Składniki: 450 g maki pszennej 1/2 szklanki erytrytolu 50 g masła 1/2 szklanki mleka 150 g śliwek suszonych ok. 1/3 szklanki alkoholu, u mnie domowa nalewka pigwowa, 40 g drożdży … Czytaj dalej Śliwkowe ciasto drożdżowe z konfiturą
czarrna od kuchnitygodnie. Dwie blaszki (keksówki) lub jedną dużą prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie. Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem. Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia. Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Składniki 1 kg mąki chlebowej żytniej 3/4 kg mąki
Eat me! Fit me!listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie. Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :) Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku w formie filmu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJednym z najbardziej popularnych ciast świątecznych jest makowiec. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy. Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę,że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:) Składniki 250 g mielonego maku 150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki) 2-3 łyżki miodu po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, … Czytaj
gotuj ze mnątylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta. Składniki (9 porcji): szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej szklanka zwykłej maki uniwersalnej 1/2 szklanki brązowego cukru łyżka proszku do pieczenia łyżka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli duże jajko szklanka jogurtu naturalnego
The Slow Life WifeWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne mięciutkie bułeczki z Makiem od HELIO . Łatwe w przygotowaniu, z kawą smakują wyśmienicie. Produkty Helio od lat goszczą w mojej kuchni. Masa makowa HELIO to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego, tradycyjnego smaku. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz(...)gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięczają nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również dobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Pierwsze masy makowe
Sama słodycz i szczypta chilicukru 3 łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec przesiać obie maki i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut, ale to zależy
Agusiowe smakołykicukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną (przed dodaniem można rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka), sok i startą skórkę z cytryny oraz mak. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni
bistro mamaczarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula
Kryzysowa Książka Kucharskawódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić. Galaretkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia, przełożyć do niej ciasto. Foremkę przykryć ściereczką lub torebką foliową i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Wyrośnięte ciasto posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem, makiem – jak kto lubi). Piec około 45-50 minut, wystudzić na kratce kuchennej
Kuchenne zapiski Edytyjedno z tych ciast, które można zrobić na szybko, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się szybko i równie szybko znika. ciasto : 1 szkl (150 g ) maki pszennej 0,75 szkl ( 165 g )cukru 115 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo : śliwki cukier
Polska Zupatłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami
Camilla w kuchni