ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:166/571)

Śliwkowe ciasto drożdżowe z konfiturą 268

Składniki: 450 g maki pszennej 1/2 szklanki erytrytolu 50 g masła 1/2 szklanki mleka 150 g śliwek suszonych ok. 1/3 szklanki alkoholu, u mnie domowa nalewka pigwowa, 40 g drożdży … Czytaj dalej Śliwkowe ciasto drożdżowe z konfiturą

czarrna od kuchni
Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie 127

tygodnie. Dwie blaszki (keksówki) lub jedną dużą prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie. Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem. Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia. Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Składniki 1 kg mąki chlebowej żytniej 3/4 kg mąki

Eat me! Fit me!
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 135

listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :)  Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku  w formie filmu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Keks makowy 138

Jednym z najbardziej popularnych ciast świątecznych jest makowiec. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy. Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę,że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:) Składniki 250 g mielonego maku 150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki) 2-3 łyżki miodu po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, … Czytaj

gotuj ze mną
Grzebyczki z masą makową Helio 181

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne mięciutkie bułeczki z Makiem od  HELIO . Łatwe w przygotowaniu, z kawą smakują wyśmienicie. Produkty Helio od lat goszczą w mojej kuchni. Masa makowa HELIO to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego, tradycyjnego smaku. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz(...)gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięczają nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również dobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Pierwsze masy makowe

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z posypką czekoladową. 146

cukru 3 łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec przesiać obie maki i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut, ale to zależy

Agusiowe smakołyki
Cytrynowe pankejki z makiem 170

cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną (przed dodaniem można rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka), sok i startą skórkę z cytryny oraz mak.  Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki.  Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni

bistro mama
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 171

czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula

Kryzysowa Książka Kucharska
całuski kokosowe z konfiturą malinową 205

wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych   Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić.  Galaretkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb orkiszowy na drożdżach 142

pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Foremkę przykryć ściereczką lub torebką foliową i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Wyrośnięte ciasto posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem, makiem – jak kto lubi). Piec około 45-50 minut, wystudzić na kratce kuchennej

Kuchenne zapiski Edyty
Proste ciasto ucierane ze śliwkami 134

jedno z tych ciast, które można zrobić na szybko, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się szybko i równie szybko znika. ciasto : 1 szkl (150 g ) maki pszennej 0,75 szkl ( 165 g )cukru 115 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo : śliwki cukier

Polska Zupa
Babka makowa 2 177

tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami

Camilla w kuchni
Baba jak się patrzy:) 184

cukier z jajkami, do momentu, az cukier sie rozpuści. Przesiewamy oba rodzaje mąk z proszkiem do pieczenia. Do ubitych z cukrem jaj dodajemy ostudzona margarynę, nastepnie porcjami maki, a na koniec olejek. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu, jeszcze gorącą babkę posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym z cukrem

Moje Słodkie Piekiełko
Champions Breakfast - the most delicious pancakes 175

oleju dzem, miod i inne ukochane dodatki Cale jajka wymieszac w wiekszej misce z cukrem waniliowym. Zalac woda.(moze byc gazowana). Dodawac make czesciami ciagle mieszajac. Dodawac maka az do uzyskania konsystencji ciasta nalesnikowego, spojnego, lejacego. Dodac olej, wymieszac. Pierwszy nalesnik usmazyc na kropli oleju. Reszte bezposrednio na patelni. EN Champions  Breakfast  - the most delicious pancakes Ingredients

Lajtkraft food intolerance
Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką 121

Dzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli kruszonka : 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej

Polska Zupa
Rogale z makiem 149

Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem. ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta z porem i wędzonym twarogiem 205

Tarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie

Polska Zupa
Słodkie środy - babeczki makowe 151

proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować. Na koniec dodać rozdrobniony ser i mak. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut.  Upieczone babeczki można dekorować kiedy ostygną.  Moje babeczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta. 236

Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Chleb pszenny codziennny 164

jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb" , z której to właśnie pochodzi ten przepis.   Składniki na zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g maki pszennej 750 Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 750 10 g soli (1 łyżeczka) W misce wymieszać drożdże i 100 ml wody. Dodać 100 g mąki

Delicious Titbits
Makowiec zawijany 685

pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny

Marta Gotuje
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 180

ubitych zoltek dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac. wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C. studzic na kratce PRZYGOTOWANIE KREMU: zelatyne namoczyc w zimnej wodzie wycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marcepan 185

usunięte. Obrane migdały wysuszyć na czystej ściereczce. Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec. Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem. Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik urodzinowy 163

ubijamy sztywną pianę.    Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy.    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy

Maminek kulinarny
Biszkopt z makiem 225

Takie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy

Salonik smaków
Rafaelo bezglutenowe 249

wyszło kruche ciasto... Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance" Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki bezglutenowej (mix) lub tak jak u mnie mąka ryżowa 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki drobnego  cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę

NaKońcuJęzyka
Rogaliki z białym makiem 295

resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około

Ala piecze i gotuje
Cebularze 192

lubimy jeść. Tym razem zamiast je kupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i Eweliny . Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli. A na drugie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 395

ugniatania lub zagnieść ciasto ręcznie.  Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na formę i upiec na złoty kolor w 200 stopniach około 10-15 min. ( należy obserwować, każdy piekarnik inny ).  Odłożyć do ostygnięcia. Drugi placek na tę samą blachę wyłożyć i surowy przykryć masą makową i serową. MASA MAKOWA mak 200 g.  jaja 3 szt. cukier(...)miód 2 łyżki masło 50 g.  Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, miód i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto.  MASA SEROWA twaróg 0.5 kg.  margaryna 100 g.  cukier puder 100 g.  jaja 5 szt.  mąka

Kuchnia Paulettes
Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym 245

kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. Ciasto:  9 białek 4 żółtka 1 ,5 szkl. cukru  1 cukier waniliowy 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki(...)nich dodać kolejno: I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki II - 1 łyżkę kakao III - kisiel wiśniowy IV - 3 łyżki suchego maku Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi. Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Jabłka

Moje domowe kucharzenie
Domowe rogale jak marcińskie 153

Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie

Pij soki wyciskane
BISZKOPT ORZECHOWY Z MASĄ ORZECHOWĄ + FILMIK 121

Biszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE + FILMIK 249

Sernik na ciemnym spodzie jest nadzwyczaj pyszny, półkruche ciasto i ser na wierzchu. Serniczek na drugi dzień rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI :  ciasto ; 500 g

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI + FILMIK 143

Sernik na zimno z truskawkami to letnie, smaczne ciasto za którym dzieci i nie tylko, przepadają. Bardzo lubię ciasta z truskawkami a serniczek to jedno z

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 175

japońsku" może to ten.  Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak: Puszka maku bakalie(...)według uznania 5 jajek pół szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych

Pychotkaaa
Ciasto harataniec z serem i migdałami 207

ponakładać odpowiednie warstwy na siebie i gotowe :-). Ja przepis zmodyfikowałam pod siebie :-). Polecam na pewno fajna propozycja na Święta :-). Miłego poniedziałku :-).  Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 200 g masła 3 szklanki maki pszennej typ 450 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera(...)śmietanki 30% 2 całe jajka 2 żółtka 150 g cukru pudru 30 g maki ziemniaczanej Pianka: 4 białka (które na zostały) 2 łyżki cukru pudru  1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić) Dodatkowo: 70 g płatków migdałów Helio 200 g powidła śliwkowego Ciasto: 1. Na stolnicę lub do miski (jak kto woli) przesiewamy mąkę z proszkiem

kruche babeczki
Tarta migdałowa z wiśniami 201

mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania

Niezły Młynek