ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:219/571)

Wieniec drożdżowy z masą z białego maku 114

masła Mak zalej wodą i wstaw na kuchnię. Gotuj 10 minut. Wyłącz płytę i zostaw na godzinę. Mak odcedź na sicie i na gazie (kupisz w aptece). Mak przełóż do maszynki do mielenia i zmiel z cukrem i daktylami dwukrotnie. Masę przełóż do garnka dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, podgrzej masę. Nie ma być gorąca, ale chodzi(...)łyżki masła. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego ma znaczenie wielkość jaj czy wilgotność powietrza, dlatego zbadaj ciasto ręką. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel na dwie części.  Rozwałkuj na blat posmaruj masą z maku.  Przetnij blat w poprzek i zroluj dwie rolki. Każdą natnij wzdłuż. Przekładaj jak warkocz.  Blaszkę wyłóż papierem

SMYKWKUCHNI
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 164

Jabłecznik królewski jest tak pyszny że jago nazwa sama mówi za siebie. Puszysty biszkopt z jabłkami o cytrynowej nucie pod pierzynką z bitej śmietany smakuje po

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik tradycyjny 194

Składniki: -1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -10 dkg margaryny -0,5 szklanki cukru pudru -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao -aromat śmietankowy(...)miksujemy. Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy. Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru. Miksujemy. Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Trochę inny makowiec 176

makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć(...)makowiec dla zabieganych. Składniki: 3 białka 170 g mąki 4 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki maku  garść suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego 3 łyżki mleka w proszku  50 g wiórków czekoladowych 50 g roztopionej czekolady Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 148

doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam! Skladniki na 16 buleczek: 500g maki (250 g maki pszennej 550 i 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej) 250 g puree z dynii (upieczonej wczesniej w piekarniku) 140 ml mleka(...)odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W miedzyczasie przygotowac mase orzechowa.do przelozenia buleczek.Do mielonych orzechow dodac plynne skladniki tak, by powstala gesta masa dajaca sie latwo rozmarowac. Wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 60x40 cm.Rozmarowac mase orzechowa i zwinyc ciasto w rulon.Z rulonu odciac 16 kawalkow.Kazdy kawalek rozciagnac i skrecic wokol osi.Ukladac na blaszce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką 138

Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ciepłego 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: mak sypki do posypania chleba mleko ciepłe do posmarowania chleba masło lub margaryna do posmarowania blaszek mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego chleba z makiem: 1. Drożdże(...)Gdyby ciasto  było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasta nie zagniatamy, składniki łączymy ze sobą łyżką lub widelcem. 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wlewamy olej, następnie na stolnicy posypanej mąką zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przynajmniej 10 minut. Zagniecione ciasto przekładamy

Izabelawkuchni
SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM + FILMIK 113

Sernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKOWIEC JAPOŃSKI DLA ZABIEGANYCH 124

starte na grubych oczkach jabłka i olejek migdałowy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch turach dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy ok 1 godz w temp. 170-180 st. C ustawienie góra dół. Po przestudzeniu możemy polać polewą. Ja robiłam z połowy porcji. Przepis

Pani na deser
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 180

koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała.   Składniki : 6-8 szt. ciasto:   20 g świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej, 250 g maki pszennej, ½   łyżeczka soli, 250 ml wody, 1 łyżeczka soli, farsz: 1 kg młodej cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia, ¼   łyżeczki pieprzu(...)gorgonzola, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy do wysokiej miseczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii. Cukinię

Moniki Smakołyki
QUICHE ZIOLOWY 110

lyzki bulki tartej peczek pietruszki rozmaryn tymianek oregano szalwia bazylia 2 zabki czosnku 250 g twarogu 4 jajka 2 lyzki smietany kremowki 1 lyzka maki ziemniaczanej sol, pieprz, galka muszkatalowa Foremke tradycyjnie smarujemy tluszczem, wykladamy ciastem francuskim, ktore nakluwamy widelcem i posypujemy 1 lyzka bulki tartej. Twarozek wymieszac z jajkami, dodac smietane i make ziemniaczana. Na koncu dodac posiekany czosnek

Przysmaki Karolki
Owsiany muffin z jabłkiem i orzechami 146

Jesienna pogoda już się powoli do nas przebija. Wrzesień niestety nie rozpieszcza i sprawia, że mam ochotę na coś dobrego z dodatkiem jabłek i cynamonu. I

Healthy food explorer
Strucla kakaowo-kokosowa 217

proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki powideł śliwkowych 10 dag kokosu Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na strucle z makiem . Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, cukier wanilinowy, posiekać. Dodać(...)jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie makowo-kokosowe i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć luźno papierem do pieczenia. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie

Praktyczna pl
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 155

momencie, w którym ciasto staje się  bardziej zwarte łyżkę zamieniamy na własną dłoń (robotów planetarnych to nie dotyczy) i wyrabiamy ciasto dotąd aż stanie się gładkie. Ja w sumie wsypałam cztery i pół szklanki mąki.  Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ciasto na noc do lodówki (12 godzin(...)ciasto ogrzeje się do temperatury pokojowej. Potem odstawiamy miskę w ciastem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno  dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Autorka podpowiada: "Aby wiedzieć, że ciasto wystarczająco wyrosło, delikatnie naciśnij je palcem: jeżeli wciśnięty dołeczek  zostaje w cieście, jest gotowe do dalszej obróbki." Po tym czasie jeszcze raz należy wyrobić ciasto

Blondynka Gotuje
Zupa gulaszowa cygańska 108

liść laurowy, sól, pieprz Ciasto na kluseczki: 1 jajko ok. 100-200 g maki (na oko) Wykonanie: Mięso przesmażamy na oleju, dodajemy cebulę i dusimy 20 min. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem(...)zalewą ze słoika! Kluseczki: jajko zagniatamy z mąką, tak aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto formujemy w rulon i kroimy na ukos, tak aby powstały kluseczki. Kluseczki wrzucamy do gotującej się zupy. Jak kluseczki zaczną wypływać to znak, że już są gotowe.  Zupa jest gotowa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU