ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:171/571)

Babka „Tulipan” 516

cukru wanilinowego (16g) 6 jajek 1/2 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ciemnego kakao Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem(...)połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Wszystkie masy dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy poszczególne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na sam koniec przez środek robimy nożem nacięcie wzdłuż blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Smaki Na Talerzu
BABKA 4 SMAKI 168

różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;)   Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 szklanki maku 1 kostka masła 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Polski Olej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek truskawkowy cukier puder do posypania Wykonanie: Masło ucieramy na puch z cukrem. Oddzielamy żółtka(...)koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej mak i mieszamy, do trzeciej wsypujemy kisiel, mieszamy. ostatnią część ciasta pozostawiamy białą. Do blachy wykładamy po łyżce na zmianę każdy kolor ciasta. Najpierw jedną warstwę następnie na górę kolejną. Patyczkiem mieszamy w cieście dość energicznie, żeby

Z Majeczką w kuchni
Wianuszki z makiem 157

. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka  miła praca z ciastem. Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy. Składniki 4 szklanki mąki pszennej(...)świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki cukru 200 ml kwaśnej śmietany 250 g masła dodatkowo 1 jajko suchy mak Na stolnicę przesiać mąkę, dodać posiekane masło, cukier,jajko i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na około 15 kawałków. Z każdej części uformować wałeczek o grubości ołówka. Z części wałeczka

O kuchni z uczuciem
Leśna pokusa... 749

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku mielonego krem budyniowy: 1 duży budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 szklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa(...)czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy w nagrzany do do 180°C piekarniku około 20 -30 minut. Przygotowujemy masę budyniową

kgwjanczewo
drożdżowe z makiem... 144

ciasto znowu wyrobić w robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji 97

Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Składniki na masę makową: 200 g maku gotowego do użycia (dostępny w Tesco) 1 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka(...)Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód. Piec

Przepisy Babci
TARTALETKI Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI 306

porcja pysznego kremu z serka mascarpone i dużo owoców to niebo w gębie dla każdego smakosza nie zbyt słodkich deserów! Idealne na lato ;) SKŁADNIKI (6 tartaletek): CIASTO: 100 g masła 200 g maki pszennej 100 g cukru pudru ok. 5 kropel olejku waniliowego 1 żółtko KREM: 200 ml śmietanki 30% (schłodzona) 250 g serka mascarpone (schłodzony) 3 łyżki cukru pudru

Calzonella.com
Makowiec zawijany 234

zrobiłam do kupienia np. w Biedronce) wówczas wystarczy jedynie zalać go wrzątkiem i po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 m, na każdy z nich wykładamy(...)maku i zawijamy roladę. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając ok 1,5 cm "luzu" pomiędzy ciastem a papierem ( dzięki temu ciasto nie będzie nam się rozwarstwiać) i ostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok 30-40 minut do złotobrązowego koloru.  Rozciąć papier i przestudzić. Lukier: 1 szklanka cukru pudru

Słodka Kraina Wypieków
Prosty chleb 66% żytni wg Hamelmana 120

pierwszy, trzymając się ściśle proporcji podanych w książce J.Hamelmana "Chleb". Ciasto było zbyt luźne na formowanie do koszyka więc upiekłem go w foremce. Posypany makiem i sezamem. Zarówno do zaczynu, jak i ciasta użyłem mieszanki mąki żytniej typ 2000 i 720 w stosunku 1:2. Prosty i smaczny chlebek, polecam! Zaczyn  10 g zakwas żytni razowy

Przepisy na domowy ser i chleb
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) 266

drożdże 100 mąka pszenna typ 650 100 woda Namacznka ze starego chleba 3 godziny  35 czerstwy chleb 35 woda Ciasto właściwe zaczyn 1 + zaczyn 2 + namacznka 210 maka żytnia typ 720 lub 1150 245 maka pszenna typ 650 210 woda 45oC 9 sól 35 ekstrakt słodowy Wstępna  fermentacja ciasta 40 minut w temperaturze 30oC. Potem formujemy w okrągły

Przepisy na domowy ser i chleb
PIJAK 137

WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK 1/2 SZKLANKI CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA 5 ŻÓŁTEK BUDYŃ WANILIOWY 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA(...)dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut  Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki.  ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez 30-40 minut. wystudzić Wyłożyć na biszkopt posmarowany

Darcia w kuchni
Dwukolorowa strucla świąteczna 164

Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g margaryny "Palma w złotym opakowaniu" Bielmar szczypta soli MASA MAKOWA: 1,5 szklanki suchego maku 400 ml mleka(...)zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE

Wanilia i Kardamon
Przekładaniec biszkopcikowy 139

się oprzeć, by nie zdegustować tego ciasta, które stanowi połączenie, właściwie trio : makowego, kakaowego, i białego, biszkoptowego, w połączeniu z dżemem wiśniowym to wspaniały smakowo miks, spróbujcie efekt - zapewniamy zawsze udany! Składniki: 2,5 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy nadzienie(...)utrzemy na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (odsypujemy 1 łyżkę). Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę biszkoptów, smarujemy połową dżemu, przykrywamy ciastem makowym

kgwjanczewo
Strudel z białym makiem 119

Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.   http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 jajka sól 1 cytryna 80 g masła 300 g maku białego 1 l mleka  40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany(...)maszynkę. Cytrynę sparzyłem i na drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem. Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania