Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna(...)Podawać. Smacznego! Chlebki drwala Chlebki drwala listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli
moj przepis napiekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka. Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory. Przedstawiony chleb jest wspanialy(...)wody 8 g zakwasu Namaczanka z ziarnami przygotowujemy 4-8 godz wczesniej 63 g ziaren (np.sezam,siemie lniane,slonecznik) 75 g wody 8 g soli Ciasto wlasciwe: pszenny zakwas namaczanka z ziarnami 132 g maki pszennej 550 175 g maki pszennej pelnoziarnistej 135 g wody 4 g swiezych drozdzy bio (dalam 1 lyzeczke suchych) Wykonanie: Dzien wczesniej,najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto zostawiamy w cieple na 15min. Następnie, możemy ciasto posmarować żółtkami jaj rozmąconymi z wodą z cukrem. Możemy je również posypać cukrem grysikowym, makiem, czarnuszką lub kruszonką. Czas i temperatura pieczenia zależy od rodzaju ciasta. Ciasto drożdżowe bez rozczynu. Drożdże (typu instant) rozcieramy w naczyniu z cukrem, dodajemy ciepłe mleko. Jajka ubijamy mikserem, po czym dodajemy do nich rozmiękczone
SmartBake.plcukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni a masa serowa: 400 g sera 150 g maku 2 jajka 100 g śmietany 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: 125 g mąki 75 g cukru 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki(...)ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki. masa serowa: Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę
Bon appetit mon amiePyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju(...)skórka z 1 cytryny 200 wiśni Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej Helio 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze
Domowy Smak Jedzeniazmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy(...)ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały
Smaczne Potrawyzmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy(...)ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały
Smaczne Potrawyzmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy(...)ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały
Smaczne PotrawyJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami
Mienta blogobawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci, odrobinę go zmodyfikowałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 24 cm: 125 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 150 g mielonego maku 4 jajka, żółtka oddzielone(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do makowej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy
My Culinary ArtSkładniki : margaryna - 250 g jajka - 9 szt mak suchy mielony - 300 g wiórki kokosowe - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka aromat migdałowy sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek jabłka - 700 g cukier puder - 200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć(...)utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak , wymieszać Następnie dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy 20x36 cm. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusiwsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się klei(...)już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na równych 12 części. Z każdej części uformować kulę
moj przepis nawsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się klei(...)już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na równych 12 części. Z każdej części uformować kulę
moj przepis naprzepis na tradycyjną Arabeskę , czyli serniko-makowiec. Tym razem postanowiłam zrobić jasną wersję tego ciasta, tak, by jego nazwa jeszcze bardziej pasowała do bloga :-) Kruche ciasto na spodzie, na nim masa z białego maku i śmietanowa (która "udaje" serową ;-), a całość oblana jest polewą z dodatkiem mleka w proszku i posypana orzeszkami ziemnymi. Sama polewa smakuje podobnie
Arabeska waniliowa