne 6 białek 1,5 szkl cukru 1 szkl maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl oleju rzepakowego ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżki kakao krem(...)mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiego masła 3 żółtka polewa 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 paczka biszkoptów 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżowe ślimaki z makiem 142

Witajcie Kochani, co robi kulinarny bloger w czwartkowy poranek? Bladym świtem piecze drożdżowe bułki na śniadanie. Rumiane, pachnące i mięciutkie. Drożdżowe ślimaki z makiem. Ślicznie

dolcevitainmykitchen
Sernik Krakowski 162

zazwyczaj robię ,  ciasto kruche jest zdecydowanie lepsze niż sklepowe herbatniki ,trochę roboty z tymi paskami ale myślę ,że następne będą ładniejsze :) Składniki : na ciasto kruche : - 250 g maki pszennej typ 480 ( może być od 450 do 600) - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier zwykły na niby puder w młynku do kawy ) - 1 jajko - kilka kropel(...)cytryny jeśli nie lubimy za dużo lukru zrobić z połowy porcji ,sok dolewać do cukru aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany ,ucierać kilka minut Sposób wykonania : Składniki na ciasto ugniatamy na gładkie ciasto i wkładamy w woreczku do lodówki na pół godziny . Po tym czasie 2/3 ciasta wałkujemy na prostokąt i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem

Wypieki Rene
Łazanki z makiem 196

Słodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań, bez których stół wigilijny byłby smutny.     Składniki na ciasto: -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -2 żółtka i jedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -szczypta soli     Składniki masy makowej: -15 dkg mielonego maku -2 i 1/2 szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść(...)orzechów włoskich i garść rodzynek    Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Pozostawiamy do przeschnięcia.    Zagotowujemy mleko. Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.    Dodajemy do smaku miód.    Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka

Maminek kulinarny
Kruche ciasteczka z makiem 76

Weekend z makiem zakończyliśmy kruchymi ciasteczkami, tak dobrymi, że aż chciało się nimi dzielić. Z pomocą rękawa cukierniczego i tylki udało się wyczarować kształt ciastek

niecodziennikpary
MAŚLANY JABŁECZNIK Z BEZĄ 572

Jabłecznik to moje ulubione ciasto, dzisiaj przygotowałam go z kruchym, delikatnym ciastem i jabłkami pieczonymi na maśle. Ciasto wyszło mega pyszne, polecam.        

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 111

Pyszny serniczek, na półkruchym cieście z brzoskwiniami. Ciasto wprawdzie znane i lubiane, jednak na przyjęcia i urodziny jest idealne. W całości sernik jest wyśmienity, brzoskwinie nasączają

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 278

  Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie

Ostra na Słodko
Pierogi z czerwoną kapustą i sezamem / Dumplings with red cabbage and sesame 108

łyżka masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru świeżo mielony czarny pieprz 1 szkl. wody Ciasto: 1,5 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. mocno ciepłej wody 2 łyżki oleju Do podania: 1 łyżka sezamu szczypiorek oliwa i mielone chilli Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć(...)ponownie duś (na małym ogniu) przez 30 minut. Do farszu dodaj sok z cytryny, spróbuj czy jest dobrze doprawiona. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Najlepiej po krótkim ugniataniu wałkować ciasto, składać wpół i znowu wałkować. Wszelkie grudki szybko znikną. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkowuj jak najcieniej, wykrawaj kółka i nakładaj po łyżeczce farszu

Delicious Place
POPAPRANIEC 1102

końca, to bardziej taki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci(...)konfiturę wieloowocową (z braku dżemu). Wyszło cudne! :-) Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki ciasta: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka kakao Składniki polewy: - 100g masła - 1/2 szklanki cukru pudru

Smaczne Zdrowe
Ciasto Mały Jasiek 128

jakiś czas sama je piekę i też mam ochotę zjeść je razem z blachą :) A blacha ma wymiar 28 x 36 cm Co potrzeba do ciasta: 4 jajka, 2,5 szklanki maki pszennej tortowej, 3/4 szklanki cukru (z tego pół bierzemy do ciasta a pół do piany), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego

Bułka z Chlebem
MASA MAKOWA + FILMIK 131

Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto z truskawkami 187

Brakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami

kuchnia doski
Masa makowa do makowca. 135

się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu.  Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas(...)pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne ! A przede wszystkim makowce muszą nam dobrze wyrosnąć ( wygarować ) za mim włożymy je do piekarnika ! Gdy nam dobrze wyrosną na pewno nam nie popękają podczas pieczenia. Aby nam nie odstawała skórka od maku,przed włożeniem do piekarnika wyrośnięte makowce nakłuwamy  kilka razy małym szpiczastym nożykiem

Przepisy i porady kulinarne
Tort makowy 202

Tort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie(...)upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Pieguskowa Kuchnia