Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊 Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, masa makowa: mak suchy 2 szklanki, jajka 5 szt, cukier puder 1 szklanka, kakao 1 łyżka, bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka(...)mleko 8-10 łyżek, dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą
kulinarne odsłony patiUWAGA! UWAGA! Super rozdanie na Słodkim Sentymencie Na 3 szczęśliwców czekają paczuszki po 2 pyszne rogale marcińskie A co trzeba zrobić, żeby mieć szanse na rogala
Słodki sentymentZrobienie tych ciasteczek jest bardzo proste i szybkie, a znikają jeszcze ciepłe :) Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego 1szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka
kuchnia doskipół szklanki słodzika/cukru ▸bakalie Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy 20 minut w 170 stopniach. 2. Mak zalewamy w większym garnku gorąco wodą do przykrycia i gotujemy ok 40 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przeciskamy przez sito (lub przez gazę
Zdrowie i pysznie na talerzuzaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny(...)mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam
Ciasteczkowy Potwórcukru pudru 1-2 łyżki wody Dodatkowo: suchy mak Przygotowanie: 1) Na małym ogniu roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. 2) Drożdże wymieszać z przesianą mąką. 3) Do mąki z drożdżami dodać cukier, sól, żółtka, rum i mleko, a na koniec roztopione masło. 4) Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na około 1h) w ciepłe miejsce(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. 10) Przygotować lukier. Dodać do miseczki cukier puder oraz gorącą wodę i dokładnie wymieszać. 11) Gotowe ciasto udekorować lukrem i suchym makiem
Fitsweet.meproszku do pieczenia 10 dag cukru pudru szczypta soli Nadzienie; ok. 40 dag rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 3-4 łyżki masy krówkowej 1 jajko do posmarowania brzegów 1 łyżka cukru do posypania brzegów Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące ale takie(...)być. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy łyżkę maki i dosładzamy jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy. Ciasto wałkujemy najlepiej na podsypanym mąką papierze do pieczenia , ponieważ się przyklei i nie będzie możliwości aby go przełożyć na blaszkę. Smarujemy masą krówkową a następnie
Radość kipiąca uśmiechem.dziś dla Was przepis na prostego w wykonaniu mazurka. Myślę, że z wykonaniem tego ciasta poradzi sobie każdy. Mazurek makowo- kajmakowy składniki: 8 białek szklanka cukru szklanka suchego maku szklanka mąki 125 g. masła łyżeczka proszku do pieczenia 400 g herbatników dwie puszki masy kajmakowej(...)Mazurek makowo- kajmakowy sposób przygotowania. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i wlewamy masło. Całość mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość studzimy. Na makowy spód wykładamy 1/3 masy kajmakowej, przykrywamy warstwą herbatników
Pani domowaCoś dla wielbicieli maku🙂 Składniki Biszkopt: 45 dag maku 8 jaj 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 4,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki
czarrna od kuchniłyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Ciasto na naleśniki nie powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj maki, jeśli za gęste mleka. Gotowe ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę. SEREK WANILIOWY
ClauditteMissCookingsamej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu. Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak! Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy z cukrem, rodzynkami i bakaliami – gotujemy do momentu
Nie tylko w kuchnicukier , umieścić w misce miksera, dodać dwie łyżki miękkiego masła , żółtka i rozczyn , wyrobić na jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut . Po tym czasie wyjąć ciasto na blat , przerobić ręcznie pozbywając się pęcherzyków powietrza, następnie rozwałkować ciasto na duży prostokąt , rozsmarować na mim połowę masła . Prostokąt złożyć na 3 części rozwałkować ponownie(...)masła, złożyć na 3 części, rozwałkować, złożyć na 2 części rozwałkować. Ciasto po raz ostatni złożyć na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na przynajmniej 3 godziny , ja pozostawiłam je na całą noc. Ciasto wyjąć z lodówki na 20 minut przed przygotowywaniem rogali. Nadzienie Mak i orzechy włoskie wsypać do miski, zalać gorącą woda, odstawić
SprawdzonaKuchnia.plMasa ajerkoniakowa idealnie komponuje się z genialną warstwą kokosowo-makową, a słodycz przełamuje orzeźwiająca konfitura porzeczkowa co tworzy niezwykle połączenie - ciasto idealne na każdą okazję. Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 /3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia(...)ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu Warstwa Makowo-Kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g płatków migdałowych ok. 200 g konfitury porzeczkowej Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem
Słodka Stronaolejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła lub margaryny 1 łyżeczka kakao MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g żurawiny suszonej 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , mak , śmietana , żurawina
https:KKuchniaMniam