ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:145/571)

Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 323

razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką." Składniki : Na kruche ciasto: 200 g masła 500 g maki 3 żółtka 180 g cukru 100 g czekolady deserowej Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 5 jaj 3 białka 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto. To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich

Słodkie Przyjemności
Orzechowo-czekoladowe kalorie 208

calym tygodniu, o pracy, problemach i brzydkiej pogodzie. Teraz najlepiej rozkoszowac sie smakiem i aromatem tego cudownego ciasta. Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowa skadniki: ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie: Mielone orzechy wymieszac(...)maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 2 godziny. Foremke do tart wysmarowac maslem. Dno i boki wylozyc ciastem. Nakluc je widelcem w kilku miejscach, nakryc papierem do pieczenia i obciazyc np grochem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzic

Przysmaki Karolki
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 199

Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu.  Ten smakołyk  w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii.  Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych(...)ąki tortowej 2 żółtka (białka wykorzystamy do masy makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 35 0g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej

Walijskie Pichcenie
Truskawkowe pierogi. 163

Truskawki wszyscy lubią i pierogi też, polecam na smaczny obiad pierogi z truskawkami. Ciasto robimy z 1 kg maki typ650, 1 łyżki soli, 2 szklanek bardzo ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju. Wszystko razem łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto. Do środka dajemy ~1/2 kg truskawek zamrożonych, których nie rozmrażamy. Ciasto dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka.Potem nakładamy

chleba naszego
Ciasto metrowiec 159

bardzo delikatnie do ciasta. Ciasto z pianą podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń

Pychotkaaa
Metrowiec 136

bardzo delikatnie do ciasta. Ciasto z pianą podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń

Pychotkaaa
Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzienim makowym 130

wrzącym zalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut, aż spęcznieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powtórnie odstawić do wyrastania. Warkocz przykryć ściereczką kuchenną wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Piec w 180`C około 25 minut studzić na kratce przestudzoną roladę ozdobić lukrem (ksylitol utrzeć z sokiem z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze babeczki cytrynowe 180

Moje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne

kuchnia doski
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 77

mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut(...)żarówką). Wyjąć masło z lodówki. Po około 90 minutach dodawać partiami średnio miękkie masło do ciasta (najpierw po kawałku), miksując na średnich obrotach. Stopniowo zwiększać ilość masła, w miarę jak szybciej będzie się ono łączyć z ciastem. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki. Aby zrobić krem budyniowy , należy wlać

Moja Delicja
Babka z makiem 241

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mieliśmy   dziś apetyt na puszystą , lekko wilgotną babkę z makiem więc zmodyfikowałam przepis na ciasto zwane Zebrą i tak oto powstała wspaniała babeczka :) Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru+ 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego maku

W garach u Gosi
pyszne orzechowe ciastko na raz 112

Składniki 300g maki pszennej 175g masła,lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 125g orzechów 1 białko - z 1 jajka Wykonanie cukrem,masłem,mąką z proszkiem do pieczenia Zmielić orzechy ,lub posiekać na drobne kawałki. Połączyć je z cukrem,masłem,mąka z proszkiem do pieczenia ,oraz jednym białkiem. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię i włożyć do lodówki

w mojej kuchni
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 205

pewnym momencie zobaczyłam zdjęcie i link do przepisu na baklavę z makiem. To był moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować(...)doskonały pomysł na prezent „z ostatniej chwili”. Zapraszam do wypróbowania obu pomysłów. Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka

Jem więc Jestem
SEROMAKOWIEC 187

Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka(...)dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
SEROMAKOWIEC 194

Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka(...)dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pyzy z mięsem 206

mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono zbyt płynne dodajemy odrobinę więcej mąki. Najlepiej jest podsypywać mąkę niewielkimi porcjami. Nie jesteśmy w stanie określi ć jak dużo maki wchłoną ziemniaki. Z wyrobionego ciasta, w dłoniach formujemy niewielkie placuszki, pośrodku układamy farsz i zawijamy. Wasze pyzy mogą mieć dowolne kształty – okrągłe, kwadratowe… Pyzy gotujemy w osolonej wodzie. Jak wypłyną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keks makowy 107

Dziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie(...)pieczenia do małej miseczki. Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem oraz makiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodaję roztopiony i wystudzony tłuszcz (masło lub margarynę) oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem

Zasmakuj Kuchni