ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:210/571)

DOMOWE BURGERY WIEPRZOWE – najlepsze! 95

przecież spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą. Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców na przeciery. W każdy przypadku będzie działać niezawodnie! Maszynka jest niewielka, zmieści się bez problemu w małej kuchennej szafce czy na blacie. Swoim

Ostra na Słodko
Wiśniowa fantazja 171

ciasto idealne połączenie smaków, wiśnie, krem karpatkowy, mak, mmmm... Oczywiście przesadziłam z polewą i wyszła twarda, nie do pokrojenia więc i zdjęcia nie są odpowiednie. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 32 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Makowiec drożdżowy 132

wodzie, pozostałe składniki przekładamy do miski, wlewamy drożdże i wyrabiamy pulchne, elastyczne ciasto, gdyby było zbyt twarde dolać trochę mleka, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. MAK: • 300 g maku • 2 łyżki miodu • 1 łyżka masła • 1 jajko • 4-5 łyżek cukru • 1 łyżka kaszy manny • 1 szkl. mleka(...)wodę, zagotowujemy, odstawiamy na ok. 20-30 minut, żeby mak się zaparzył. Podgrzewamy mak ciągle mieszając (żeby nadmiar wody odparował), do gęstego maku dodajemy jajko, cukier, kaszę mannę, masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając

KUCHNIA POLSKA
Rugelach – rogaliki z nadzieniem orzechowym 197

tradycyjne żydowskie rogale, pieczone z okazji święta Chanuki. Tradycyjnie, znajdziemy w nich nadzienie z orzechów, ale spotkamy również warianty z nadzieniem z marcepanu, czekolady czy maku a nawet z wytrawnym nadzieniem. Oryginalne ciasto jest delikatne i miękkie. Co ciekawe, pierwotnie bazowało na drożdżach, ale obecnie częściej piecze się je z dodatkiem sera lub w innych wariantach przepisu, na kwaśnej śmietanie

Mieszam w Garnku
Makowiec na kruchym spodzie 296

wyklejać dno formy, ugnieść na płasko Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto. Składniki na masę makową: 600 g maku 500 g jabłek 200 g masła 250 g drobnego cukru 5 duzych jaj, osobno białka i żółtka 70 g kaszy manny po 50 g rodzynek, orzechów, kandyzowanej

Proste Potrawy
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 97

Bułki były tak dobre, że chyba poeksperymentuję z ich wegetariańskim nadzieniem Górę posypałam sezamem i czarnuszką, ale możecie nie sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi. Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety + brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów, można

Mieszam w Garnku
Bajgle, precle, obwarzanki 137

jako pierwszy pojawił się na moim blogu. Jest on równie krakowski co Wawel i Sukiennice. Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem. Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami. To żydowskie pieczywo z wyraźną dziurką w środku. Posypane

FITBUuK
Kluski z makiem 155

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam

To co kocham
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 264

nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić

Powiedz dietom nie
Cepeliny klasyczne z soczewicą bezglutenowe 155

odsącz na sicie. Kiedy woda z ziemniaków ustanie, odlej wodę, zbierz z dna krochmal. Dodaj do ziemniaków. Ugotowane połącz z surowymi i dodaj ok szklanki maki ziemniaczanej. Wyrabiaj aż zrobi się zwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było.  Wyjmij masę na blat, zrób gruby wałek i podziel

AZgotuj!
Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami 158

prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę

Pychotkaaa
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 148

prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę

Pychotkaaa
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 159

Prawdę mówiąc to powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki

Moje domowe kucharzenie
Tarta sernikowa z truskawkami 110

ciasto pół margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1,5 szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie

Gotowanie jest łatwe
Zupa dyniowa z zacierką 106

mąki 1 jajko 1 ½ litra mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Dynię obrać, zalać 2 szklankami wody, ugotować, odcedzić i przetrzeć. Z maki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto. Następnie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować w wrzącym mleku. Połączyć z dynią, doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
chleb na zakwasie z miodem 175

uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki. Tak wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( wierzch chleba posypujemy makiem) i o dstawiamy w ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy

