ciasto. Warto sięgną ć po "gotowca" w torebce. Wybierajmy jednak świadomie - czytając sk ład takich produktów. Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta Majonezy Kętrzyński Skład mieszanki: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11 %, środki spulchniające: difosforan dicodowy i wosorowęglan sodu, aromat migdałowy Jak widać - nic co by wykraczało poza składniki dodawane zazwyczaj podczas wypieków
kolorowotorcikowomasy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 150 g maki 150 g cukru 2 łyżki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniaspożywczy (czerwony) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suchego maku Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać. Teraz wlewając małym strumieniem dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno z jedną(...)drewnianą łyżką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2) . Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3) . Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu
Świat Ciastajuż jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak. Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować(...)łyżki mleka 15 g maku Mleko podgrzać z masłem - powinno być letnie, nie gorące. Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto - może się odrobinę lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić. A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego poszło bardzo sprawnie. Nadal nie mogę się nacieszyć z tego sprzętu, jedyną(...)gotować około 30-40 minut. Przestudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym bardzo dokładnie zblendować. Do maku dodać cukier puder. aromat migdałowy, bakalie i amaretto i dokładnie wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapropozycje rozpocznę od świątecznego ciasta z białek . Jesteście zainteresowani? Ciasto przepełnione bakaliami z dodatkiem czekolady. Idealne na świąteczny stół. Zapraszam! Składniki na świąteczne ciasto z białek : 10 białek 3 łyżki kakao 150 g maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki kandyzowanego imbiru 1/2 szklanki świeżej żurawiny 1/4 szklanki orzechów
Słodkie Przyjemnościwrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy do miski, zacznijcie od mąki, w jej środek dodajcie żółtka. Białka zostawiamy na bezę. Przysypcie je cukrem, a na koniec
Kuba GotujePrzepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania -jak to mufinki..... a że uwielbiam połączenie cytryny i maku wiec taki właśnie mają smak. Pomysł zaczerpnięty z blogu "Moje Wypieki": Ciasto na muffiny 150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka sok i skórka otarta(...)jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne zamieszałam posmakowałam i było ok :) Wykonanie muffin Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce. W osobnym pojemniku roztrzepać jajko i resztę 'mokrych' składników razem z cytryna i skórka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Przygotowujemy masę makową. Do garnka wsypujemy mak, wlewamy mleko i wodę, zagotowujemy. Odstawiamy na 20 minut. Mak przecedzamy przez sito(...)odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej
Chocolate Muffin Blogkońcu to mój pierwszy raz ;) Składniki na zaczyn 1/2 szkl letniej wody 1/2 szkl letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 30 gr drożdży Ciasto cały wyrośnięty zaczyn 5 łyżek cukru 500 gr maki pszennej 1/4 kostki masła lub margaryny lub 1/2 szkl oleju 1 całe jajko rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka wykałaczki do połączenia elementów 1. Z letniej
Gotowanie...to proste !patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak wymieszany z bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim ogniu około 10 minut. Przesmażoną masę makową pozostawić do całkowitego wystygnięcia (musi być zupełnie zimna) po czym dodać alkohol i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przygotowanie makowca Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 równe(...)białkiem. Rozprowadzić masą makową pozostawiając od brzegów po około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć ciasto jak roladę, a końce podłożyć pod spód. Papier do pieczenia posmarować cienko olejem, ułożyć na nim makowce i zawinąć 2-krotnie pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni pomiędzy papierem a ciastem. Makowce ułożyć w keksówkach lub na blasze pozostawiając między nimi kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html 5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi
Szefowa kuchnimarmolady owocowej 2 łyżki maku Śmietanę podgrzać z cukrem, żółtkami i rozkruszonymi drożdżami. Dodać do mąki i wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do ciasta i wyrobić. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka literatką. Za pomocy szprycy wyciskać na ciast paski marmolady. Sklejać naprzeciwległe boki tworząc języczki. Smarować rozbełtanym jajkiem i oprószyć makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html 5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html
Szefowa kuchniciasto? jest pyszne :) Składniki: 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki kukurydzianej szklanka mąki pszennej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Studzimy w formie. Biszkopt możemy podawać z waniliowym sosem, owocami, albo wykorzystywać jako blat
Słodkie Przyjemności