Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Do miski
Kuchnia Danusipóźniej smak chlebka, ale także jego niezwykle oryginalny wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: • 300 g ciepłej wody • 600 g maki pszennej • 40 g świeżych drożdży • 1\2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soli • 40 g oleju Masło ziołowe: • 1 gałązka pietruszki • 3-4 listki bazyli • 2 duże
W mojej kuchniświeżych drożdży Masa makowa: 5 łyżki miodu 100 g cukru bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały) ilość według upodobania 50 g masła 300 g maku zmielonego 1/2 szklanki mleka Sposób wykonania ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać tak aby było letnie. Drożdże i 2 łyżeczkę cukru rozpuścić w 4 łyżkach mleka. Odstawić
kgwjanczewopodanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami. Składniki na zaczyn: 190 g zakwasu żytniego 220 g maki żytniej 160 g wody Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu(...)chlebowej 300 ml wody Od 0,5 do 4 g drożdży 10 g soli Dodatkowo: 1 rozmącone jajko Ziarna lub mak do posypania Sposób wykonania: Gotowy zaczyn połączyć z mąką, wodą, solą i drożdżami i zagnieść gładkie luźne ciasto. Całość pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w temperaturze 25 stopni C. W przypadku gdy robimy
Na słodko lub wytrawniełyżki mleka * mak WYKONANIE .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno(...)Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto
w mojej kuchnimąka pszenna – 70-80 g KREM TOFFI: * masło – 130 g * syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) – 130 ml * maka kajmakowa – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Czekoladę roztapiamy z masłem nad kąpielą wodną, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, syrop Toffie oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem delikatnie i krótko
Ostra na Słodkojednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie.... Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę: 4 szklanki maki 30 dag margaryny 1 szk cukru 1/2 kostki smalcu 2 jaja(...)Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Wyrobić ciasto, jeśli się zbyt klei to wystarczy podsypać mąką pszenną. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć
Apetyczna babeczkaczas zleciał, że zanim się obejrzałam trzeba było ruszać do Kampinosu. Ale ciasto spełniło swoją funkcję - smakowało i zaspokoiło pierwszy głód (a ja pozałatwiałam swoje sprawy;) Jedynymi dodatkami były żółty ser i posypka mix przygotowana z maku i siemienia lnianego (zdrowo też jest;) nie podaję konkretnych składników, weźcie(...)proporcje zależą od tego ile sera lubicie, jak cienko rozwałkujecie ciasto i ile gwiazdek wytniecie. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego plastry żółtego sera pokrojonego na małe kawałki, tj. paski, trójkąty i kwadraciki wielkości środka każdej wyciętej gwiazdki mak + siemię lniane do posypania (opcjonalnie sezam, pokruszone orzechy) 1 małe jajko roztrzepane + pędzelek do smarowania forma do wycinania ciastek - gwiazdka (oczywiście może
Zasmakuj Kuchnipowodzeniem zastąpić klasyczny makowiec. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Ciasto jogurtowe bez nabiału Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. W diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem
Dieta bez mlekaoliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli 5 dag drożdży Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka
Apetyczna babeczkadeserów, aby nie piec 5 różnych ciast i tym sposobem powstały muffinki, delikatne uwielbiane przez naszego synka ale urozmaicone o włoskie orzechy i mak. Całkiem przyjemne połączenie i tym sposobem nie będziemy piekli oddzielnie ciasta makowego na świąteczny stół, a do połowy masy na muffinki następnym razem damy łyżkę kakao ;) Z tej porcji cukru chociaż wydaje się, że jest(...)oblać czekoladą, nie dosładzajcie ich, nie ma potrzeby. Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pełna łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki maku 6 łyżek oleju 1 szklanka mleka dodatkowo: papierowe papilotki forma na muffinki cukier puder odrobina mleka barwnik różowy posypka w serduszka lub inne wzory Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wkładamy do dużej miski
Życie zaczyna się w kuchniPyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka(...)ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko
W królestwie smaków BeatyPyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta, jabłek oraz bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu
Kulinarne Fantazje MarioliKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldkilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku! Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek
Kuchnia MagdaLenyobyć się bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera " Świąteczne przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany 36 % czekoladowa polewa: 300 g dobrej
Dzieje kuchennej WiewióryŚwiętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi. 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka suchego maku 150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy drewnianą łyżką. 2. Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto
Szefowa kuchni