ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:193/571)

Keks makowo-pomarańczowy 137

Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi. 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka suchego maku  150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego  1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy drewnianą łyżką. 2. Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.  3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto

Szefowa kuchni
Chleb graham pszenny 136

wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C. Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj

Kuchnia w czekoladzie
Babka tulipan 105

SKŁADNIKI: mąka-2 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy -1 opak kisiel wiśniowy -1 opak PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek.  Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)żółtkowej, utrzeć.  Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.  Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.  Ciasto podzielić na 4 części.  I część dodać kisiel pomarańczowy.  II kakao  III mak  IV kisiel wiśniowy  Wszystkie masy dokładnie wymieszać.  Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy

Kuchnia Danusi
Tort makowy z masą czekoladową 189

kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2  szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki pszennej 10 jaj 2 łyżeczka proszku do pieczenia(...)sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.  2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa

Apetyczna babeczka
Zebra z kremem karpatkowym 172

CIASTO: jajek - 5 szt cukier - 1 szkl maka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: masło - 50 dag cukier - 1,5 szkl mleko - 1 litr budyń waniliowy- 3 op perełki CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek

Camilla w kuchni
Ruskie pierogi pszenno-żytnie 166

które powoduje, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej elastyczne podczas lepienia. Ruskie pierogi pszenno-żytnie podsmażane podane zostały z dodatkiem cebulki. Przepis dla 2 osób: Na ciasto: 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki wrzącego mleka szczypta soli + sól do gotowania Na farsz: 1/2 kostka chudego twarogu, 2 ziemniaki, 1 szt. cebula, 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta a'la makowiec 174

Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana(...)nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić

Pyry na Gaz
Makówki Śląskie 240

jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane. Składniki: wek krojony* 30 dag zmielonego maku 2 litry mleka 70 g masła 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru** 100 g rodzynek(...)rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem, miodem i masłem, dodać maku, gotować około 15-20 min na niskiej mocy palnika. Mieszać od czasu do czasu, pilnując, by mleko z makiem się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. (Masa jest bardziej płynna). Na dno miski wyłożyć parę kromek

My sweet a life
Tort migdałowy w paski 301

przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar. Składniki: (na tortownicę 26cm) Ciasto migdałowe: 4 jajka 60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych) 120g cukru 50g maki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Masa migdałowa: 124g masła 24g cukru 2,5 jajka M 125g migdałów nieblanszowanych(...)Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.    Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm 180 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
Tort Caprese czyli włoski murzynek 176

dziećmi. Daje duże pole do popisu. Można zamienić czekoladę lub bakalie. Ja w swoim torcie caprese dodałam migdały, orzechy włoskie i mak. Jeśli będziecie przygotowywać ten tort z dziećmi to pamiętajcie pominąć alkohol. Polecam to ciasto na piknik! Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 125 g margaryny Palma firmy Bielmar 120 g cukru 70 g mielonych migdałów 70 g mielonych orzechów(...)włoskich 70 g maku 10 g kakao 4 proszku do pieczenia 4 jajka likier migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem. Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje bakalie i proszek do pieczenia. Krótko

Ciasta z tradycjami
Metrowiec 162

Metrowiec                  Składniki: ciasto : jajka - 8 szt cukier - 2 szkl maka - 3 szkl kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia -3 łyżeczki Olej Rapso-16 łyżek woda -16 łyżek Masa : mąka -8 łyżek czubatych cukier -8 łyżek masło -1 i 1/2 kost mleko -3 szkl Polewa : cukier -4 łyżki woda -1 łyżka kakao

Kuchnia Danusi
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 155

beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży por 1/2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na drożdżach 155

maki żytniej chlebowej Młynomag op drożdży instant (7 g) łyżeczka soli łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka miodu 300 ml ciepłej wody Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą wodę i miód, mieszamy i wyrabiamy ok 10 minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i wygładzamy powierzchnię zwilżonymi dłońmi. Posypujemy makiem. Przykrywamy

Smakołyki Asi
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 184

Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam i uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z włoskiej restauracji. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 70 g maki orkiszowej 1 łyżeczka soli ¾ szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 2 cebule czerwone (nie zbyt duże) 1 papryka 2-3 pomidory (1 puszka pomidorów

Pyza i Surówka