ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:195/571)

Pleciony drożdżowy kołacz z serem 195

miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rodzynek Ciasto: Suche składniki wymieszać w misce. Masło podgrzewać z mlekiem aż się rozpuści. Do maki wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem

Smakołyki Asi
CIASTO " CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI " 1099

dałam 1 szklankę) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana)    Masa:   50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze  Ciasto:  białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz(...)dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki maki pszennej do drugiej dodajemy kakao do trzeciej części kisiel wiśniowy do czwartej mak Każdą część lekko mieszamy do połączenia składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce,tworząc kręgi. Ciasto pieczemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 218

powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie nie rozpadają się

kgwjanczewo
Obwarzanki 111

sposobu przygotowania, czyli obwarzania. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie jak wiele ciast drożdżowych z mąki, wody, drożdży i soli. Ciasto powinno urosnąć, następnie jest formowane i ponownie pozostawiane do wyrośnięcia. Jednak kluczowe w przygotowaniu obwarzanek jest „obwarzanie” czyli wkładanie na chwilę do wrzątku i obgotowanie ich (stąd nazwa). Gotowe obwarzanki posypuje się solą, makiem lub sezamem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)odstawiamy na 10 min. W przypadku kiedy używamy drożdży suchych pomijamy przygotowanie rozczynu. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko, sól oraz masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 równych części. Każdą część formujemy na walce długości około

To co lubię - gotuję i polecam
Rustykalna drożdżówka z malinami 182

jest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata Czego więcej chcieć? Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie, jednak przepis nie zawiera mleka, masła, ani jajek. Jest to przepis jak najbardziej w wersji wegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki(...)składniki starannie z sobą mieszamy. W osobnym naczyniu mieszany mąkę z płaskurki, mąkę z amarantusa i proszek do pieczenia. Następnie do „mokrych” składników dodajemy powili połączone maki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe jak ładnie odchodzi od ręki. W razie potrzeby można podsypywać odrobinę mąka, jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy

Cookery.pl
Rustykalna drożdżówka z malinami 176

jest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata Czego więcej chcieć? Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie, jednak przepis nie zawiera mleka, masła, ani jajek. Jest to przepis jak najbardziej w wersji wegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki(...)składniki starannie z sobą mieszamy. W osobnym naczyniu mieszany mąkę z płaskurki, mąkę z amarantusa i proszek do pieczenia. Następnie do „mokrych” składników dodajemy powili połączone maki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe jak ładnie odchodzi od ręki. W razie potrzeby można podsypywać odrobinę mąka, jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy

Cookery.pl
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 245

Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej(...)użyć do tego łyżki maczanej w wodzie). Formy należy wcześniej natłuścić i wysypać mąką lub otrębami gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy.Wierzch ciasta wygładzić (łyżką maczaną w wodzie) i posypać ulubionymi ziarnami( u mnie dynia i mak). Dodatkowo skrapiam jeszcze ziarna wodą, wówczas mam pewność , że po upieczeniu nie będą odpadać. Ciasto wykładamy do połowy form. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Smaczne Zdrowe
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 369

dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką. MASA MAKOWA: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ). Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olejek migdałowy. Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy.. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno(...)czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ). Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem

Ostra na Słodko
Ciasto półkruche z owocami sezonowymi 136

prawda ciasto piekłam pierwszy raz i jak zwykle nie było napisane w jakiej blaszce piec ,Ciasto wyrosło wysokie bo dałam do mniejszej blaszki 24 na 24 ,Ale powinno być w większej , przygotowanie ciasta 500 g mąki przesiewamy przez sitko ,dodajemy proszek do pieczenia 2 łyżeczki oraz cukier kryształ 180 g .Dodajemy jeszcze na koniec łyżeczki sól ,oraz margarynę 200g(...)wyrabiamy na jednolitą masę i wyłożyć na blaszkę ,Jeżeli wyłożycie na mniejszą ciasto będzie wysokie ,a jeżeli na większą to ciasto wyrośnie tylko nie będzie już tak wysokie jak na zdjęciu.Nakładamy owoce sezonowe .ja mam tu maliny i borówki. Robimy kruszonke. 7 łyżek cukru 7 łyżek maki i oleju wszystko razem wyrobić i pokruszyć na cieście .Piec

Moje Wyroby
Parówki w cieście francuskim 112

szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę. Polecam na nadchodzącego Sylwestra :) Przepis oczywiście można dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze The post Parówki w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Magia grudnia i pyszne ciasto 457

obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie. Ciasto piernikowe skladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka lyzeczka cynamonu lyzeczka przyprawy do piernikow lyzeczka kakao lyzeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie skladniki

Przysmaki Karolki
Bułki jogurtowe 137

jogurtu naturalnego , 60g miękkiego masła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto

Gotuj Się Kto Może
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 273

szybko wyrabiamy ciasto i przechowujemy przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając wzdłuż brzegów ranty z ciasta, Podpiekamy placek do lekkiego zarumienienia i odkładamy do wystudzenia. Składniki [MAK]: 50 dag maku 30 dag cukru pudru 2 jaja i białko 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy Wykonanie: Mak należy sparzyć, odsączyć na sicie(...)razy przekręcić przez maszynkę. Ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła lub margaryny bakalie aromat cytrynowy Wykonanie: Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy

psgotujemy
Bułki kwiatuszki z makiem 168

łyżeczka soli, 80g masła, jajko do posmarowania, 2 łyżki maku do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże, cukier, 3 łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, resztę mleka, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto. 3. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Siedem kuleczek lekko dociskając łączę(...)sobą tworząc kwiatuszka. Przygotowane kwiatuszki układam na blaszce. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte kwiatuszki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Krupczatkę pszenną, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 182

Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka(...)włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: 1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś

Kuchnia w czekoladzie