Ciasto z masą budyniową, kruszonką i owocami. Pyszne, nie za słodkie, mięciutkie - najlepiej smakuje schłodzone. Składniki: na formę około 25 x 26 cm spód ciasta: 1/3 szklanki cukru, półtorej szklanki mąki, 200g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka(...)truskawek, ok 80 g borówek amerykańskich, garść malin, masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, kruszonka: 25 g masła, 50 g maki, 50 g cukru Przygotowanie: Spód ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
Lena Gotujedzisiaj za oknem, mokrą, zimną i ponurą. Dobrze chociaż, że śliwki węgierki pyszne i wyszły wspaniale knedle, które poprawiły mi humor....oby do Wiosny :) Składniki na ciasto: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli Dodatkowo : 15 śliwek węgierek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru
Gosia gotujeprzekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki . Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki 75 g jogurtu 3 łyżki oleju 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól. Nadzienie . 100g sera feta 1 łyżka mleka 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka
Kulinarny karnet Christopherapierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego Dodałam tylko miód, orzechy i suszone daktyle. Pycha! Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam Składniki: Ciasto na pierogi(...)mleko do sparzenia maku Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Farsz: Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekane daktyle i miód. Wszystko wymieszać. Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką
Oryginalny smakszczegolnie ze nie zostalo po nim sladu, a jedynie puste talerzyki. Bardzo wilgotne i owocowe, idealne na lato. Owocowe ciasto na jogurcie skladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki(...)Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac. Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka. Piec w temperaturze 180°C przez godzine. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem. Smacznego
Przysmaki Karolkimakowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu(...)łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie
Zainspirowana w kuchnitylko i włącznie na ten czas. Możecie je przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota :) Jako pierwszy spośród w sumie trzech przepisów z którymi nie zdążyłam przedstawiam Wam wypiek z makiem w bardzo ciekawej formie. Gdy postawicie na stole tę "gwiazdę" zamiast tradycyjnego makowca (lub obok niego ;)) wszyscy na pewno będą zaciekawieni. Oprócz majestatycznego wyglądu smakuje również bardzo dobrze :) Wykonanie(...)Every Cake You Bake // tortownica 22-26cm ~450g mąki (u mnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła ~70g cukru ~szczypta soli, ~250-300g domowej masy makowej Robimy zaczyn - drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy
chili & sugarTradycyjny polski makowiec Nie mniej znanym ciastem i często pieczonym w polskich domach jest makowiec . Zwany też struclą makową. Składa się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Rozwałkowane cisto drożdżowe przekładane jest masą powstałą ze zmielonego maku, cukru lub miodu, oraz bakalii. Następnie zwijany jest w kształcie wałka i pieczony. Lubiana i popularna karpatka Karpatka , to jedno z najsmaczniejszych ciast
ProstePesto.plBardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka(...)soku. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C. Pieczemy ok. 1 godz
W kuchennym oknie Ewydałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto(...)wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut
Moje domowe kucharzenieRolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni(...)masy makowej. Składniki: Rolada: 6 jajek 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 50 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej) 2 i 1/2 szklanki mleka Polewa: 50 g gorzkiej czekolady
Kuchnia MagdaLenyodsączyć po ok. 10 minutach. Mak i orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec(...)resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodzielasem. W kuchni króluje kapusta kiszona i grzyby, lecz ja Was dzisiaj zapraszam na kawałek drożdżowej strucli dla odmiany nadzianej nie tylko makiem ale i nadzieniem orzechowym. Pychotka! Przepis na struclę makowo-orzechową: CIASTO: 220 g mąki tortowej typ 405 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru z wanilią 1 jajko(...)minut. Gdy rozczyn podwoi objętość dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli masło i zagniatamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Gotowe ciasto zawijamy w filię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. NADZIENIE MAKOWE: 100 g mielonego, suchego maku 125 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (do smaku) 1/4 szklanki rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy aromat
Rozpustne gotowanieCiasto: 30g drozdzy 2,5 szklanki maki 3 lyzki oliwy z oliwek 0,5 lyzeczki soli 0,5 lyzeczki pieprzu 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki mleka Do naczynia wsypujemy make i drozdze pokruszone. Wszystko razem laczymy Dodajemy oliwe z oliwek, sol, pieprz i mieszamy Nastepnie stopniowo dodajemy rozcienczone melko z woda(...)rozczyn musi byc cieply) i ugniatamy Gotowe ciasto przykrywamy sciereczka i pozostawiamy w cieplym miejscu na ok. 1h Skladniki do pizzy: 300g kielbasy 100g bekonu 200g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy starty ser zolty ( wedle gustu) Kielbase, pieczarki, cebule i papryke kroimy i przesmarzamy ( wszystko osobno, cebule
Klaudynkowa kuchniazajecie szczegolnie ciezkie. Ciasto jest dosc proste, takie jak na pizze byc powinno. W polaczeniu z dodatkami tworzy pozywne danie. Oczywiscie moje dodatki podyktowane byly tym co bylo aktualnie w lodowce, ale jak ktos woli dodac cos innego to nie ma problemu. skladniki: okolo 1 kg ziemniakow 3 jajka 100 ml mleka 8-10 lyzek maki sol, pieprz szczypiorek papryka(...)mocarella bazylia olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola. Przygotowane ciasto wykladamy na natluszczona blache do pizzy lub forme od tarty. Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°C W tym czasie umyta
Przysmaki Karolki