ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:185/571)

Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 152

Strudel Składniki. 45 dag maki pszennej 450 3 dag drożdży 5 dag cukru 3 żółtka surowe 5 dag masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać

Kulinarny karnet Christophera
Seromakowiec z kajmakiem 314

Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?  Robiły go już nasze babcie, potem Mamy,  ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża(...)takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :)  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500  ½ kostki  masła ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: ½ kg maku ½ szklanki cukru 2 łyżki masła 3 jajka 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych 100 g mieszanki keksowej

Wanilia i Kardamon
Przepisy na słodkości 2193

watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe  Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe(...)kawowe Ciasto Zebra Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką Ciasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniem Ciasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodami Ciasto z jagodami (ucierane)  Ciasto z morelami I Ciasto z morelami II Ciasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórka pomarańczową 134

bardzo podbija jego smak.Robilam juz dwa razy te pyszne slimaczki i zdecydowanie stawiam na wersje z dodatkiem ziela angielskiego.Musicie koniecznie sprobowac.To jest pyszne! Skladniki na ciasto na 8 sztuk: 250 g maki pszennej 550 125 g mleka 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy 40 g masla 40 g cukru Skladniki na nadzienie: 100 g suszonej zurawiny(...)mleko.Dodac wiorki masla.Make przesiac do misy,dodac pozostale skladniki i wyrobic na gladkie,jednolite ciasto.Mise przykryc folia spozywcza i odsatwic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. jeszcze raz krotko ciasto wyrobic i rozwalkowac na prostokat  o wielkosci 25x30 cm.ciasto posmarowac 2-ma lyzkami roztopionego masla i wylozyc przygotowana mase zurawina.Rownomiernie rozprowadzic.Zwinac w rulon wzluz dluzszego boku.Podziekic na 8 rownych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka z rodzynkami 132

wlac mleko,dolozyc wiorki masla i podgrzac.Nie roztapiam masla do konca.Wlewam mleko do maki z plywajacymi nadtopionymi kawalkami masla. do misy robota odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc(...)soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci. wyrzucic ciasto na blat,ogazowac i delikatnie podsypujac maka i podzielic na dwie rowne czesci.Zlozyc kilkakrotnie i umiescic w wysmarowanych olejem keksowkach.Mozna oczywiscie zaplesc w warkocz.Wtedy odlozyc na blache wylozona papierem do pieczenia.Odlozyc do powtornego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy sernik na zimno z nutką cytrynową - zdrowiej być nie może 183

Sernik to bez wątpienia jedno z ciast, które najczęściej gości na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam  niecodzienną odsłonę tego deseru. Jest on bardzo prosty w wykonaniu

Smiling Shrimp
Bagietki z zimną fermentacją 208

ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy 190-200 g zakwasu pszennego sztywnego (50% wody) dokarmiony 7 godzin wcześniej, urósł 2,5 raza

Przepisy na domowy ser i chleb
Wegański makowiec 107

inne uroczystości rodzinne. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Ponadto mak, jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić(...)wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 200g wiórków kokosowych, 5 daktyli, 250ml soku z pomarańczy. Do przygotowania polewy będziesz potrzebować: tabliczkę wegańskiej gorzkiej czekolady, łyżkę oleju kokosowego, 2 łyżki wiórków kokosowych.   1. Do garnka wsyp mak

Z notatnika dietetyka
Wigilijne pierogi z makiem 150

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.  Nadzienie makowe: 150 g maku 300 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 25 g rodzynek 50 g orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżka cukru 1 żółtko

Salonik smaków
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 174

czas, jeszcze trochę świąteczny, niczym Trzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej(...)agawy lub miodu Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy

Moja Mama Gotuje
Odwrócone ciasto z ananasem 83

błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera . Odwrócone ciasto z ananasem – Składniki: 100 g masła 80 g cukru brązowego ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa) 240 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka maku 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej(...)formy. Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta). Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem. W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Do mokrych składników wsypać

Moja Delicja
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 189

masła, roztopionego Masa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g maku, zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania(...)się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto

Moje Kuchenne Rewelacje
Choinka drożdżowa z masą makową 128

ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) 120 ml letniego mleka 120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek) 3 żółtka (jajka L) 25 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli 1 roztrzepane jajko do pomalowania kulek przed pieczeniem na masę makową: około 200 g sparzonego i zmielonego maku(...)lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto wyrasta, teraz przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej: Mak przekłam do miski, dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciasta: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany

Uwaga Babcia Gotuje
Muffinki z niebieskim kremem 157

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: 30-60 min     -PORCJE: 6 Muffinki z niebieskim kremem CIASTO 1 szklanka mąki 1/4 szklanka maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia MASA 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix barwnik spożywczy niebieski DODATKOWO owoce, np. brzoskwinia(...)pokrojony w małą kosteczkę owoc (może być np. ananas, brzoskwinia lub truskawka). Śmietanę 30% ubijamy, dodajemy cukier puder, śmietan fix i barwnik niebieski. Przekładamy do babeczek. Oprószamy wyciągniętym wcześniej ciastem (lekko sproszkowanym. Dekorujemy wg uznania

Gotuję Testuję