ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:219/571)

Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie 153

cukru 75 g żółtek 140 g jajek 75 g oleju Rapso 320 g wody 19 g soli 25 g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto żółtko roztrzepane z łyżką wody Składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na stół i zagnieść dość ścisłe ciasto. Zostawić je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie. Następnie

Moje domowe kucharzenie
Placuszki marchewkowe 205

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy startą marchewkę z cebulką. Dodajemy roztrzepane jajka oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące możemy dodać jeszcze odrobinę maki. Rozgrzewamy oliwę i formujemy płaskie placki. Placki muszę być dość cienkie, by dobrze się upiekły i w środku nie pozostały surowe. Smażymy po 4-5 minut

Mania Gotowania
ROGALE MAŚLANE (zdjęcia krok po kroku) 182

Dzisiaj zapraszam na delikatne, maślane rogaliki. Są pyszne! Zrobiłam je z gotową masą makową (nie miałam czasu, żeby robić ją sama). Bardzo wszystkim smakowały. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 180

polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-) Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto: 8 jajek 200 g cukru trzcinowego 160 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 2 wafelki Lusette cappuccino  6 łyżek oleju 1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie.  3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone

kruche babeczki
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 171

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika!  Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni(...)masy makowej.  Składniki: Rolada: 6 jajek 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 50 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej) 2 i 1/2 szklanki mleka Polewa: 50 g gorzkiej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
Kwitnący tulipan 142

pory, omijałam widocznie szerokim łukiem.  Składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki cukru 6 jaj 1 kostka margaryny 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maku 2 opakowania kisielu wiśniowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Wykonanie: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem(...)przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek.  Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.  Do formy wykładam na przemian

Ciasteczkowy Potwór
Musztardowe bułki 162

Był chleb z musztardą ,a teraz pora na  bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej  250 g mąki pszennej razowej  20 g drożdży piekarskich  100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki]  1 łyżka miodu  200 ml ciepłej wody(...)wlać do zagłębienia w mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać sól i musztardę i wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą

Moje domowe kucharzenie
Makowiec z orzechową bezą. 147

solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami do uzyskania luźnej kruszonki. Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. MASA MAKOWA: wg.  tego  przepisu 2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g) 400 ml mleka 25 g masła 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru(...)Drożdże rozcieramy w mleku, dodajemy do masy makowej razem z żółtkami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.     Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, odcinamy 1/3 i wkładamy z powrotem do lodówki

Rozpustne gotowanie
Bułeczki pszenne. 166

soli 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: trochę mleka trochę maku Mąkę z solą wsypać do miski, dodać masło, następnie wlać zaczyn i ciepłą wodę. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Ja jak zwykle ułatwiłam sobie pracę i wyrobiłam mikserem z hakami :) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć(...)końce dookoła, aż się złączą, wtedy je skleić. Może zdjęcia trochę Wam pomogą. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut

Agusiowe smakołyki
Truskawki ach truskawi 209

danie, pelne smaku i aromatu. Twarogowe racuchy z truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka pol lyzeczki soli otarta skorka z polowy cytryny 50g maki 50g sultanek 60g margaryny lub oliwa cukier puder do posypania wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, obieramy i przeciskamy przez praske. Z masla, cukru i jajek ubijamy puszysta mase. Dodajemy(...)oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu okolo 2 lyzki jogurtu naturalnego

Przysmaki Karolki
Mini pierogi ruskie z masłem palonym 152

solankowy śmietankowo kanapkowy, który sam w sobie jest słony, to soli do smaku  dodajemy  dopiero po połączeniu wszystkich składników. Ciasto: Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotujemy w dużej misce. 150 g maki przesiewamy do miski. Do przegotowanej, gorącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej mieszamy

Moniki Smakołyki
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 132

aromatyczny,wilgotny,po prostu pyszny.Niezwykle prosty do zrobienia,bo ciasto jest genialne do wspolpracy.Takze goraco polecam! Sama bede go powtarzac wielokrotnie,to pewne. Skladniki na ciasto ( 1 ogromny 0,5 m strudel) : 300 g maki + maka do podsypania 60 g cukru 1 szczypta soli 1 1/2 lyzki skorki startej z cytryny 150 ml mleka 1 lyzeczka suchych drozdzy(...)zurawiny 1 lyzka cynamonu 50 g cukru 50 g amarettini (wloskie ciasteczka) 1 zoltko+1 lyzka mleka na glazure Wykonanie: °Mleko podgrzac,rozpuscic w nim maslo.Wszystkie suche skladniki na ciasto wymieszac,umiescic w misie robota,wlac mleko z maslem i wyrabiac okolo 10 minut,do powstania gladkiego,elastycznego ciasta.Uformowac kule , przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z rabarbarem 148

razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury. Ciasto z rabarbarem i Amaretto skladniki: 300g rabarbaru 200g maki 170g cukru + 20g 3 jajka 3 lyzki Amaretto 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oliwy cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki(...)Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy. Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch kladziemy reszte owocu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature

Przysmaki Karolki
Cygańskie ścieżki 225

polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek 400 g serka z wiaderka(...)pieczenia, wlać olej cieniutkim strumieniem i delikatnie wymieszać wszystko łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z części dodać odpowiednio: 2 łyżki mąki i 4 żółtka łyżkę kakao kisiel wiśniowy 3 łyżki maku Każdą z mas wymieszać, aż do połączenia się składników. Blaszkę (u mnie 30x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewać

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania