ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:145/571)

Metrowiec 142

bardzo delikatnie do ciasta. Ciasto z pianą podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń

Pychotkaaa
Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzienim makowym 140

wrzącym zalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut, aż spęcznieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powtórnie odstawić do wyrastania. Warkocz przykryć ściereczką kuchenną wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Piec w 180`C około 25 minut studzić na kratce przestudzoną roladę ozdobić lukrem (ksylitol utrzeć z sokiem z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze babeczki cytrynowe 187

Moje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne

kuchnia doski
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 89

mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut(...)żarówką). Wyjąć masło z lodówki. Po około 90 minutach dodawać partiami średnio miękkie masło do ciasta (najpierw po kawałku), miksując na średnich obrotach. Stopniowo zwiększać ilość masła, w miarę jak szybciej będzie się ono łączyć z ciastem. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki. Aby zrobić krem budyniowy , należy wlać

Moja Delicja
Babka z makiem 254

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mieliśmy   dziś apetyt na puszystą , lekko wilgotną babkę z makiem więc zmodyfikowałam przepis na ciasto zwane Zebrą i tak oto powstała wspaniała babeczka :) Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru+ 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego maku

W garach u Gosi
pyszne orzechowe ciastko na raz 116

Składniki 300g maki pszennej 175g masła,lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 125g orzechów 1 białko - z 1 jajka Wykonanie cukrem,masłem,mąką z proszkiem do pieczenia Zmielić orzechy ,lub posiekać na drobne kawałki. Połączyć je z cukrem,masłem,mąka z proszkiem do pieczenia ,oraz jednym białkiem. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię i włożyć do lodówki

w mojej kuchni
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 221

pewnym momencie zobaczyłam zdjęcie i link do przepisu na baklavę z makiem. To był moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować(...)doskonały pomysł na prezent „z ostatniej chwili”. Zapraszam do wypróbowania obu pomysłów. Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka

Jem więc Jestem
SEROMAKOWIEC 199

Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka(...)dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
SEROMAKOWIEC 206

Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka(...)dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pyzy z mięsem 213

mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono zbyt płynne dodajemy odrobinę więcej mąki. Najlepiej jest podsypywać mąkę niewielkimi porcjami. Nie jesteśmy w stanie określi ć jak dużo maki wchłoną ziemniaki. Z wyrobionego ciasta, w dłoniach formujemy niewielkie placuszki, pośrodku układamy farsz i zawijamy. Wasze pyzy mogą mieć dowolne kształty – okrągłe, kwadratowe… Pyzy gotujemy w osolonej wodzie. Jak wypłyną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keks makowy 117

Dziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie(...)pieczenia do małej miseczki. Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem oraz makiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodaję roztopiony i wystudzony tłuszcz (masło lub margarynę) oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto "Pijak" 1089

Starego i na rozpoczęcie Nowego Roku mam dla Was pyszne, mocno "pijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej! Do Siego Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki(...)posypania Polewa: 60 g masła 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Krem: Żółtka

Smakołyki Asi
Karpatka 163

Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli 1 szklanka maki pszennej  5 jaj Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut. Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka

Różne smaki w kuchni
Makowiec na biszkopcie 138

nadzieję, że większość z Was postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na MURZYNKA Z MAKIEM I BAKALIAMI oraz BABKĘ TWAROGOWĄ .     Wartości odżywcze 1 kawałka(12): 316 kcal B 13 g W 9 g T 25 g Składniki: biszkopt ▪ 2 jajka (w temp. pokojowej(...)pół szklanki słodzika/cukru ▪ bakalie  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy 20 minut w 170 stopniach.  2. Mak zalewamy w większym garnku gorąco wodą do przykrycia i gotujemy ok 40 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przeciskamy przez sito (lub przez gazę

zdrowo i aktywnie
Babka mojej mamy 144

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam kiedy moja mama piekła tą babke. Teraz ja piekę ją swoim dzieciom i znika w mgnieniu oka. Jest prosta, szybka i bardzo

kuchnia doski