ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:159/571)

Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 139

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki(...)jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku Starta skórka z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła  olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt

Tajemnice Smaku
Kruche ciasto z malinami i pianką 323

ostatnie ciepłe dni i chcąc nasycić się smakiem malin upiekłam ciasto na pożegnanie lata. Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne! Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 2/3 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml(...)500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez

Obiad gotowy
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 220

olej) Dodatkowo: mak lub ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane, sezam i słonecznik) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania . Misę z ciastem odstawić(...)zwykle ok.40 minut. Gdy mamy cieplej czas może być krótszy. Wyrośnięte ciasto zbijamy dokładnie łopatką i rozdzielamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem lub oliwą (w przypadku form metalowych należy je dodatkowo wysypać dokładnie otrębami lub mąką). Ciasto wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Posypujemy ulubionymi ziarnami lub makiem, delikatnie skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania (ok.20 minut

Smaczne Zdrowe
Domowa ciabatta z podgrzybkami 185

wersji zapiekanek z grzybami leśnymi. Wyszły chrupiące, pachnące lasem. ciabatta: zaczyn biga 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/4 szklanki letniej wody ciasto: 3 i 1/4 szklanki  maki pszennej typ 650 1 i 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg drożdży 1 łyżka oliwy farsz: 30 dkg podgrzybków 20 dkg pieczarek 1 cebula(...)dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce. Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko

wesoła kuchnia
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 267

wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody - staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka  tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę - układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia(...)pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny

Basia w kuchni
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 295

wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward.  Przepis wydrukowany w bieżącym numerze "Kuchnia i kropka"  ;)   Składniki: ciasto: 1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 170 g masła 1 szklanka drobnego cukru 3 jajka(...)mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto. Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Paszteciki z pieczarkami 184

soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić(...)stopni. Krok po kroku: 1. Pieczarki pokroić i podsmażyć 2. Zagnieść ciasto 3.Posiekać pieczarki 4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz 5. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki 6. Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać makiem Pobierz wersję do druku: Pobierz Paszteciki z pieczarkami Artykuł Paszteciki z pieczarkami

KuchniaWeDwoje.pl
Rogaliki drożdżowe z serem 200

chwila. Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko cukier(...)Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże wyrosną. Do miski  przesiać mąkę i dodać cukier, sól.. Żółtka wymieszać z mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem.Wlać do ciasta, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją

O kuchni z uczuciem
Makowy marmurek z serem i śliwkami 159

białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem  i oprószamy mąką.  Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje  masy serowej i maku.  Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego  do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut

Pyszności Słodkości
Drożdżowa gwiazda z makiem 312

Świąt w makowym, słodkim wypieku   Święta tuż tuż. Planowanie menu bożonarodzeniowego pewnie u wielu już w trakcie. Stąd pomysł aby w obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę(...)tarty o średnicy 26 cm: CIASTO: 500g mąki pszennej 2 jajka 180ml letniego mleka 60g cukru 30g masła 30g świeżych drożdży NADZIENIE: 300g gotowej masy makowej - u mnie marki HELIO, jest gęsta (!) i dobrze doprawiona bakaliami i miodem DO POSMAROWANIA: 1 jajko Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję

Grunt to przepis!
DOMOWA MASA MAKOWA 263

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna

Ostra na Słodko
Ciasto pomaranczowe z czekolada i kawa czyli poWeekendowe Lakocie odc.139 166

niemalże świąteczne ciasto.  Bardzo wilgotne i pomarańczowe, z czekoladą i pachnące kawą. W przygotowaniu proste ale zaskakujące. Przepis podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI. Smakowało i moim domownikom, i współpracownikom. Ciasto pomarańczowe z czekolada i kawa 90 g solonego masła 50 g czekolady 70% 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g mąki tortowej 1 op. suszonych drożdży(...)topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy z cukrem pudrem, miodem, dodajemy śmietanę i skórkę startą z pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło i mieszamy. Dorzucamy czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosty piegusek z galaretką 199

Prosty piegusek z galaretką to nie jest zwyczajne  wysokokaloryczne ciasto. Z resztą przekonajcie się sami! Biszkopt z makiem jest u mnie znany w rodzinie bardzo dobrze, dlatego postanowiłam go nieco odmienić, nasiona jakie dodałam do biszkoptu to zdrowe nasiona chia. Piegusek z kremem budyniowym i nasionami chia to przepyszny deser. Nasiona chia słyną ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych(...)właściwości, które pomagają nam przede wszystkim na dostarczenie do organizmu dużej ilości błonnika. Błonnik ma za zadanie wymieść z nas wszystko co zalega w naszych jelitach. Takie ciasto z kremem budyniowym będzie zatem idealne na wszelakie okazje, przy których mamy wiele innych pokus jedzeniowych, niekoniecznie zdrowych. Ciasto z nasionami chia: 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 szklanka cukru

MamaOskarka
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 583

blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut  Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika(...)jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę

Różne smaki w kuchni
Tarta orzechowa 213

ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy  miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego

Przysmaki Karolki