ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:166/571)

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 250

wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward.  Przepis wydrukowany w bieżącym numerze "Kuchnia i kropka"  ;)   Składniki: ciasto: 1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 170 g masła 1 szklanka drobnego cukru 3 jajka(...)mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto. Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Paszteciki z pieczarkami 137

soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić(...)stopni. Krok po kroku: 1. Pieczarki pokroić i podsmażyć 2. Zagnieść ciasto 3.Posiekać pieczarki 4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz 5. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki 6. Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać makiem Pobierz wersję do druku: Pobierz Paszteciki z pieczarkami Artykuł Paszteciki z pieczarkami

KuchniaWeDwoje.pl
Rogaliki drożdżowe z serem 151

chwila. Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko cukier(...)Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże wyrosną. Do miski  przesiać mąkę i dodać cukier, sól.. Żółtka wymieszać z mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem.Wlać do ciasta, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją

O kuchni z uczuciem
Makowy marmurek z serem i śliwkami 117

białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem  i oprószamy mąką.  Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje  masy serowej i maku.  Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego  do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut

Pyszności Słodkości
Drożdżowa gwiazda z makiem 254

Świąt w makowym, słodkim wypieku   Święta tuż tuż. Planowanie menu bożonarodzeniowego pewnie u wielu już w trakcie. Stąd pomysł aby w obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę(...)tarty o średnicy 26 cm: CIASTO: 500g mąki pszennej 2 jajka 180ml letniego mleka 60g cukru 30g masła 30g świeżych drożdży NADZIENIE: 300g gotowej masy makowej - u mnie marki HELIO, jest gęsta (!) i dobrze doprawiona bakaliami i miodem DO POSMAROWANIA: 1 jajko Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję

Grunt to przepis!
DOMOWA MASA MAKOWA 171

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna

Ostra na Słodko
Ciasto pomaranczowe z czekolada i kawa czyli poWeekendowe Lakocie odc.139 120

niemalże świąteczne ciasto.  Bardzo wilgotne i pomarańczowe, z czekoladą i pachnące kawą. W przygotowaniu proste ale zaskakujące. Przepis podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI. Smakowało i moim domownikom, i współpracownikom. Ciasto pomarańczowe z czekolada i kawa 90 g solonego masła 50 g czekolady 70% 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g mąki tortowej 1 op. suszonych drożdży(...)topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy z cukrem pudrem, miodem, dodajemy śmietanę i skórkę startą z pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło i mieszamy. Dorzucamy czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosty piegusek z galaretką 152

Prosty piegusek z galaretką to nie jest zwyczajne  wysokokaloryczne ciasto. Z resztą przekonajcie się sami! Biszkopt z makiem jest u mnie znany w rodzinie bardzo dobrze, dlatego postanowiłam go nieco odmienić, nasiona jakie dodałam do biszkoptu to zdrowe nasiona chia. Piegusek z kremem budyniowym i nasionami chia to przepyszny deser. Nasiona chia słyną ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych(...)właściwości, które pomagają nam przede wszystkim na dostarczenie do organizmu dużej ilości błonnika. Błonnik ma za zadanie wymieść z nas wszystko co zalega w naszych jelitach. Takie ciasto z kremem budyniowym będzie zatem idealne na wszelakie okazje, przy których mamy wiele innych pokus jedzeniowych, niekoniecznie zdrowych. Ciasto z nasionami chia: 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 szklanka cukru

MamaOskarka
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 528

blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut  Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika(...)jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę

Różne smaki w kuchni
Tarta orzechowa 163

ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy  miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego

Przysmaki Karolki
Graham drożdżowe z rabarbarem 96

piecze na raz wszystko, dwa oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z pełnoziarnistej maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS NA GRAHAM DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki na graham drożdżowe z rabarbarem 350g mąki pszennej graham typ 1850 150g mąki pszennej jasnej(...)zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy

Dorota Smakuje
Do popoludniowej herbatki 111

cytryny wyczuwalny jest jej delikatny aromat. Mozna zastapic ja pomarancza jesli ktos woli. Wypiek jest niepozorny, ale bardzo smaczny i przyjemnie slodki, idealny do popoludniowej herbatki :-) Babkowe ciasto z Normandii skladniki: 300g maki + do obtoczenia rodzynek 200g cukru 250g serka ricotta 3 jajka 110g masla 2 jablka 50g rodzynek 2 torebki cukru waniliowego male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza(...)nastepnie make wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy obtoczone w mace rodzynki i skorke z cytryny. Tortownice (24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Jablka obieramy, kroimy na cwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Nastepnie kroimy je na plasterki o grubosci 1cm. Ukladamy na ciescie i posypujemy pozostalym cukrem. Pieczemy je w temperaturze

Przysmaki Karolki
Sernik Toffi 456

zaskoczyło nie opadł .  Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :) polecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód :  - 250 g maki pszennej typ 480 - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier puder w młynku do kawy ) - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego - szczypta soli(...)pieczenia - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta soli Polewa kajmakowa: - reszta kajmaku z puszki - 50 ml śmietanki 30 % - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku na pół godziny . Po tym czasie wyłożyć na blaszce i rozgnieść równomiernie ,można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować . Piekarnik rozgrzać

Wypieki Rene
Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem 166

jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha! Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej 7 jajek 210 g   masła lub margaryny, rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru Łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki(...)schłodzone masło, olejek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Na słodko lub wytrawnie
JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 275

roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste!  Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję !  Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. oleju

Marcepanowa kuchnia