Miód i pieprz
Najprostszy chleb żytni na zakwasie 181

Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki  200 g maki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, zostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Jabłko-mięta na trawienie 112

lasu, nie będę przywoływać licha...ale coś nie bardzo się czuję .. Może to kwestia potężnych kawałów wspaniałego tortu, a może po prostu nie mogę jeść maku? Nie wiem...wiem jedno, że do ciast wszelakich i do wypiekow dość ciężkich...najlepsza herbatka to jabłko i mięta. U mnie  BiFix Niezwykłe połączenie orzeźwiających liści mięty oraz jabłka to wspaniałe bogactwo aromatu

Z Kuchni Do Kuchni
Szare kluchy z boczkiem 152

ziemniaków. Wodę z ziemniaków  zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie nie rozpadają się

kgwjanczewo
Greckie pełnoziarniste wianuszki sezamowe-Griechische Sesamringe 105

maki) 300 g maki pszennej pelnoziarnistej 1/2 lyzeczki soli 1 lyzka oliwy z oliwek 1 filizanka sezamu Wykonanie: Drozdze z miodem rozpuscic w wodzie.Gdy "rusza"z maka zarobic gladkie,lsniace ciasto.Wyrabiac 10 minut.Pozostawic ciasto na 15 minut.Po tym czasie dodac sol,oliwe i polowe sezamu.Jeszcze raz wyrobic i pozostawic do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc uformowac 6 krazkow.Ulozyc na blaszce wylozonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka- pycha 195

soli 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki  przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej maki , ponieważ zależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się  do rąk. Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić

W kuchennym oknie Ewy
Kołocz śląski z jabłkami 155

paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto z nadzieniem z sera lub z maku albo z jabłkami. I tę ostatnią wersję wam dzisiaj przedstawiam. Wyrób mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Swiateczny sernik 166

utrzymac warstwy ciasta. Poeksperymentowalam wiec i do przepisu wprowadzilam pare swoich zmian. Sam sernik tez przygotowalam w zupelnie innej formie, co mysle, ze bylo doskonalym rozwiazaniem. Do tego jego piernikowo-pamoranczowy smak utwierdzil mnie w przekonaniu, ze to byly sluszne decyzje. Polecam wiec moj eksperymentalny swiateczny sernik :) Sernik na piernikowym spodzie skladniki: 125g masla 1i 1/3 szklanki maki 1/2 szklanki(...)pieczenia 3 lyzki kakao 2 lyzeczki przyprawy do piernikow masa serowa: 750g sera poltlustego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 1/2 szklanki mleka 1 lyzka maki olejek pomaranczowy wykonanie: Maslo roztopic. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac ze soba, dodac stopione i przestudzone maslo. Powstanie cos w rodzaju kruszonki. Ciasto wykladamy na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia. Cukier puder utrzec

Przysmaki Karolki
Makowiec z jabłkami 130

Składniki na ciasto mąka pszenna, 250g masło, 125g cukier, 120g żółtka, 2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto(...)zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy

Gotowanie moimi oczami
GWIAZDKI Z MAKIEM 160

Kluski z makiem to tradycyjna potrawa na wigilijnym stole. Nie zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle(...)gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała

Kuchnia MagdaLeny
Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec 216

makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i obsypać delikatnie suchym makiem. Spróbujcie, polecam. Do zawijanego drożdżowego makowca można użyć domowej lub kupnej masy. Ja dziś postawiałam na tą drugą opcję. Masa Helio sprawdza się tu doskonale, starczy na dwa makowce. Składniki(...)miski mąkę, do mąki dodajemy 2 żółtka jaj, małą szczyptę soli i naszą mieszankę z rondelka. Na koniec wlewamy drożdże. Całość wyrabiamy ręką, tak długo aż będziemy mogli z ciasta uformować kulę. W razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne (wyrabiamy około 5 minut). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy

Słodkie okruszki
Smaczne kąski w cieście piwnym 611

krewetek tygrysich 250 g piersi kurczaka ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne   3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko  szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dodatkowo dipy Prymat Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki

