Mazurek pomarańczowy 125pasem,więc trzeba przyśpieszyć trochę przygotowania. Ja dziś zrobiłam już Schab z suszonymi owocami i właśnie skończyłam "Mazurek pomarańczowy" z gorzką czekoladą. Takie ciasto piekłam poraz drugi w życiu, mój pierwszy mazurek był z makiem,. Był super, mam nadzieję,że ten będzie przynajmniej tak samo dobry. SKŁADNIKI: ciasto: 3 żółtka 200 g masła 300g mąki 100 g cukru pudru
Kuchnia Beaty
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 191wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość
Maślane ciasteczko
Kokosowe placuszki z truskawkami 417przygotowaną mieszanką sypką. -Wyrobić łyżką /lub robotem/ jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/ dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta , na środek wcisnąć połówkę truskawki i smażyć placuszki /na wolnym
Zakamarki mojej kuchni
Pierogi z makiem 146przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy nałożyć farsz- mak z bakaliami i zlepiać pierogi. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewać miodem
Tradycyjna Kuchnia
Pączki 212wyrobić ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło oraz spirytus i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być sprężyste i lśniące, jeżeli będzie za rzadkie dodać jeszcze nieco maki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto jest dość kleiste dlatego do formowania pączków najlepiej nabierać na dłonie odrobinę mąki i następnie odrywać z z ciasta kawałki wielkości kurzego jajka (pączki
Mix smaku
Eklerki 479Eklerki: Skladniki: 400 gr maki 220 gr masla 300 ml wody 8 jaj szczypta soli Maslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy szczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka ubijamy po ostudzeniu ciasta. Szpryca nakladamy ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 C, pieczemy 25-30 min. Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy
Smaki Edyty
Słoneczne bułeczki 160Sięgnęłam więc po kurkumę, która nadała bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki. Słoneczne bułeczki z kurkumą i makiem Składniki: (na 10 bułek(...)jajko 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki maku dodatkowo: 3 łyżki mleka Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami wody. Dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić zaczyn na 10-15 minut. Po tym czasie do przesianej mąki dodać zaczyn, resztę wody, sól i jajko, zagnieść ciasto. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z masą makowo bakaliową 230żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku, 200 ml mleka, 50 g cukru brązowego(...)ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Przygotowanie: masa makowa: W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy. ciasto: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Całe jaja ubijamy
Moniki Smakołyki
Drożdżowki, Ślimaczki cynamonowe czyli Niedzielne Śniadanie odc.65 201się wyrabia, ładnie formuje, a jak smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis z "O chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki 200 ml ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki(...)białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru, łyżka maki i mleka. Mieszamy i odstawiamy by mocno się spieniły. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, tak by tłuszcz się rozpuścił. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, rozczyn, i cukier. Stopniowo dolewamy mleko z masłem, na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, ja robiłam to hakiem miksera. Ciasto powinno być gładkie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z truskawkami 268Składniki: 250 g maki pszennej 200 g mąki żytniej T720 2 jajka 1/2 szklanki słodzika, u mnie erytrytol 40 g drożdży + łyżeczka cukru 1 szklanka mleka
czarrna od kuchni
Naleśniki z serem i sosem malinowym 190Nadzienie 400 gramów sera twarogowego mielonego 2 żółtka 50 gramów cukru 1 cukier wanilinowy Sos malinowy 150 gramów malin mrożonych cukier według uznania 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Naleśniki Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy naleśniki. Nadzienie Ser rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy do sera
Andzia Pichci
Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami 123Przepis na łatwą tartę upieczoną na bezglutenowym spodzie. Kruchy spód upiekłam bez dodatku masła, na bazie mąki kukurydzianej oraz maki z ciecierzycy. Ta druga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz
Healthycreations.pl
Sernik z kulkami makowymi 180Sernik z kulkami makowymi Połączenie dwóch pysznych ciast, czyli kremowego serniczka z aromatycznym makowcem, a wszystko zwieńczone delikatną bezową pianką. Niebo w ustach! Składniki
Blog z Apetytem
Makowiec z wiśniami 306Makowiec na krucho drożdżowym cieście z wiśniami i gotowa masą makową. Prosty makowiec przy którym nie ma dużo pracy. CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej
https:KKuchniaMniam
Sernik świąteczny z bakaliami 221Jakie ciasto upiec na Święta? Strucla z makiem, piernik, pierniczki a może miodownik? W każdej rodzinie poza tradycją są przecież różne gusta więc piecze się to co lubi rodzina. U nas na pewno będzie keks i makowiec, ale będzie też sernik i to nie byle jaki. Sernik świąteczny z bakaliami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Czekoladowiec bez mąki 183Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło
Różne smaki w kuchni
Lodowy torcik czekoladowy 242Torcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt
Wrzosowa Polana
Keks marcepanowy z bakaliami 192może dlatego, że przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania
Obiad gotowy
SERNIK STRACCIATELLA 165Sernik stracciatella to jeden z pyszniejszych serników. Jest kremowy, czekoladowy i bardzo smaczny.
Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy chlebek pszenno - żytni. 235łyżeczka cukru Wykonanie : Obydwie mąki wymieszać z solą i szczypiorkiem w dużej misce. W wodzie rozpuścić drożdże z 1łyżeczką cukru, dobrze rozmieszać i wlać do maki razem z oliwą. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto. Dobrze wygładzić, przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić
Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki z makiem i wiśnią w czekoladzie . 200kolejna propozycja pysznych babeczek z makiem i Wiśnią w czekoladzie od Eterno . Do upieczenia babeczek użyłam papilotek od PapilArt . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 200 g mąki tortowej 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g masła 1 kopiasta łyżka maku Wiśnie w czekoladzie od Eterno Lukier(...)cytryny na czubeczek wykałaczki fioletowego barwnika Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę z proszkiem i mak. Delikatnie wymieszać. Do papilotek nakładać ciasto do 3/4 wysokość a następnie po jednej wiśni w czekoladzie. Piec w temperaturze 180 stopni około 17/18 minut do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem
Sama słodycz i szczypta chili
Pijak wg siostry Anastazji 287Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu, połączenie maku, kokosu i kremu mega pyszne <3 Przepis pochodzi z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm, nie wychodzi zbytnio wysokie. Czytaj więcej
Pychotkaaa
Makowiec zawijany, bardzo wilgotny 530W tym roku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony
Ana Mari's world
Makowiec zawijany, bardzo wilgotny 531W tym roku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony
Ana Mari's world
Drożdżowa strucla makowa 205Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie
Wanilia i Kardamon
Czekoladowa rolada 202Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja Delicja
68. Tofurniczek z mango - serniczek z tofu 208Smutno jest zasypiać i budzić się samemu, kiedy obok nie ma ukochanej osoby. Tęsknota mnie rozpiera i już nie mogę doczekać się piątku. Po głowie chodzą
Be Fit Be Strong
26. Mini tarta na spodzie orzechowym z kremem awokado 240Nadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś tak
Be Fit Be Strong
Co ma wspólnego HP z kruchymi ciasteczkami? 188makiem 175 g masła 75 g cukru pudru szczypta soli 2 łyżki soku pomarańczowego 250 g mąki 3 łyżki maku skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części
bistro mama
Rogaliki orzechowe 183Miałam tygodniową przerwę od garów, bo to inni mi dogadzali podczas pobytu w Grandhotelu Tiffi w Iławie, gdzie odbyły się też Mistrzostwa Polski w grillowaniu o
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 201gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli
Wielki apetyt
Babka Wielkanocna 232Dziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit Babka Wielkanocna Składniki; jajka - 5 szt mak mielony - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 15 dag margaryna - 250 g cukier - 3/4 szkl tłuszcz do formy Przygotowanie : Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski(...)parze na puszystą masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusi
BEZGLUTENOWY PIEGUSEK 275jest Wielkanoc. Piegusek to bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciasto na białkach, z dużą ilością maku. Lekkie, puszyste i naprawdę kuszące. Polecam z całego serca! PIEGUSEK BEZGLUTENOWY /z zeszytu Babci; zmodyfikowany;/ 5 białek sok z 1 pomarańczy 100g rozpuszczonego masła 1 szklanka maku (u mnie mielony) 1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku(...)odrobiną soli, dodając pod koniec cukier tak, aby rozpuścił się w pianie podczas ubijania i sprawił, że ta stanie się lśniąca i zawarta. Mieszam przesianą mąkę z proszkiem oraz makiem. Dodaję porcjami do ubitych białek, mieszając drewnianą łyżką bardzo delikatnie, aby składniki się połączyły. Na samym końcu wlewam wystudzone masło oraz sok z pomarańczy, uprzednio wyciśnięty i przecedzony. Mieszam
W kuchni Karmel-itki
Ekologiczne amarantuski z białym makiem Symbio 185syropu z agawy (można zastąpić miodem) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie banany rozgniatamy widelcem. W dużej misce mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy
Zawsze głodna!
Ciasto ananasek 1271Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przekładaniec składający się z makowo – kokosowego biszkoptu, masy budyniowej oraz delicji i galaretki pomarańczowej. Smakuje wyśmienicie Polecam
Marta Gotuje
Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 190Na święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta blog
Wiśniowa fantazja 7314Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makowy biszkopt przełożony w środku budyniową masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do
Marta Gotuje
Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej! 164mąki pszennej - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut. MAK: - 1 puszka gotowej masy makowej - paczka bakalii - 100 ml koniaku - 4 krople zapachu pomarańczowego - 3 białka Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się
SMYKWKUCHNI
Strucla z makiem 265Bardzo lubię struclę makową, nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorącą ukroiłam, smakowała rewelacyjnie:) Strucla z makiem SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle CIASTO: żółtka - 3 szt cukier waniliowy- 1 szt margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka
Kuchnia Danusi