ślimaczki :) I powiedzcie sami czy talerzyk z Domu Mokoszy nie pasuje idealnie do makowych wariacji? Ślimaczki z masa makowa ciasto z TEGO przepisu na chałkę masa makowa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g suchego, mielonego maku 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g roztopionego masła 70 g płatków migdałowych 100 g rodzynek namoczonych(...)się zaparzył. Następnie mak odsączamy na ściereczce, przepłukujemy zimną wodą i porządnie odciskamy na ściereczce. Mak przekładamy do miski. Dodajemy cukier, miód, jajko, masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąski na imprezę . Kurczak w cieście drożdżowym to alternatywna pizza zawijana , idealna do dzielenia. Wszyscy znamy wieńce na słodko (na przykład wieniec drożdżowy z serem, makiem, cynamonem czy nutellą), ale wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem jest zdecydowanie warte wypróbowania. Zobaczcie, jak łatwo przygotować zawijaną pizzę na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Kurczak z pieczarkami
Lekcje w kuchnitemperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części i do każdej dodaję inny smak kiśla staram się tylko tak dobrać smaki by ładnie komponowały się kolory. Więc jak widzicie jest
Ciastka - domowe słodkoścismaczny, mięciutkie ciasto z białek i pyszne nadzienie makowe. Zapraszam na przepis :-) Składniki(blaszka 23/33): Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, białka jaj 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka,\ margaryna roztopiona 1 kostka, Nadzienie: mak 500 g, żółtka 3 szt, miód 4 łyżki, masło roztopione 7 dag, cukier puder 3 łyżki, olejek(...)dodajemy po łyżce cukru i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować przez 20 min. Następnie dwa razy zemleć. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki
kulinarne odsłony patiproszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub 1/3 kostki masła dodatkowo -ale niekoniecznie mak cynamon przyprawa do piernika Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części i do każdej z osobna dodać mak, cynamon, przyprawę do piernika.Włożyć do lodówki na 1 godzinę
Moje domowe kucharzeniemiski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu aż będzie odklejać się od dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Blat obsyp miską. Wyłóż wyrośnięte ciasta i dłońmi uformuj średniej grubości okrągły placek. Za pomocą dużej szklanki(...)wycinaj koła, do środka nałóż 1 małą łyżeczkę musu z mango i dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki. Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozrobionym z odrobiną ciepłej wody żółtkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku przez 15 minut w 150*C, a następnie przez 10 minut
Zdrowie na języku :Pzrezygnowałam z mleka (bo mam w domu alergika), a masło zamieniłam na olej kokosowy i tak powstały pełne soczystych truskawek posypane aromatyczną kokosową kruszonką - pyszne buły. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki pszennej 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 30 g drożdży 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka białego cukru 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 jaja 3/4 szklanki wody gazowanej(...)cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Wsypujemy mąki do miski (na początek proponuję dać 2 szklanki pełnoziarnistej i 1 pszennej, a potem dosypywać pszenną w zależności od konsystencji ciasta), dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy, wlewamy wodę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto ręką lub w robocie z hakiem, tak długo aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jest bardzo rzadkie
Cynamonowe szczęściePyszny domowy fast food w postaci hot dogów. Pyszne nadzienie w postaci przesmażonych pieczarek, żółtego sera i sera feta. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta(...)żółtego sera 5 parówek z szynki Maestro Henryk Kania Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczarki kroimy na pół plasterki, cebulę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzeniespirytus (dzięki niemu pączki będą mniej nasiąkały tłuszczem) i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w żadnym razie nie wolno dodawać maki,bo pączki wyjdą twarde. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejnych 5 min. Tak przygotowane ciasto wykładamy do czystej misy, posmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia
Kuchnia ŁukaszaŚląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej
Smakowy Rajmasłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce. Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g tłustego sera 250 g cukru pudru 120 g masła 5 jajek(...)Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową
Domowy Smak Jedzeniasody oczyszczonej Dekoracja: 3 łyżki mleka sezam mak, ja użyłam maku Bacalis z POLOmarketu Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej rozpuszczone w wodzie drożdże. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut, czas pracy robotem to około 3 minuty. Ciasto drożdżowe na obwarzanki odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Zajmie(...)czasie wyrastania nastawiamy wodę do obwarzania obwarzanek. Zanim woda się zagotuje dzielimy nasze ciasto na 6 równych części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek, z kolei ten składamy na pół i skręcamy. Tworzymy okrąg i zlepiamy obydwa końce. Tak postępujemy z każdą kulką ciasta. Odstawiamy je na 15 minut do napuszenia. Po tym czasie woda już wrze. Dodajemy
MamaOskarkanastępnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części. Jedną łączymy z makiem, a drugą(...)kakao. (Każdą delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.) Keksówkę delikatnie natłuszczamy i wysypujemy cienko bułką lub płatkami. Wlewamy najpierw jasne ciasto, później różowe - na środek białego, wzdłuż formy, a następnie to z makiem - na środek różowego, również wzdłuż formy. Przez środek keksówki w rzędzie układamy wiśnie (można obtoczyć je najpierw delikatnie w mące) i przykrywamy
Ratunku obiadpieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki. Ciasto wlać do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt makowy : ( blacha 24 cm x 36 cm ) 1 szkl.mąki 3 duże(...)proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa : 2 galaretki o smaku malinowym
Moje domowe kucharzenieSkładniki: (bochen o wadze 1,050 kg.) Zaczyn poolish 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750 1 szkl. letniej wody 1/3 łyżeczki suchych drożdży Ciasto na chleb cały zaczyn poolish 400 g. maki pszennej chlebowej 750 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. letniej wody 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek(...)zmiel w młynku), sól oraz suche drożdże. Dodaj zaczyn i wlej wodę, wymieszaj. Dodaj posiekane oliwki oraz posiekane nożem pistacje, wymieszaj krótko i przełóż całość na stolnicę. Wyrabiaj ciasto ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż
Delicious Place