Monia miesza i gotuje
1535. Sekrecik 166

Przepis  na sekrecik znalazłam w gazetce Najlepsze ciasta, ale później okazało się , że jest i necie np. tutaj. ..ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia..i jest smaczne...według mnie można dać więcej jabłek i np.pokrojonych w większą kostkę lub cieńsze plaserki. 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl.maku 1 margaryna Kasia 4 jajka 3 jabłka 2-3 łyżki(...)pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane i pokrojone w ćwiartki  jabłka  ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut,na 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami

Moje domowe kucharzenie
Ptasie mleczko z białą czekoladą. 115

ozdoby z serduszek, dodają mu romantyczności :) Jak to mówią, przez żołądek do serca :) Życzę Wam dużo miłości. Kochajcie się i szanujcie, nie tylko w walentynki, ale każdego dnia :) Ciasto piekłam w małej blaszce, 27x18. Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa: 500 ml. śmietanki 30 % 1 galaretka krystaliczna 3/4 szklanki(...)tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 1 galaretka czerwona (u mnie truskawkowa) 1,5 szklanki gorącej wody Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 15 minut. U mnie wystarczyło 13 minut. Gotowe ciasto, zostawić

Agusiowe smakołyki
Kokosowa babka z polewą i bakaliami. 132

się wykonać 10 pysznych przepisów z produktami, które otrzymałam. Firmie  HELIO bardzo dziękuję za współpracę i zaufanie. A Was zapraszam na pyszną babkę :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 20 dag masła lub margaryny 10 dag  wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa: 3 łyżki(...)łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 1 łyżeczka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek

Izabelawkuchni
Ciasto marchewkowe 154

które przełamują miękką strukturę ciasta, jest miękkie i  wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak... ... ach, coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki * maka pszenna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 3/4 szklanki * jajka- 2 duże * orzechy włoskie- 5 szt. * pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka) * soda oraz proszek(...)łyżeczka * mielony kardamon,  gałka muszkatołowa,  przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka- 250 ml * cukier trzcinowy- 2 łyżki * orzechy włoskie- 4 szt. * cynamon- do posypania Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać. Dodać startą marchewkę

Kraina Miodem Płynąca
Rolada makowa 130

ciasto: 3 szkl. mąki, 5 dag drożdży, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru,   6 łyżek śmietany 30% lub 36%,   Składniki na masę makową: 0,5 kg maku, 4 łyżki cukru, 3 łyżki rodzynek, olejek migdałowy, 2 łyżki masła lub margaryny, 4 białka, 0,5 l gorącej wody   Wykonanie: Mak zalać(...)rodzynki, olejek migdałowy i masło. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodką masę dodajemy więcej cukru. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z makiem. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia   w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową

Passion of Cooking
Ciasto trzepane 2247

razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami , które również zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić(...)pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Łyżką wykładać ciemne ciasto porcjami

O kuchni z uczuciem
Apple Pie 92

nadzienie ciasta: około 1 kg jabłek (ja wybrałem championy) sok z połowy cytryny 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka maki Do wykończenia: 1białko z jajka 2 łyżki cukru  Przed przygotowaniem ciasta masło pokrójcie na kawałki i wrzućcie do zamrażalnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy parę kropel soku z cytryny i zmrożone kosteczki masła. Teraz przy

Kuba Gotuje
Drożdżówki z makiem 187

drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g margaryny   Wykonanie ciasta na drożdżówki : Do misy wlewam ciepłe mleko , dodaje do niego cukier i drożdże , mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 3 łyżki maki , mieszam. Powstaje zawiesina , zostawiam ja pod ściereczką na 15 minut. Po 15 minutach dodaje rozpuszczoną margarynę , jaja i mąkę. Włączam(...)brzegów . Składamy ciasto jak kopertę  ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :)    Masa makowa wykonanie: Gotuję wodę 200 ml i wsypuje suchy mak do wrzątku mieszam koło 10 minut . Zostawić do ostygnięcia

Różowa kuchnia