ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:204/571)

CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 211

Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej(...)użyć do tego łyżki maczanej w wodzie). Formy należy wcześniej natłuścić i wysypać mąką lub otrębami gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy.Wierzch ciasta wygładzić (łyżką maczaną w wodzie) i posypać ulubionymi ziarnami( u mnie dynia i mak). Dodatkowo skrapiam jeszcze ziarna wodą, wówczas mam pewność , że po upieczeniu nie będą odpadać. Ciasto wykładamy do połowy form. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Smaczne Zdrowe
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 333

dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką. MASA MAKOWA: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ). Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olejek migdałowy. Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy.. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno(...)czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ). Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem

Ostra na Słodko
Ciasto półkruche z owocami sezonowymi 69

prawda ciasto piekłam pierwszy raz i jak zwykle nie było napisane w jakiej blaszce piec ,Ciasto wyrosło wysokie bo dałam do mniejszej blaszki 24 na 24 ,Ale powinno być w większej , przygotowanie ciasta 500 g mąki przesiewamy przez sitko ,dodajemy proszek do pieczenia 2 łyżeczki oraz cukier kryształ 180 g .Dodajemy jeszcze na koniec łyżeczki sól ,oraz margarynę 200g(...)wyrabiamy na jednolitą masę i wyłożyć na blaszkę ,Jeżeli wyłożycie na mniejszą ciasto będzie wysokie ,a jeżeli na większą to ciasto wyrośnie tylko nie będzie już tak wysokie jak na zdjęciu.Nakładamy owoce sezonowe .ja mam tu maliny i borówki. Robimy kruszonke. 7 łyżek cukru 7 łyżek maki i oleju wszystko razem wyrobić i pokruszyć na cieście .Piec

Moje Wyroby
Parówki w cieście francuskim 70

szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę. Polecam na nadchodzącego Sylwestra :) Przepis oczywiście można dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze The post Parówki w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Magia grudnia i pyszne ciasto 421

obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie. Ciasto piernikowe skladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka lyzeczka cynamonu lyzeczka przyprawy do piernikow lyzeczka kakao lyzeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie skladniki

Przysmaki Karolki
Bułki jogurtowe 102

jogurtu naturalnego , 60g miękkiego masła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto

Gotuj Się Kto Może
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 235

szybko wyrabiamy ciasto i przechowujemy przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając wzdłuż brzegów ranty z ciasta, Podpiekamy placek do lekkiego zarumienienia i odkładamy do wystudzenia. Składniki [MAK]: 50 dag maku 30 dag cukru pudru 2 jaja i białko 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy Wykonanie: Mak należy sparzyć, odsączyć na sicie(...)razy przekręcić przez maszynkę. Ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła lub margaryny bakalie aromat cytrynowy Wykonanie: Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy

psgotujemy
Bułki kwiatuszki z makiem 136

łyżeczka soli, 80g masła, jajko do posmarowania, 2 łyżki maku do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże, cukier, 3 łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, resztę mleka, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto. 3. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Siedem kuleczek lekko dociskając łączę(...)sobą tworząc kwiatuszka. Przygotowane kwiatuszki układam na blaszce. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte kwiatuszki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Krupczatkę pszenną, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 148

Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka(...)włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: 1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z burakami i cukinią 108

Margherita   Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania:  180 minut Proporcje  na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: 2 podłużne cukinie

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka wspaniała 132

Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto,  tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane

Apetyczna babeczka
Bułki śniadaniowe 72

około 2 godziny. Ciasto na bułki śniadaniowe musi wyrastać tuż po zagnieceniu, a także po uformowaniu bułeczek. Warto dać czas temu ciastu, aby efekt zadowolił. Przed pieczeniem bułeczki należy posmarować żółtkiem z mlekiem i opcjonalnie posypać czarnuszką, makiem czy sezamem lub upiec bez dodatków. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i chrupiące. Doskonałe nawet z samym masłem. Te bułki możecie(...)wody 6 łyżek oleju żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania opcjonalnie: czarnuszka, mak, sezam do posypania papier do pieczenia Przepis 1 W misce umieszczamy mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Następnie stopniowo dodajemy wodę i olej. Mieszamy składniki, a następnie po ich połączeniu zagniatamy ciasto około 10 minut, aż nabierze jednolitej, zwartej konsystencji. 2 Ciasto powinno odklejać się swobodnie

Kuchnia Bazylii
Pierogi smażone z farszem z kapusty i grzybów 150

imprezach rodzinnych. Przepis jest dość wiekowy, korzysta z niego już trzecie pokolenie, więc i Wam przypadnie do gustu, a właściwie do smaku. Co potrzeba na ciasto: 5 jajek + 3 żółtka, 1 kg maki tortowej typ 450 + do podsypywania, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3/4 szklanki letniej wody przegotowanej, 2 pełne łyżki oleju Co potrzeba na farsz do pierogów(...)odparowania płynu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Farsz powinien być nieco pikantny. Gdyby okazało się, że jest za mało słony, dosypcie troszkę soli. Farsz możecie zrobić dzień wcześniej niż ciasto, możecie go również zamrozić i wykorzystać dużo później. Wykonanie pierogów: Do miski lub na blat dajemy mąkę, jajka z żółtkami, śmietanę, olej, mieszamy najpierw łyżka, a następnie wyrabiamy ręką. Dolewamy

Bułka z Chlebem
Placki z mąki kasztanowej 78

pyszne śniadanie lub kolacje. Znacie mąkę kasztanową? Na blogu znajdziecie przepis z jej użyciem na Ciastka z maki kasztanowej i Chleb z maki kasztanowej – zapraszam do wypróbowania! Dla mnie to kwintesencja jesieni! Zapraszam Was też do innych jesiennych wpisów: Ciasta jesienne 85 przepisów 100 pomysłów na jesienny obiad Surówki jesienne PRZEPIS NA PLACKI Z MĄKI KASZTANOWEJ Składniki: 1 szklanka(...)maki kasztanowej 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 dojrzały banan 1 jajko 1,5 szklanki maślanki 1 łyżka roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jak zrobić placki z mąki kasztanowej: Zaczynamy od obrania banana i rozgniecenia jego miąższu na papkę. Następnie

Dorota Smakuje
torcik makowy z kremem tiramisu i truskawkami... 160

Składniki: CIASTO MAKOWE UCIERANE: mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki(...)wlać do niej zimny kefir i wlać do jajek, rózgą połączyć składniki do masy wsypać cukier, mak zmielony suchy, proszek do pieczenia, sodę, sól i rózgą zmiksować, wsypać mąkę tortową i połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45 minut, do suchego partyczka, ciasto dobrze wystudzić, przekroić

W Mojej Kuchni Lubię