Pyszne bułeczki z makiem i kruszonką,idealne do szklanki zimnego mleka.Jedne z moich ulubionych,zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż kupne.Polecam wypróbować. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki (typ 450) 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 3 jajka 100 g masła Drożdże pokruszyć do letniego mleka,dodać łyżeczkę mąki i cukru.Wymieszać i odstawić(...)Następnie wsypać mąkę,dodać drożdże i masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich 40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru Mak zagotowujemy
Anielskie wypiekiklik jest przekładane masą. Tą wersje ciasta pieczemy w wąskiej wysokiej blaszce o wymiarach 34 x 10 . podaje składniki jeszcze raz mimo że są na blogu 1 margaryna 6 łyżek oleju 6 jajek 2 szklanki mąki wrocławskiej 1 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki mąki 2 łyżki maku 2 łyżki kakaa ciemnego przygotowanie Margarynę utrzeć(...)sztywno, jak będzie sztywna dodać pozostały cukier czyli 1/2 szklanki i miksować.,pianę dodajemy do pozostałej masy i wymieszać łyżką na jednolitą masę . Ciasto dzielimy na 3 części do miseczek 1 części dodajemy mak i mieszamy 2 części mąkę i wymieszać 3 dodać kakao wymieszać Teraz jak już mamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masy. Pierwsze wykładamy masę makową
Moje WyrobyBędę do nich wracać bo są naprawdę smaczne. Masło orzechowe jest delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciastkom delikatności i kruchości. Trzeba uważać przy wałkowaniu i wykrawaniu bo ciasto jest bardzo delikatne. Składniki: 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 5 łyżek masła orzechowego 1/2 kostki margaryny 1 łyżka gęstej śmietany. Wykonanie: Mąkę, cukier
Agusiowe smakołykikwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej szczypta soli 1 żółtko 4 łyżki zimnej wody Wykonanie: pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć z dwoma rodzajami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ładniki Ciasto pó łkruche 1 jajko 1 łyżeczka cukier waniliowym 75g mas ło 250g maka typ 450-500 1 łyżeczka proszek do pieczenia Wykonanie Sk ładniki ciasta połączyć ręcznie ,lub robotem. Następnie wyłożyć wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników. Nastawić piekarnik na 180°C . Wstawić ciasto
w mojej kuchniładniki Ciasto pó łkruche 1 jajko 1 łyżeczka cukier waniliowym 75g mas ło 250g maka typ 450-500 1 łyżeczka proszek do pieczenia Wykonanie Sk ładniki ciasta połączyć ręcznie ,lub robotem. Następnie wyłożyć wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników. Nastawić piekarnik na 180°C . Wstawić ciasto
mojej kuchnipianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia. Składniki: na ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany do dekoracji(...)cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoże stworzycie całkiem nową i własną tradycję? ;) Ciasto makowo-kokosowe z kremem budyniowym i żurawiną przepis na formę 26x36 cm Składniki na ciasto: 10 białek 190 g drobnego cukru 5 żółtek 190 g mielonego maku 150 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów szczypta soli Składniki na krem kawowy: 500 ml mleka 120 g drobnego cukru 3 łyżki kawy(...)gęsta i błyszcząca (jak na bezę), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka - po jednym. Następnie powoli dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz mielone migdały. Mieszamy powoli, szpatułką, uważając, by piana nie opadła. Piekarnik nagrzewamy do 170 ºC. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Zimne przekrawamy
Ratunku obiadciasto rękami kilka minut, aż będzie odstawać od ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika(...)termomixem: Zaczyn robimy tak jak w przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy do termomixa (jeśli używamy drożdże instant, pomijamy przygotowywanie zaczynu), wlewamy mleko, olej, dodajemy sól oraz maki (mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, wyrabiamy ciasto 2minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej Jeśli podwoimy ilość składników możemy za jednym razem upiec dwa chlebki. Przepis na chlebek graham w wersji
KulinarneImpresje.plsmaku. Polecam Wam ! Przepis na 12 małych bułek 1/3 szklanki siemienia lnianego 300 ml wody ( w 120 ml moczymy siemię lniane, pozostałe 180 dodajemy do ciasta) 3 g suchych drożdży instant 225 g maki chlebowej białej 113 g mąki chlebowej pełnoziarnistej 4 g soli Wykonanie Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane w 180 ml ciepłej wody -przykryjcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszkl. oleju 1/2 szkl. suchego maku 250 g margaryny(...)żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem
Słodkości i nie tylkomeksykańska. Prawdziwe, tradycyjne meksykańskie burrito jest ubogie, składa się z jednego, dwóch składników. To amerykanie je przerobili na swoją modłę. Ale nieważne.... Ważne, że było pyszne ;) Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula(...)papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka
Marder&Marder ManufactureKopytka-kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich.Do przygotowania ciasta ziemniaczanego nalezy uzywac ziemniakow sypkich,rozsypujacych sie w czasie gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic samodzielne(...)Skladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju do ciasta 1 lyzka oleju do gotowania Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo sie je formowac rekami,dodac make,jajko i wyrobic gladkie,sprezyste ciasto.Pamietac nalezy ,ze tajemnica udanych kopytek jest formowanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego zachęcam. Jeśli znajdziecie czas, to naprawdę warto. Składniki: Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody 60 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę(...)odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wlać wodę z ogórków i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować wodą. Można posypać makiem. Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 1 godzinę
Agusiowe smakołyki