ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:199/571)

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 191

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)chia 100 g gorąca woda  potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski  30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz małymi porcjami dodatkowe 35 g wody. Delikatnie wgniatamy sól w ciasto, wstępnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka 97

Koła Gospodyń Wiejskich w Cmolasie. Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 12 jajek 300 g cukru pudru 9 łyżek bułki tartej 300 g suchego maku Masa kawowa: 3 jajka 5 łyżeczek cukru kryształu 400 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: 50 g mielonych lub siekanych orzechów włoskich(...)odcedzamy go i mielimy dwukrotnie. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo mak i bułkę tartą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Po wystygnięciu ciasto

Trzeci talerz
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 160

łatwy sposób można ją pokroić i podzielić na porcje, rozchodzi się lotem błyskawicy ;-))) Spójrzcie na listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania dania. SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki Stovit(...)kaparowe marki Bulerias dodatkowo do podania możesz użyć: Jarzębiny do mięs czy też Borówki, bądź Żurawiny. Polecam Wam markę Stovit, pyszny smak jak u babci ze słoiczka.  WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki, dość energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty ciastem i nakłuwamy

SMYKWKUCHNI
czekoladowe ciasto bez jajek,masła,mleka 114

Składniki 100gr. maki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyzki miodu- 4 jesli ktos lubi slodsze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego tutaj 60 ml wody 5 łyżek oliwy z oliwek opcjonalnie wanilii 1 łyżeczka Wykonanie nie ma żadnych jajek ,mleka,ani masła a mimo to ciasto jest smaczne ,soczyste i szybko sie robi . Nagrzac piekarnik

w mojej kuchni
KAWOWE DELICJE 111

koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do przygotowanej wcześniej blaszki o wymiarach 20x 30 cm. Posypać suchą kawą mieloną.   Ciasto 2: 6 białek 1 szklanka cukru 5 łyżek maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopt

Niespełnione zdolności kulinarne
kruche z owocami 154

Blaszka (20 x 30 cm), Składniki na ciasto: 1 ½ szkl. (300g )mąki krupczatki 1 szkl. (200g) maki białej orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche Piana 5białek 1 szkl. (200g)drobnego cukru 1 budyń bez cukru (40gr.) dowolne owoce,dżem,powidła

w mojej kuchni
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 170

miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut

kgwjanczewo
Mako - sernik 163

zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg  suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa - 1 kg sera(...)puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę  wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190 o C. Masa makowa -  mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną

Świat Smaku
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 650

Przepis na delikatne, puszyste i niezwykle smaczne bułeczki drożdżowe z serem. Bardzo przypominają mi smakiem te z dzieciństwa. Bardzo lekkie ciasto drożdżowe z pysznym serowym nadzieniem i słodką pomada. Pycha! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 ML CIEPŁEGO MLEKA 300 G MAKI PSZENNEJ 2 ŁYŻKI CUKRU 1/3 ŁYŻECZKI SOLI 1 JAJKO 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 30 G MASŁA MASA SEROWA: 150 G TWAROGU(...)ŁYŻKA MLEKA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: DO MISKI WLAĆ CIEPLE MLEKO, WKRUSZYC DO NIEGO DROŻDŻE, DODAĆ CUKIER I DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DODAĆ JAJKO I PRZESIAĆ MAKE. ZACZĄĆ ZAGNIATAĆ CIASTO. CIASTO WYROBIĆ MOŻNA RĘCZNIE LUB MIKSEREM PLANETARNYM. KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZA DO CIASTA WLAĆ ROZPUSZCZONE I WYSTUDZONE MASŁO. CIASTO WYRABIAĆ 10 MINUT. DO MOMENTU AZ PRZESTANIE SIĘ KLEIĆ DO RAK. GOTOWE

Pani M - kuchnia smakowita
Słodkie środy - Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą 192

jest trudne ale jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny.  Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą  SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru(...)cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut.   Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykłądamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Arbuzowiec 428

Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto makowe: 3 białka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza(...)krojenia) z wysokości około 30 cm. Co nam to da? Biszkopt nie opadnie. ;) Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy. Potem dodajemy mąkę i mak, mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy 30 minut w 160 stopniach.  Wyjmujemy z blachy u i również

Czerwona Porzeczka
Koperty z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami 157

olej, masło mak, sezam, płatki chilli (opcjonalnie) 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać olej i masło, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pieczarki i dusić około 20 minut, tak by cała woda odparowała. Doprawić do smaku przyprawami. Pieczarki przestudzić i dodać starty żółty ser. Ciasto pokroić w kwadraty, na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz(...)skleić. Koperty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać np. makiem. Piec w temp. 200*C około 20 minut. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Ciasto jabłkowe z makiem 112

jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą

ciasta i desery czyli na słodko
Ciasto jabłkowe z makiem 120

jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą

Camilla w kuchni
BABKA PANETTONE + FILMIK 111

Panettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech.  Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się

Kulinarne Fantazje Marioli