Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa
kuchnia doskiUwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam
kuchnia doskiZapraszam na pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser. Każdy według własnego gustu może dobierać smaki budyniu i kisielu, oraz dodawać ulubione owoce. U mnie budyń
kuchnia doskiPrzeglądając kiedyś mój zbiór przepisów kulinarnych natrafiłam na mały wycinek ze starej gazety. Był to właśnie przepis na filety z kurczaka w kapuście. Miałam akurat w
kuchnia doskisoli mąką do posypania stolnicy tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.Gdy ciasto podczas zagniatania okaże się za rzadkie to dosypujemy maki ,a jeśli za gęste do dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto dzielimy na mniejsze części.Wałkujemy dość cienko na stolnicy posypanej mąką,im cieńsze tym lepiej.Za pomocą
Bajeczna KuchniaTo ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta
Ze smakiem i z pasjąDrożdżówki z makiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie(...)gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy i żurawiną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości około
Mienta blogszkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM: * mleko 3,2% – 650 ml * cukier waniliowy – 1 łyżki * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * żółtko – 4 szt * masło – 300 g DODATKOWO: * brzoskwinie w puszcie * mak do posypania * sok cytrynowy PIANA: * śmietana(...)PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a następnie wlewamy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę LUBELLA z proszkiem do pieczenia i dodajemy mak oraz aromat – delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy d nagrzanego 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 40-45 minut. Studzimy. KREM
Ostra na Słodko, o ile masa jest dobrze zrobiona. I koniecznie domowa a nie kupna Za to u nas w domu problem z kluskami z makiem jest taki, że dań na stole jest tyle, do tego jeszcze ciasta… te kluski jakoś zupełnie nie po drodze. Bo tak niby trochę na wytrawnie a trochę na słodko… Po prostu(...)solidną ilość masy makowej wymieszać z makaronem. Fajnie kluski smakują odgrzane w piekarniku następnego dnia lub kilka dni później, polane sosem waniliowym. Artykuł Kluski z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupóki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
Obiad gotowyPolecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki
Bajeczna Kuchniazrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania! Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier waniliowy -> Kostka świeżych drożdży
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Zaczynam już za serio gotowanie świątecznie, co prawda dziś tylko testy smakowe, tak żeby domowników wporwadzić w stan świąt makiem, ale taka tarta to ciekawa odmiana dla makowców. Składniki na formę o średnicy około 30 cm: ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła kokosowego 100 g daktyli 100 ml gorącej wody do namoczenia(...)włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz z wodą w których się moczyły (100 ml!) zblenduj razem na gładką masę Zagnieć gładkie ciasto z masy daktylowej
greenscarfłyżka cukru pudru żółtko na krem: 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru dodatkowo: białko łyżka maku 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Składniki ciasta zagnieść. Przygotować foremki do babeczek (użyłam większych i mniejszych): nasmarować je i oprószyć mąką od zewnętrznej strony. Przygotować szklankę lub kubek odrobinę większe średnicą niż(...)samą szklanką wyciąć taką samą ilość kołek ile babeczek. W każdym kółku wyciąć mały otworek na nóżkę. Z pozostałego ciasta uformować nóżki cieńsze niż średnica otworka (ciasto trochę urośnie w pieczeniu), jeden koniec zamoczyć w białku i oprószyć makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do zrumienienia około 10 minut. Wystudzić i delikatnie zdjąć ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto: 4 żółtka, 3 szkl. maki zwykłej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny Masa serowa(...)całe jajka, 1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części, większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno
Kuchnia Beaty